Wat is geluk voor jouw kind?

Ik ben erg dol op spelletjes. In mijn praktijk merk ik dat kinderen vaak heel snel leren als je spelletjes of een speelse manier gebruikt. Mijn nieuwe boek: Hoe houd je het gezellig thuis? 30 manieren om je kind en jezelf op te voeden– staat vol allerlei speelse methodes, ideeën en spelletjes om met je kind te doen om gedrag te veranderen of de sfeer te verbeteren.

Laatst kreeg ik het spel De Geluksvogels en het boek Geluk voor Kinderen van Leo Bormans. De bedoeling van het spel is om een groot warm nest te bouwen waarin je je heerlijk kan koesteren met je gezin.

Het spel is gebaseerd op 10 pijlers van geluk zoals ze ook voorkomen in het boek. Het is niet noodzakelijk om ook het boek aan te schaffen om het spel te kunnen spelen. Maar als je ze beide hebt, is het het beste om eerst het boek te lezen, zodat jullie kennis maken met alle pijlers en de namen van de vogels. Bormans gebruikt (uiteraard als het om een groot, warm, nest maken gaat) verschillende vogels met bijzondere namen. Die vogels bestaan echt ergens op de wereld en hij geeft van elke vogel een korte beschrijving zodat je kind verder kan lezen of op kan zoeken wat voor vogel het is. Bijvoorbeeld: Kea staat voor uitproberen, Branta staat voor kracht, Dipper voor jezelf zijn.

geluk voor kinderen

Hoe speel je het Geluksspel?

Je speelt het in gezinsverband: een kind met in ieder geval één volwassene. Het is een ervaringsspel waarin je samen bouwt aan geluk. Geen spel om op een zondagmiddag te doen, maar een spel waar je wel een jaar over kan doen. Het is een goede manier om met kinderen te praten over wat geluk is en wat je allemaal kan doen om gelukkig te worden.

Het spel speel je op tijden dat het je uitkomt. Het beste is als je het spelbord met de kaartjes ergens neerzet waar het kan blijven staan of waar je het kan ophangen. Er worden ook een paar kopieën meegeleverd waarop je vakjes kan inkleuren, dan kan je zien welke opdrachten je al hebt gedaan. Je kan per pijler opdrachten doen: welke gelukspijler wil je versterken, maar je kan ze ook door elkaar doen.

Omdat ik oplossingsgericht en kortdurend coach, speel ik met kinderen in mijn praktijk niet het hele spel, maar pak ik kaartjes met vragen of opdrachten. Bij kinderen die bij me komen omdat ze zich prettiger en fijner willen voelen, speel ik het spel in een aangepaste vorm of raad ik het de ouders aan om het te kopen.

 

 

Een paar leuke voorbeelden om te gebruiken met kinderen:

  • Mingo staat voor Emoties. Op alle Mingo-kaartjes staat: mensen die hun gevoelens kunnen uiten en een positieve houding aannemen, zijn gelukkiger. Elk kaartje heeft dan nog een aparte opdracht of vraag: Is er wel eens iemand boos op jou geweest? Vertel hoe je zoiets oplost.
  • Kagoe staat voor Opmerken en Waarderen. Achterop elke Kagoekaartje staat: mensen die hun omgeving goed observeren en waarderen zijn gelukkiger. Een van de kaartjes heeft als opdracht: schrijf de namen van drie vrienden of familieleden op een kaartje. Teken op elk kaartje minstens drie eigenschappen die je in hen bewondert (iets waar ze heel goed in zijn). Geef hun het kaartje.
  • Branta staat voor Kracht: moedige en krachtige mensen zijn gelukkiger. Op een kaartje staat: soms gebeurt er iets in je leven wat je liever zou vergeten. Schrijf dat op een papiertje en verscheur het in duizend stukjes. Je beslist zelf of je wilt vertellen wat er op het papiertje stond.
  • Nandoe staat voor Lichaam gezond: gezonde mensen zijn gelukkiger en omgekeerd. Op een van de kaartjes staat: zet je favoriete liedje op (of zing het zelf) en dans!
  • Dipper staat voor Mezelf zijn: mensen die blij zijn met wie ze zijn, zijn gelukkiger. Opdracht op een van de kaartjes: Noem minstens vier goede eigenschappen van jezelf. Vertel van elke eigenschap waarvoor je je die week extra zult inzetten.

Krijg je er al zin in? De kinderen in mijn praktijk vinden het leuk om een paar vragen te beantwoorden, erop te kauwen of mee te nemen als ‘opdracht’ voor de week.

geluk voor kinderen

Klik, Kijk & Bestel:

Geluk voor kinderen – Leo Bormans, Sebastiaan Van Doninck – 19,99

De geluksvogels – Geluk voor kinderen – het spel – Leo Bormans, Sebastiaan Van Doninck – 19,99

Orthopedagoog en kindercoach Charlotte Borggreve heeft een boek geschreven: ‘ Hoe houd je het gezellig thuis?”. Het is een doe-boek met praktische tips en methodes, die Charlotte zelf in haar praktijk gebruikt. Dingen die je makkelijk zelf met je kind kunt doen, gewoon als spelletje of gezellig samenzijn. Meer informatie over het boek vind je hier.

Dit artikel bevat producten die zijn opgestuurd door derden.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.