By 13 januari 2015 Read More →

Supercompensatie – dag 13 #hello15

Rustdag! Geef je lijf de tijd om even bij te komen. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Probeer de rustdag te zien als onderdeel van je training. Mensen die beginnen met sporten, zeker als het gaat om fitness, denken soms ʻhoe vaker, hoe beterʼ. Terwijl rust, of eigenlijk herstel, juist zo belangrijk is.

Ik schreef al eens dat je met training je spieren als het ware beschadigt. Dan herstellen de spieren zich (rustdag!). En het mooie is: je lichaam heeft de neiging om zich te herstellen boven het oorspronkelijke niveau. Dat noemen we: supercompensatie.

Schematisch ziet dat er zo uit:

  • beginniveau 2
  • trainingsprikkelniveau 1
  • herstel en supercompensatie 3

En vanaf dat moment is 3 je beginniveau.

Natuurlijk is het wel nodig dat je je lichaam steeds een goede trainingsprikkel geeft. Dat er vooruitgang in je training zit. Dus blijf niet altijd hetzelfde doen. Hoog de cardio een beetje op. Probeer iets meer herhalingen bij de oefeningen.

Neem ook niet te lang rust, want dan gaat je lichaam zich weer aan die prikkel aanpassen. De prikkel is dan rust en daarmee gaat je beginniveau weer omlaag.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: #hello15

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.