De kleine dictator

Twee weken geleden had regio Midden voorjaarsvakantie. Ons gezin heeft wat in de lappenmand gelegen; waterpokken, overgeven en griep. Het was feest 🙁 in Huize Haar en we waren allemaal aan de beurt. Behalve de twee oudsten. Zij ontsprongen de dans, maar wonen ook de halve week bij hun mama.

Om er toch nog een enigszins leuke week van te maken, eindelijk scheen er op een dag de zon, hebben we een ochtend gewandeld bij de Holterberg. Met als heerlijke afsluiter een lunch bij een leuk restaurantje waar je kan kiezen tussen pannenkoek of hamburger. Dat was genieten! De kinderen gingen nog wat spelen buiten en papa en mama namen nog een kopje koffie. Toen viel mijn oog op een stelletje met twee kinderen: jongetje van 5 en een meisje van ongeveer 7. Zwijgend met z’n allen aan tafel. De kinderen kletsen soms wat met elkaar. Maar papa en mama kijken niet op of om. Allebei turend naar hun telefoon. “Mama mag ik even naar de wc?” vraagt het meisje. Zonder op te kijken zegt de vrouw: ‘is goed schat.’

De komst van de mobiele telefoon heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. En met de komst van de smartphone dringt de hele wereld aan je op. Kun jij je nog losmaken van je smartphone. Lees de gastblog van Klaasjan op www.moodkids.nl

Sinds de telefoon anderhalve eeuw geleden werd uitgevonden is deze een indringer pur sang. Vanochtend had ik een afspraak bij onze hypotheekadviseur en de telefoon op z’n bureau gaat. Onze conversatie stopt en hij beantwoordt netjes de persoon aan de andere kant van de lijn. De telefoon gaat altijd voor, bij de adviseur vanochtend maar liefst drie keer. Ik weet nog dat ik voor het eerst een mobiele telefoon zag, dat was op vakantie op een terras in Spanje zo’n 20 jaar geleden. Een zongebruinde meneer met een halve schoenendoos op tafel, en de telefoon ging af. Iedereen kijken en hij blij. Volgens mij moest je toen nog zo’n antenne omhoog trekken uit het apparaat.

De komst van de mobiele telefoon heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. En met de komst van de smartphone dringt de hele wereld aan je op. Kun jij je nog losmaken van je smartphone. Lees de gastblog van Klaasjan op www.moodkids.nl

Altijd bereikbaar?

Er waren voor die tijd veel plekken waar je kon bellen, maar slechts weinig plekken waar je zomaar kon worden gebeld. Dit leidde tot een ommekeer. Het gemak van dat je kon worden gebeld ging over in het mijns inziens vervelende feit dat je nu overal bereikbaar bent. Toen ik puber was waren er nog geen mobieltjes en kon ik naar de kroeg, zonder dat mijn moeder met een paar tikken op de telefoon mij duidelijk kon maken dat het tijd werd om naar huis te komen. De telefoon is een vrijwillig aangebonden elektronische enkelband!

Je kunt nog wel bellen met je smartphone, maar wil je dat nog wel? Vele tekstberichtjes, filmpjes en foto’s later is het nu voornamelijk het sociaal online aanwezig zijn. Verschrikkelijk toch eigenlijk? Dat je met je gezin wat onderneemt. Je kinderen vragen om aandacht. En steeds loert het potentiële gevaar van een bliebje op de “kleine dictator.” De hele wereld dringt zich aan je op, terwijl je gezin juist de nodige aandacht vraagt. Wat kan het jou eigenlijk schelen of Nina een ovenschotel klaarmaakt, of dat Olivier met z’n kindjes in de ballenbak zit. Jij bent met je kindjes erop uit! Als we niet uitkijken gaan we ook echt dingen verliezen; normale omgang met elkaar, elkaar aankijken in een gesprek en lichaamstaal. En niet onbelangrijk, accepteren dat er in een gesprek ook  stiltes kunnen vallen. Verder dreigen we het alleen zijn te verliezen zonder te willen vluchten in Facebook of een of andere app. Als het morgen regent, dan regent het morgen. Dat hoef je niet dagelijks 18 keer te checken.

De komst van de mobiele telefoon heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. En met de komst van de smartphone dringt de hele wereld aan je op. Kun jij je nog losmaken van je smartphone. Lees de gastblog van Klaasjan op www.moodkids.nl

Uiteindelijk zal de dictator verdwijnen.

Toch is er reden om aan te nemen dat de dictatuur van de smartphone gaat verdwijnen. Er zijn bijvoorbeeld al restaurants die de gasten korting geven als ze hun telefoon thuis laten. Als het nieuwe eraf is, zal de obsessie altijd bereikbaar willen zijn verdwijnen. Eerst bij de intellectuele elite, dan uiteindelijk ook bij de rest van Nederland. Vergelijk het met grote flatscreens in de huiskamers. Nu kijken we op een bescheiden formaat uitzending gemist. Gaandeweg komen we er achter dat nieuwe technologische ontwikkelingen niet altijd tot nieuw geluk zullen leiden.

De komst van de mobiele telefoon heeft er voor gezorgd dat we altijd bereikbaar zijn. En met de komst van de smartphone dringt de hele wereld aan je op. Kun jij je nog losmaken van je smartphone. Lees de gastblog van Klaasjan op www.moodkids.nl

Inspiratie Sherry Turkle. Connected, but alone.

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>