By 28 september 2016 Read More →

Goed voorbereid naar het huwelijk van tante! #autisme 64

Mijn zus is getrouwd! Superleuk! Het was heel mooi om mijn zus als stralende bruid in een mooie jurk te zien. Mijn zus woont in het buitenland, dus de kinderen hadden een paar dagen vrij om bij het huwelijk te kunnen zijn. Mijn schoonouders waren ook mee als oppas voor onze kinderen. Dat was echt enorm fijn.

Inmiddels weten mijn zus en ik wel dat Daniël van de kook kan raken van onverwachte omstandigheden. Dus hebben we er zoveel mogelijk aan gedaan om de hele dag zo behapbaar mogelijk te houden. Het huwelijk was maandag, zondag kwamen mijn man met de kinderen en schoonouders aan. Ik was al eerder gegaan om te helpen met verschillende voorbereidingen. En de jurk. We waren zondag ook bij de locatie langs geweest om wat laatste dingen te regelen. Daar heb ik ook foto’s gemaakt, zodat ik die zondagavond aan de kinderen kon laten zien.

> Lees ook: Als je kind uren kreunt, roept en krijst… #autisme 38

Goed voorbereid

Daniël vond het erg prettig om de foto’s te zien. Dat gaf hem steun. De kinderen mochten tijdens het feest zich in de bruidskamer terugtrekken als ze moe waren of rust wilden. Dat was zowel voor de kinderen als voor ons een prettig idee. Verder hadden we het volgende schema verteld:

 • ’s Ochtends gaat mama naar tante en zijn de kinderen bij opa en oma
 • ’s Middags gaan jullie (Daniël en Linda) met opa en oma leuke dingen doen. Jullie doen daarna een middagslaapje, want het wordt laat
 • Na het middagslaapje gaat iedereen zich mooi aankleden (tante in haar jurk) en gaan we met zijn vieren naar de locatie. Opa en oma komen later
 • Op de locatie worden foto’s gemaakt van de familie. De man van tante heeft een grote familie, dus we staan niet op alle foto’s. Het kan dus even duren tot de foto’s klaar zijn
 • Tegen het eind van de foto’s komen de gasten voor de receptie. Hierbij is er ook eten.
 • Tijden het eten is het heel druk. Dus dan pak je samen met opa en oma wat te eten en gaan jullie naar de bruidskamer om rustig wat te eten.
 • Na een tijdje komen we jullie halen voor de ceremonie.
 • Daar lopen jullie samen met het kussentje met de ringen naar tante en haar man.
 • Na het geven van de ringen komen jullie bij papa en mama staan.
 • Na afloop van de ceremonie begint het feest.
 • Dit is met veel geluid, dansen en ook eten.
 • Bekijk zelf wanneer het teveel is. Opa en oma zullen hierbij goed op jullie letten

goed-voorbereid

Perfect!

Dit ging perfect! Ze hebben allebei een middagslaapje gedaan en alles verliep voorspoedig. Vooraf was er een wat te eten, maar dit was niet naar Daniels zin (lees: het was te culinair verantwoord). Gelukkig wist de keuken een bord patat tevoorschijn te toveren. Het brengen van de ringen was natuurlijk het hoogtepunt van de ceremonie. Op een gegeven moment kregen de kinderen (nog tijdens de ceremonie) ruzie wie het kussentje verder mocht vasthouden nadat de ringen gegeven waren. Toen was het extra fijn dat ik ze naar mijn schoonouders kon bonjouren. Mijn zus straalde trouwens in haar jurk. Had ik dat al gezegd???

Bedtijd

Na de eerste dans was het 21:45 uur en was Daniël klaar. Bedtijd is uiterlijk 21 uur, dus meneer wilde naar bed. Middagslaapje of geen middagslaapje. Hij is op de bank in de bruidskamer gaan slapen, terwijl mijn schoonouders regelmatig bij hem keken of het nog goed ging. Rond half 12 werd hij wakker en wilde hij terug naar het hotel. Dus hij ging met mijn schoonouders terug naar het hotel. Linda, mijn man en ik hebben tot in de kleine uurtjes gedanst. Ja, Linda kwam als laatste van de dansvloer af. Ze is er nog drie dagen moe van geweest.

Het was een geweldig feest. En zo super dat alles zo soepel verliep. De voorbereiding paste deze keer echt bij zijn behoeftes. Heerlijk!

Oh, en had ik al gezegd dat mijn zus een prachtige bruid was in een hele mooie splinternieuwe jurk. Sorry, inside joke.. 😉

Meer lezen over Daniëlle’s leven?

Daniëlle schrijft al meer dan een jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..