Bezoekersgids speciaal voor kinderen met autisme (ASS)

Deze week is het de week van autisme. In het kader daarvan ontving ik van het Tropenmuseum een persbericht met een -vond ik- bijzondere mededeling. Speciaal voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft het Tropenmuseum Junior een speciale bezoekersgids ontwikkeld.

De gids is gemaakt ter voorbereiding op een bezoek aan de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko (die gaven we al eerder als uitjes-tip)en is gratis te downloaden op tropenmuseumjunior.nl

Waarom een bezoekersgids?

Kinderen met ASS hebben behoefte aan voorspelbaarheid, structuur en voorbereiding. De nieuwe gids legt in woord en beeld uit wat de kinderen gaan doen tijdens hun bezoek aan een familieprogramma in ZieZo Marokko. Zo wordt de fysieke omgeving, verwachtte ontmoetingen en activiteiten beschreven en getoond en komen de kinderen zo min mogelijk voor onverwachtse verrassingen te staan. Niets staat een leuk en leerzaam museumbezoek meer in de weg. Zie hieronder de eerste twee bladzijden van de bezoekersgids. 

voorbeeld bezoekersgids

Ik heb even nagevraagd of ze dit ook in de toekomst blijven doen en daarop werd ‘ ja’  geantwoord. Ook is het Tropenmuseum zich aan het oriënteren op nieuwe doelgroepen die baat hebben bij maatwerk, zoals doven en blinden. Goed werk! 🙂

Over Tropenmuseum Junior
Tropenmuseum Junior laat kinderen ontdekken dat het de moeite waard is om je in een ander te verdiepen. Het is het oudste kindermuseum van Nederland: opgericht in 1975 en speciaal gericht op kinderen van 6 t/m 13 jaar. Als je Tropenmuseum Junior binnenkomt, stap je in een andere wereld. Je leert door te doen; het bezoek is een theatrale beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. In de huidige doe-tentoonstelling,ZieZo Marokko, ga je op reis met Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten je meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, daarna ga je aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen.

Praktische informatie 
Tropenmuseum Junior is van maandag t/m vrijdag geopend voor scholen en in het weekend en tijdens schoolvakanties voor families toegankelijk. Bezoek is alleen mogelijk middels deelname aan een programma. Voor meer informatie over de bezoekersgids, de tentoonstelling en programmatijden kijk op www.tropenmuseumjunior.nl.

In ons overzicht ‘ Coole musea voor kids in Noord-Holland’ staat het Tropenmuseum ook vermeld.  Andere leuke musea in andere provincies vind je hier.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.