By 26 januari 2016 0 Comments Read More →

Huis-tuin-en-keuken autist #autisme 32

Toen Daniël 3,5 jaar oud was, hebben we hem laten onderzoeken op autisme. Hier heb ik al eerder over geschreven. Dit leidde tot de diagnose ASS (autisme spectrum stoornis). De diagnose was simpel gesteld. Hij voldoet aan heel veel criteria die tot een ASS-diagnose leiden.

Een gerenommeerd instituut rondom autisme is het Dr. Leo Kannerhuis centrum. Op hun website staat een simpele opsomming van de meest voorkomende gedragingen bij autisme. Hierin staan ook een paar andere ‘labels’ die vaak samengaan met autisme. Ik neem even hun informatie met jullie door.

Enkele kenmerken autisme:

  • Beperkingen in de interactie: Ja. Zeker toen hij kleiner was, maakte hij enkel contact als hij iets wilde of nodig had. Nu maakt hij regelmatig contact om te vertellen over Daniëlland of over andere dingen die hem bezighouden. Hij vraagt zelden geïnteresseerd naar een ander. Op een onbewaakt moment komt er soms wel een vraag, Dat is dan extra speciaal.
  • Een gestoorde communicatie: Dit valt enigszins mee. Al kunnen we hier natuurlijk wel de nonsenswoorden onder scharen.
  • Zich herhalende stereotiepe patronen van gedrag, belangstelling en activiteiten: Ik geloof dat ik zijn enorme behoefte aan structuur al voldoende benoemd heb. Lijkt me duidelijk.
  • Informatieverwerkings- en integratieproblemen: Hij is snel overprikkeld en moet zich dan sterk afsluiten. Hij kan zichzelf tegenwoordig veel beter reguleren. Al is hij geen ster in het interpreteren van non-verbale signalen. Dat heeft natuurlijk direct verband met het feit dat hij niet naar je kijkt als je met hem praat. Dan is het natuurlijk moeilijk om non-verbale signalen te zien en daarmee te oefenen.

blij, kenmerken autisme

>> Meer lezen over leven met autisme? Klik hier voor de andere artikelen <<

Dus ja, als je dit lijstje ziet, is Daniël echt een ‘stereotiepe autist’. Nu staat er op de site van het Leo Kannerhuis ook dat er voor mensen met autisme vaak sprake is van meerdere ‘moeilijkheden’. Meestal hebben deze andere labels ook te maken met prikkelverwerking.

Ten eerste, ADHD. Wikipedia vertelt me dat mensen met ADHD vaak onrustig en impulsief zijn. Ook hoort een korte aandachtsspanne en overgevoeligheid voor prikkels typisch bij ADHD. Wel, Daniël is wel soms onrustig, door een overdaad aan prikkels. Dit zijn ook specifieke gedragingen die horen bij autisme, dus dat zegt in dit geval niet veel. De specifieke aspecten van ADHD, de onrust en de aandachtsspanne zijn totaal niet aanwezig bij Daniël. Hij is regelmatig onrustig, maar dat is pure stress, en daarmee onmacht om zich op een rustige manier te uiten. Als hij rust ervaart, is hij zeker rustig. De afgelopen jaren was dit heel vaak het geval. (We hebben nu de kardinale fout gemaakt hem te vertellen over de zomervakantie, dus daar maakt hij zich al enorm druk over.) Hij kan zich wel urenlang vermaken in een bepaald spel. (Lego, Daniëlland of tegenwoordig Sim City.) De noemer ADHD past Daniël dus totaal niet.

De site van het Leo Kannerhuis noemt ook specifiek sensomotorische integratieproblematiek. Zoals de naam zegt, gaat deze ‘stoornis’ over hoe de persoon om kan gaan met prikkels (van buitenaf). Dit slaat op alle zintuigen. Daniël reageert niet heftig (meer) op een bepaald zintuig. Het enige wat ik me kan bedenken is zijn afkeer voor harde geluiden. Is dat specifiek een SI-probleem? Er zijn een heleboel mensen die ongelukkig worden van te hard geluid. Dus, Daniël heeft ook op dit gebied geen noemenswaardige problemen.

Eigenlijk is onze zoon heel overzichtelijk. Dat is ook heel fijn om eens vast te stellen.

(c) Sclera

[ssba]

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..