By 7 juni 2017 Read More →

Jaaa, de crisis lijkt voorbij #autisme 93

De crisis is hier afgewend. Mijn man is met Daniël gaan zitten en heeft hem verteld dat de bso pas na het eind van het schooljaar gaat verhuizen. Dit heeft hij zelf verzonnen, maar we moesten iets doen om de stress bij Daniël weg te halen.

We gaan zeker wat zeggen over de manier waarop de communicatie is geweest naar de kinderen. Het is een speciale bso voor kinderen van speciaal (basis)onderwijs. Degene die heeft bedacht dat je autistische kinderen halfbakken, onvolledige informatie kan geven, moet nog even goed nadenken over de stress die deze aanpak veroorzaakt heeft.

Dus sindsdien is meneer weer relatief rustig. De crisis lijkt voorbij. Oké, nu is hij weer van het padje omdat er een puzzel bij de nieuwste Donald Duckpocket zit. En zo heeft hij altijd iets. Het heeft bijzonder weinig zin om daar te hard tegenin te gaan. Hij gilt toch wel. Al is het wel heerlijk om zo nu en dan mijn frustraties in een blog te gieten. Dit doe ik al bijna twee jaar inmiddels. Ik ben erg blij met deze uitlaatklep.

De crisis lijkt voorbij

Thuis krijgen we driemaal daags het Daniëljournaal, waarbij Daniël vertelt wat er in zijn hoofd zit. Althans, dat beweert hij. Meestal gaat hij dan “uggy, nuggets, oenstra!” roepen en zijn we nog geen steek verder qua duidelijkheid wat er speelt, maar het gaat om het idee. Zo nu en dan komen er wel nuttige teksten uit. Helaas is dat dan wel altijd eenrichtingsverkeer. Hij is op een dergelijk moment niet rustig genoeg om een gesprek te kunnen voeren om de onderwerpen van het journaal te bespreken. Groot voordeel is wel dat we op de rustigere momenten gericht met hem kunnen praten. Ik ben dus erg blij met het Daniëljournaal.

Nu Daniël weer wat rustiger is, heeft hij weer de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Nu is die ontwikkeling op het gebied van taal. We hebben al een aantal maanden placemats van Donald Duck. Hierop staat een grote tekening die verschillende spreekwoorden en gezegdes uitbeelden. Aan de zijkant staat dan de uitleg per item. Daniël kent deze placemats inmiddels bijna uit zijn hoofd en begint de uitdrukkingen nu een beetje te gebruiken. Zo vertelde hij dat hij in de bovenbouw in de klas van het hoogste uitstroomniveau komt. Naar eigen zeggen is hij dus “het neusje van de zalm van de school”. Bescheidenheid is nog een aandachtspuntje in de opvoeding. ?

En we sluiten weer af met een grap:

Welk AH-ruimtevaartplaatje is de favoriete van een koe?

Sticker 3, want die gaat over de melkweg!

Daniëlle schrijft al bijna twee jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.


(c) Can Stock Photo / stuartmiles

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..