By 3 november 2015 0 Comments Read More →

De logica van ons kind met autisme #autisme 20

Een tijdje terug schreef ik over een aantal letterlijke anekdotes van onze zoon waarbij hij in bepaalde situaties uitspraken iets te letterlijk opvatte. In het verlengde hiervan een aantal andere leuke praatjes. Deze keer alleen specifieke taalgrapjes die we met elkaar uithalen.

De logica van een kind met autisme

Bijten
Onze dochter laat goed van zich horen als ze het ergens niet mee eens is. Toen ze klein was en zich verbaal nog niet goed kon uiten, ging dit op minder prettiger manieren. Huilen, soms slaan, krabben of zelfs bijten. Zo kwam het dus een keer voor dat onze dochter haar kaken in haar broer zette. Waarop hij reageerde: “Nee, zusje, je mag mij niet opeten!”

Broodje gezond
Wij houden (hielden) thuis aan dat je pas zoetigheid mag, nadat je iets hartigs hebt gegeten. Dit doen we om te voorkomen dat ze zich volgooien met snoep en dan geen plek meer hebben voor gezondere alternatieven. Zo wilde hij een keer een boterham met hagelslag. Wij antwoordden hierop dat hij eerst iets gezonds moest eten op zijn boterham. Hierop raakte onze zoon helemaal van de kaart en zei verongelijkt dat hij geen koorts had. Hij was toch gezond?

Hierop legden we uit wat we bedoelden met de term “gezond”. Onze zoon dacht even na en vroeg:

“Is water gezond?” Ik: “Ja, hoor. Water is gezond.” Daniël: “Mag ik dan een boterham met water?”

En meneer heeft heerlijk gesmikkeld van een boterham met water. En daarna de gewenste hagelslag, natuurlijk.

Helpen
Sinds onze zoon zindelijk is, heeft hij eigenlijk nooit ongelukjes gehad ’s nachts. Het ging toch een keertje mis, dus moest zijn bed verschoond worden. Mijn man was druk bezig met het bed, terwijl onze zoon er een beetje bij stond. Mijn man zei toen dat hij druk bezig was, en vroeg wat onze zoon van plan was om te doen hierbij. Onze zoon zei: “Ik ga kijken.”

Autistische Logica
We stonden een keer op het punt om weg te gaan, maar onze zoon vroeg nog om een rijstwafel. Nou, dat kan dan wel even. Dus hij kreeg een rijstwafel terwijl we ons klaar maakten om naar buiten te gaan. Opeens kijkt mijn man op en ziet een rijstwafel op de grond liggen. “Daniël, waarom ligt er een rijstwafel op de grond?”

Daniël antwoordde droogjes: “In de gang is geen tafel.”

[ssba]
Posted in: leven met autisme

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..