By 19 juli 2016 Read More →

Ik heb een vampier gebaard #autisme 56

Daniël is een binnenmens. Buitenspelen zit niet in zijn systeem. We grappen dus weleens dat Daniël een vampier is die niet tegen zonlicht kan. Het liefst ligt hij de hele dag sloom op de bank, tv te kijken. Hij heeft een tijd vooral gekeken naar oude Donald Duckfilmpjes. Daarna volgde Netflix (veel series!) en nu Disney XD. Zoals het een goede autist betaamt, leerde hij binnen de kortste keren het weekprogramma uit zijn hoofd.

Liever binnen spelen

Linda doet gezellig mee met haar broer. Dus dan is het (eindelijk een keer) prachtig weer, en zitten mijn kinderen binnen. Want tsja, ‘binnen is het toch ook prima? En dat zijn we gewend, dus laat ons met rust’ hoor je ze denken. De blogs op MoodKids met tips hoe je het beste je kinderen kunt vermaken op druilerige dagen zijn hier dus niet van toepassing. Doe mij maar een blog over tips hoe je kinderen naar buiten krijgt!

Buiten is het vol met prikkels

Ik weet niet of het niet buiten willen spelen typisch voor autistische kinderen/personen is, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Buiten is natuurlijk een waar bombardement aan prikkels. Wind, zon, geur, gevoel, er komt van alles (ongefilterd) binnen. Dus dan snap ik de behoefte aan de rust van de tv wel. Het is dus een redelijke uitdaging om Daniël naar buiten te krijgen. Als hij eenmaal buiten is, vermaakt hij zich meestal wel kostelijk. Als wij hem dan vervolgens proberen uit te leggen dat hij buiten spelen toch ook echt wel leuk vindt, lijkt het alsof we tegen dovemans oren praten.

Daniëlle's zoon met autisme speelt niet graag buiten. Water trekt hem ook niet zo. Zijn voorkeur: liever binnen spelen. Hoe krijgt ze hem toch naar buiten?

Gevoelig voor temperatuur

Het helpt ook niet dat Daniël het niet leuk vindt om met water te spelen. Als je al bijna 5 jaar (zonder succes) bezig bent met je A-diploma, kan ik me wel enige weerstand tegen water voorstellen. Met als gevolg dat het opblaasbare zwembadje in de tuin niet echt aanlokkelijk genoeg is om daadwerkelijk buiten te gaan spelen. Hij lijkt ook erg gevoelig te zijn voor temperatuur. Het liefst ligt hij altijd onder een dekentje en het moet buiten wel erg warm zijn, voordat Daniël zonder jas naar buiten gaat. Hij slaapt ook het hele jaar onder de deken, bij voorkeur in een lange pyjama. Nog een reden om bij voorkeur niet in het koude water te gaan spartelen en spelen.

Fietsen 

Het is natuurlijk ook niet haalbaar om iedere keer naar een pretpark te gaan. Gelukkig vindt hij het wel leuk om te fietsen. Naar de ijscoman. Of naar het winkelcentrum waar we dan chocolademelk gaan drinken. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Toen ik laatst samen met hem een eindje ging fietsen, mocht hij kiezen waar hij naartoe wilde fietsen. Drie keer raden… Jawel, naar de eindhalte van zijn lievelingslijn. Dit lukt helaas niet vanwege een wegafzetting, maar we hebben het zeker geprobeerd. En daar hadden we samen veel lol mee.

Zoveel mogelijk buiten spelen

Aandachtspunt voor deze vakantie is dus om te proberen om zoveel mogelijk buiten te spelen. In ons vakantieschema hebben we in ieder geval wel ruimte gereserveerd voor activiteiten buitenshuis. Maar ja, op de dagen dat we wel thuis zijn; hoe jagen we de kinderen dan de straat op (of de tuin in) om lekker buiten te spelen? Redactie van MoodKids, regelen jullie een (paar) blog(s) met tips over buiten spelen? Alvast bedankt! 😉

Meer lezen over Daniëlle’s leven?

Daniëlle schrijft al meer dan een jaar voor ons over haar leven met een zoon met autisme. Benieuwd naar haar andere artikelen? Je vindt ze hier.

visual: Sclera

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..