Diagnose autisme | #autisme 4

Ieder kind is uniek. Ieder kind ontwikkelt zich anders en wordt dus op een andere manier opgevoed, ook binnen een gezin. Dan komt de vraag in me op: in hoeverre verschillen de opvoedingen van onze kinderen? Ik neem je mee.

Als baby was mijn zoon heel rustig en kon zichzelf prima alleen vermaken. Zolang de mobile boven de box uitbleef, kon hij ook niet huilen dat hij voor de miljoenste keer aangezwengeld moest worden. Ook toen hij mobieler werd, was hij heel bedachtzaam en ging rustig zijn gangetje. Zijn zus daarentegen, wenste vermaakt te worden. Zij had veel meer aandacht nodig dan haar broer. Gelukkig was hier ook grote broer om haar te baden in aandacht, dus dat was fijn. Qua opvoeding was het vergelijkbaar.

De dreumesperiode en beginnend peuterschap was voor onze zoon een roerige tijd. Hij begon typisch autistische kenmerken te vertonen. Autootjes op een rij, alleen spelen met één soort blokjes, speelgoed op een rij zetten, enzovoorts. Tijdens deze periode begonnen om onduidelijke redenen ook de driftbuien. Ook zijn zusje ontdekte tijdens haar peuterjaren de wondere wereld van de driftbui. Waar onze zoon over de flos ging als zijn rijtjes verstoord werden door rondkruipende zus, kreeg onze dochter vlekken in de nek van het verkeerde bord voor de lunch. De onderliggende oorzaak is wellicht anders, maar het concept ‘krijsend kind’ is gelijk. Dus daar gingen we op dezelfde manier mee om.

Toen onze zoon 3,5 jaar was, kwam de diagnose autisme. En daarmee veranderde de manier waarop wij naar zijn driftbuien keken. Zijn driftbuien bleken uitingen van onmacht te zijn. Zijn buien kwamen door hele specifieke triggers. Hij heeft sterkere triggers dan een gemiddeld kind, maar het is ook simpeler om de angel eruit te halen. De eerste stap is om zijn gevoel te benoemen. De tips die we hiervoor kregen zijn ook uiterst bruikbaar voor lastige echtgenoten, schoonmoeders en collega’s. Vervolgens zet je klassieke muziek op terwijl je over zijn rug krabbelt en hij is compleet ‘zen’. Onze dochter heeft minder triggers, maar het is wel moeilijker om haar te kalmeren. Haar reactie is complexer, waardoor de ontspanning ook moeilijker komt.

>> LEES OOK: de overige artikelen over leven met autisme

Ik denk dat er meer autisten zijn met een vergelijkbare, overzichtelijke gebruiksaanwijzing. En dat is dan een typisch verschil in opvoeding van een autistisch kind en een kind zonder label.

[ssba]

Auteur:

Daniëlle Hooghuis is moeder van twee kinderen (zoon augustus 2007, dochter januari 2010). Haar zoon is autistisch, lees meer..