Reisapotheek voor je kind

Je kent vast het spelletje ‘ik ga op vakantie en ik neem mee..’ wel. Standaard zou ik daarop ’teveel’ kunnen antwoorden. Ik weet niet hoe ik het doe, maar elke vakantie is de auto weer ramvol geladen. En sinds we een kind hebben, is het alleen maar erger geworden.

Niet alleen met kleding en speelgoed. Er gaat ook standaard een EHBO-trommel mee. Een EHBO-trommel toegespitst op kinderen. Nadat ik advies vroeg bij apotheker Olga van Vemde van Service Apotheek Epe weet ik wat erin moet. Ik heb namelijk ervaren dat niet alle apothekers in het buitenland Engels kunnen. En dat is me niet zo goed bevallen…

reisapotheek kind, op vakantie met je kind

Reisapotheek kind

1. Zonnebrandcrème

Het liefst waterafstotend met een hoge factor. Zorg dat je meerdere malen per dag smeert!

2. Paracetamol voor kinderen

Bij pijn of koorts. Je hebt voor kinderen paracetamol in de vorm van een zetpil, drankje of kauwtablet. Denk eraan dat je zetpillen niet bij hoge temperaturen kan bewaren. Ongekoeld in de tent in Zuid-Frankrijk is dus niet zo’n succes.

3. O.R.S. en Loperamide

Als je kind wat ouder is en diarree heeft, kun je Loperamide geven. Dit mag niet bij jonge kinderen! O.R.S meng je met water. Het vult zouten en suiker aan bij je kind en voorkomt zo dat je kind uitdroogt. Erg belangrijk. Nog belangrijker als je in een warm land bent.

4. Insectenwerend middel

Bij voorkeur DEET-lotion. Let erop dat kinderen en zwangere vrouwen maximaal een concentratie van 30 procent mogen gebruiken.

5. Middel tegen jeuk/insectenbeet

Heb je je goed ingesmeerd met DEET en word je toch nog geprikt? Zorg dan voor een middel tegen jeuk of insectenbeet zoals levomentholgel, lidocaïnevaselinecrème. Heb je inmiddels de ervaring dat je lijf nogal heftig reageert op zuidelijke muggen? Denk dan ook aan anti-allergie tabletten.

6. Betadine jodium en pleisters

Om kleine wondjes te ontsmetten , neem ik Betadinejodium mee. Dat heb standaard in mijn huisapotheek zitten. Wat ik wel speciaal voor de vakantie koop, zijn waterafstotende pleisters. Wel zo handig, aangezien je kind waarschijnlijk ook de halve dag in het zwembad bivakkeert.

7. Xylometazoline neusspray

Handig bij verkoudheid, maar ook om pijnlijke oren tijdens tijdens het vliegen te voorkomen. Geef je kind tijdens het stijgen en landen ook wat te drinken. Dat kan de oren ‘klaren’.

8. Tekentang

Een teek klemt zich vast in de huid met kleine weerhaakjes. Het is daarom erg belangrijk om de teek goed te verwijderen.  Blijft het kopje achter, dan is de kans op ontsteking groter. Gebruik daarvoor echt een tekentang!

9. Reisziekte

Is je kind snel misselijk in de auto en heb je een lange reis voor de boeg? Gebruik dan tabletten tegen reis- en wagenziekte. Denk eraan dat je kind de tablet 1 à 2 uur voordat je vertrekt inneemt. Cinnarizine (vanaf 5 jaar), Cinnarizine met chloorcyclizine (= Primatour®; vanaf 2 jaar), Cyclizine (vanaf 6 jaar) of Meclozine (vanaf 3 jaar).

10. Thermometer

Heb je ongetwijfeld standaard thuis liggen, maar neem je thermometer ook mee op vakantie.

En verder..

Olga gaf ons nog de volgende tips mee.

  • Gebruikt je kind standaard medicijnen? Neem dan een medicatiepaspoort mee. Hierop staan je medicijnen die je kind gebruikt in het Engels beschreven. Je kunt dit paspoort opvragen in je eigen apotheek.
  • Houd bij verre reizen voor de inname van medicijnen rekening met het tijdsverschil.
  • Verdeel de medicijnen over je bagage. Ga je vliegen? Bewaar de medicijnen dan in je handbagage. Dit in verband met de lage temperatuur in het laadruim van het vliegtuig.
  • Gebruikt je kind medicijnen die koel bewaard moeten blijven? Zorg dan voor een koeltasje.

Is dit wat jij normaal ook meeneemt? Of mis je nog wat? Laat het ons hieronder weten.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van:

Olga van Vemde

Olga is getrouwd en moeder van 3 jongens. Sinds 2005 apotheker bij  Service Apotheek Epe. Naast haar werk en kinderen blijft er niet zoveel tijd over. Ze houdt van vakantie, lekker eten, (web)shoppen en leuke dingen doen.
Olga van Vemde voor MoodKids, reisapotheek kind
[ssba]
Posted in: Er op uit

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.