Stop met multitasken!

We zijn er supertrots op: wij vrouwen kunnen alles tegelijk! En dat roepen we maar al te graag tegen elkaar. Maar klopt dat ook?

Ja, aardappels schillen en tegelijk roeren in een pan lukt wel. En dweilen en daarbij hard meezingen met muziek lukt ook. Maar hoe betrokken ben je als je tijdens een spelletje met je kind tegelijkertijd Facebook checkt? Lukt het je om een mail van je werk te beantwoorden en tussendoor een kind te troosten?

Simpele vs. moeilijke dingen

Voor simpele dingen die weinig aandacht nodig hebben, lukt multitasken nog wel. Voor dingen die meer aandacht en betrokkenheid nodig hebben, gaat het sneller als je één ding tegelijk doet. Je kunt datgene wat je doet met volle aandacht doen en dat zorgt ervoor dat het sneller en beter gaat.

Lees ook: je telefoon is eigenlijk een kleine dictator

We zijn er supertrots op: wij vrouwen kunnen alles tegelijk! En dat we kunnen multitasken roepen we maar al te graag tegen elkaar. Maar klopt dat ook? Organizer Lianne heeft tips. Je leest ze hier.

Hoe voorkom je de afleiding die ervoor zorgt dat je wil gaan multitasken?

  • Zet de notificaties op je telefoon uit. Dat zorgt ervoor dat je niet naar elk binnenkomend appje of bericht gaat kijken.
  • Ook op je computer kun je websites (tijdelijk) blokkeren die voorkomen dat je tussendoor gaat browsen terwijl je eigenlijk zou moeten werken.
  • Maak een planning van je dag en de activiteiten die je wilt doen.
  • Blok die activiteiten in je agenda! Zo herinner je jezelf met je eigen afspraken. Zo kun je ook tijd maken voor sporten en dingen voor jezelf zonder je schuldig te voelen.
  • Maak keuzes in wat je echt belangrijk vindt. Streep dingen weg die je niet belangrijk vindt.

Verder gaan met wat je aan het doen was

Soms ontkom je niet aan afleiding, de telefoon die gaat of iemand die voor de deur staat. Daar moet je op dat moment op reageren. Probeer dan wel daarna weer verder te gaan met datgene wat je aan het doen was. Veel dingen tegelijk doen, kost meer tijd dan een voor een iets afmaken. Multitasken leidt tot onrust in je hoofd en jij voelt je schuldig omdat je weet dat je alles met gedeelde aandacht doet. Maak gericht tijd vrij voor zaken die dan belangrijk zijn, de rest kan wachten. 🙂

Lees ook: 10 mindfultips voor ouders


(c) Can Stock Photo

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...