Groente en fruit door de ogen van kinderen

We willen allemaal dat onze kinderen gezond eten. Dus wat zou het heerlijk zijn als kinderen uit zichzelf voor fruit en groenten kiezen! Sascha Meyer vraagt zich af of we kinderen wel voldoende de kans geven om zelf een gezonde keuze te maken.

Bij veel gezinnen staat de fruitschaal niet binnen handbereik maar buiten het zicht of in de koelkast. Het moet echt voor het grijpen liggen.

Dan wordt het vanzelfsprekend. Er is ook onderzoek gedaan (met snoepjes) dat uit het bakje wat binnen handbereik stond, het meeste weg was. Opstaan om iets te pakken, is net teveel moeite. Bewustwording bij ouders is belangrijk. Ze zeggen: mijn kinderen eten geen fruit, maar zien niet wat zij hier zelf aan bijdragen. Een speurtocht in je huis laat je hierover nadenken.

fruit voor het grijpen kind

7 tips om naar groente en fruit te kijken door de ogen van kinderen

Tip 1 : Maak het ze makkelijk! Ga eens op zoek in huis waar de groenten en het fruit zich bevinden. Heb je het weggestopt in de onderste lade van de koelkast, of moet je eerst een keldertrap af? Misschien staat je mand met gerimpeld fruit wel op de piano. Kijk nu eens waar de koektrommel, het snoep en de chips zich ophouden. Oeps! Zet dat wat je wilt dat ze eten op grijpafstand!

Tip 2: Maak samen een mooie schaal met vers fruit. Laat je kinderen kiezen wat ze lekker vinden. Kies voor grote en kleine vruchten door elkaar. Zelf eet ik liever een kleine dan een grote appel. Van bananen werd ik als kind misselijk.

Tip 3 Zet de schaal binnen handbereik. Moedig je kinderen aan te pakken wat ze willen zonder te vragen. Je weet dat er dingen opliggen die ze lekker vinden.

Tip 4 : Eet fruit op kamertemperatuur. Je proeft dan meer en hebt meer smaakbeleving. Veel lekkerder en geen koude plof in je maag ! Je kunt fruit wat nog niet in de schaal ligt, wel koel bewaren natuurlijk.

Tip 5 : Varieer! Koop ook eens een stuk fruit dat jullie niet kennen. Het is spannend om iets nieuws te proberen.

Tip 6 : Leer je kinderen spelenderwijs de namen en onderdelen van het fruit.

Tip 7 : Je kunt per kind een bakje maken van verschillende soorten fruit voor bijvoorbeeld de gezonde overblijf. Een speciaal bakje is een traktatie, een snoepmomentje dus.

En zo simpel is het dus, want je kunt deze tips ook gebruiken om samen een groentenmand te maken.

 

 sascha meijer de opvreters Sascha Meyer – De Opvreters
Sascha Meyer (1965) debuteerde in 2012 met ‘De nieuwe arme’, waarin ze vertelt over haar bestaan als arme sloeber die ooit zo’n succesvolle freelance-carrière had als styliste. Om lekker bezig te zijn, ging ze schrijven over haar ervaringen als armlastige. ‘De opvreters’ ontstonden doordat Sascha ging doen wat ze als kind het liefste deed. Schrijven, met overgebleven lapjes poppenkleertjes maken en met eten spelen. Om het daarna lekker op te eten. Haar eerste woordje was mmmmmmm!Meer info: De Opvreters
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: #hello15

Auteur:

#Hello15 staat voor Hello New Year, Hello New Life ! Diverse gastredacteuren gaan tips & trucs met ons delen om gezonder, bewuster en fijner te leven. Dit kun je verwachten: * Dagelijks een workout, oefeningen om je lichaam gezond te maken * Gezonde recepten voor het hele gezin * Mindfulness oefeningen voor jou en je kind * Gezonde lunchtrommels en 10-uurtjes voor mee naar school * #hello15