5 Voordelen van je kind zelf laten opruimen

Omdat jij dat fijn vindt natuurlijk! Of vind je het alleen maar lastig als je kind zelf moet opruimen omdat jij het 10x sneller kan? In elk geval is het wel nuttig als je kind leert opruimen. Voor jou, maar ook voor je kind zelf. Want wat leert een kind van opruimen?

5 voordelen van je kind zelf laten opruimen

1. Verantwoordelijkheidsgevoel

Het is jullie huis, dus ook dat van je kinderen. Betrek je je kind bij het opruimen, dan leert hij dat het huis ook zijn verantwoordelijkheid is. En dat je, om fijn te wonen en te spelen plek nodig hebt. Je kind leert door opruimen dat hij zelf die plek kan creëren

2. Overzicht houden

Door op te ruimen krijgt alles een vaste plek in huis. Dit geeft overzicht, ook voor je kind. Hoe fijn is het als jij niet continue de stiften, trein of spelletjes hoeft te pakken. Bovendien kun je je kind aanspreken op zijn verantwoordelijkheid om spullen bij elkaar te houden.

>> Lees ook: 5 tips om je huishouden te organiseren <<

3. Ordenen

Door op te ruimen en spullen een vaste plek te geven, leert je kind dat het handig is als dezelfde spullen bij elkaar liggen. Dus knutselspullen bij de knutselspullen en blokken bij de blokken. Je kind leert wat bij elkaar hoort en hoeft niet lang te zoeken als hij met iets wil spelen.

kind leren opruimen, kind zelf laten opruimen

4. Plannen

Als je moet opruimen heb je daar meestal niet de hele dag voor. Dus als opruimen een taak is na het spelen leert een kind na te denken wanneer het wat moet gaan doen. Moet het opgeruimd zijn voor ik tv mag kijken? Dan zal een kind sneller aan de slag gaan, dan wanneer het niet uitmaakt.

5. Zelfstandigheid

Je kind zelf laten opruimen, geeft ook meer mogelijkheden waardoor hij zelfstandig kan handelen/ zelfstandig kan zijn. Hij weet waar alles ligt en kan zelf beslissen wanneer hij waarmee wil spelen.

Het valt niet altijd mee om tijd vrij te maken en je kind te leren opruimen. Zelf doe je het sneller en weet je zeker dat het goed gaat. Maar wil jij niet de rest van je leven voor je kind opruimen, zul je er nu mee moeten beginnen het hem zelf te leren! Dan heb jij er later ook wat aan. 🙂

Groetjes Lianne

PS. En hij kun je natuurlijk ook lezen als zij. 😉
[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...