De huisapotheek: extra producten voor kinderen

Lang geleden kocht ik een medicijnbox van de HEMA. Gewoon omdat ik hem leuk vond en omdat ik dacht dat ik misschien toch eens af moest van mijn overvolle suffe mandje met medicijnen. Overvol ja, want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons komt er vooral veel bij. 

In het kader van onze ‘in 6 weken je huis op orde‘-actie kwam ik dat mandje plus de lege medicijnkist weer tegen. Ik pakte het mandje. Meer dan de helft van de medicijnen was over datum. Die stopte ik –zonder verpakking- in een tas om terug te brengen naar de apotheek. Toen er uiteindelijk niet zoveel overbleef, vroeg ik me af of ik alle ‘relevante’ producten wel in huis had. Wat zou je eigenlijk specifiek voor kinderen minimaal in je EHBO-doos moeten hebben? Ik stelde deze vraag aan Olga van Vemde. Zij is apotheker bij Service Apotheek Epe.

Huisapotheek kinderen

1. O.R.S. 

Als je kind diarree heeft. Het is een poeder van zouten en suiker. Dat wordt opgelost in water. Het voorkomt dat je kind uitdroogt.

2. Suikervrije tijmsiroop

Voor een hoestend kind. Olga geeft aan dat dit niet bewezen effectief is. Toch is het prettig voor je kind. Het verzacht de keel.

3. Mentholgel

Bij jeuk. Niet gebruiken in de buurt van de neus of mond bij kinderen jonger dan twee jaar. Dit in verband met het risico op ademhalingsstilstand of bemoeilijkte ademhaling.

4. Neusspray

Verkouden of oorpijn? Een neusspray met zoutoplossing en/of xylometazoline neusspray houdt de buis van Eusthachius zoveel mogelijk open.

5. Paracetamol voor kinderen

Bij pijn of koorts. Je hebt paracetamol voor kinderen als zetpil, drank of kauwtabletjes.

6. Luizen-/netenkam

Tja, deze hardnekkige beestjes vragen om een directe aanpak. Constateer jij ze bij je kind, dan is het advies kammen, kammen en nog eens kammen.

7. Gifwijzer

Jaarlijks komen zo’n 1.200 kinderen onder de 5 jaar terecht op de Spoedeisende Hulp omdat ze in aanraking zijn gekomen met een giftige stof. Inzicht in wat je moet doen is essentieel. In De Gifwijzer staan 183 stoffen en planten vermeld met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als het toch misgaat. Je kunt De Gifwijzer in printvorm bestellen (4,95 euro exclusief verzendkosten), maar er is ook een handige app (Google Play en App Store) voor 2,99 euro.

8. Reisziekte

Jouw kind vaak misselijk of ziek in de auto? Dan mag deze medicatie niet missen in je ehbo-doos. Cinnarizine (vanaf 5 jaar), Cinnarizine met chloorcyclizine (= Primatour®; vanaf 2 jaar), Cyclizine (vanaf 6 jaar) of Meclozine (vanaf 3 jaar).

9. En verder..

Een thermometer, middel om wondjes te ontsmetten (bijvoorbeeld Betadine of Sterilon), pleisters, gaasjes, windsels, tape,  pincet, verbandschaar en een tekentang.

Olga heeft eerder ook al tips gegevens wat je voor je kind meeneemt speciaal tijdens de vakantie. 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van:

Olga van Vemde

Olga is getrouwd en moeder van drie jongens. Sinds 2005 apotheker bij  Service Apotheek Epe. Naast haar werk en kinderen blijft er niet zoveel tijd over. Ze houdt van vakantie, lekker eten, (web)shoppen en leuke dingen doen.
Olga van Vemde voor MoodKids
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.