By 14 december 2016 Read More →

5x kerstkaarten zelf maken (met gratis printables)

Het is er weer tijd voor: kerstkaarten! Koop jij ze jaarlijks of ga je dit jaar kerstkaarten zelf maken? We hebben een aantal leuke ideeën voor je op een rij gezet.

Zelf zijn wij thuis een aantal jaar geleden gestopt met de grote bulk kerstkaarten versturen. Het werden er zoveel en door gebrek aan tijd of prioriteit (het is maar hoe je het bekijkt 😉 ) werd het ook steeds onpersoonlijker. Ik krabbelde er uiteindelijk alleen nog onze namen op. Als dat dan nog een persoonlijke kerstgroet moet voorstellen? Wij kozen voor een andere optie. Die staat ook in het rijtje met ideeën. Misschien herken je ons gevoel en is dit ook wat voor jou?

Toch liever kerstkaarten zelf maken? We hebben een aantal ideetjes voor je op een rij gezet. Deze kun je leuk samen met je kind maken.

Ideetjes kerstkaarten zelf maken

1.Borduur een kerstkaart

Eefje maakte voor Bloesem drie kerstkaarten die je zelf kunt borduren. Het handigst is om de gaatje vooraf te prikken met een prikpen. Rijg er daarna een gekleurd of juist zilver draadje doorheen met een naald. 

kerstkaarten-zelf-maken-gratis-kerstkaarten-download-om-te-borduren

Of maak er een diy-kaart van. Sluit een borduurdraadje en een naald bij, zodat de ontvanger hem zelf kan pimpen. Je vindt de download voor de kerstkaarten hier.

 gratis-kerstkaarten-printable-om-te-borduren

2. Stuur een mail en doneer geld

Zoals gezegd sturen wij geen grote bulk kerstkaarten meer. Onze kerstkaarten werden steeds onpersoonlijker en Dennis irriteerde zich bovendien enorm aan mijn jaarlijkse gestress om alle kaarten op tijd de deur uit te krijgen. Chaotisch als ik ben, was ik ook vooral bezig met de vraag ‘ben ik niemand vergeten’. Kregen we een kerstkaart van iemand die ik er geen had gestuurd, dan moest daar van mij er alsnog één heen. Op een avond maakte hij een simpel rekensommetje. Met de 50-60 kaarten (plus postzegels) die wij jaarlijks verstuurden waren we zo’n 75 euro kwijt. Hij vroeg zich af of we dat niet beter konden besteden.

Na een eerste nee-reactie van mij bedacht ik me dat hij gelijk had. Samen besloten we jaarlijks een ludieke foto te maken, deze per mail naar familie & vrienden te sturen en het geld dat we bespaarden aan een goed doel over te maken. Job, altijd in voor verkleedpartijtjes, was een gewillig ‘slachtoffer’. We lieten hem al eens een geënsceneerde nieuwjaarsduik maken in zijn babybadje. Wensten mensen een veilig, gezond en spetterend jaar met Job in politie, dokters en brandweer-outfit. Kortom, inspiratie genoeg!

Inmiddels is hij 8 en kiezen we samen een goed doel. Job stelde dit jaar voor om het geld aan CliniClowns te doneren. MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns en deze zomer bezochten we op uitnodiging met ons gezin het CliniClowns Circus. Dat heeft enorm veel indruk op hem gemaakt (lees het artikel daarover hier). Onderstaande foto wordt daarom onze kerstkaart voor dit jaar. En die 75 euro gaat naar CliniClowns!

Inmiddels zijn mijn schoonvader en zijn vrouw ook gestopt met kerstkaarten (zelfde stress!) en doneren zij ook een bedrag! Mooi toch! We laten door een mail zien dat we aan iedereen denken en steunen een goed doel. Als dat geen kerstgedachte is! 😉

3. Inkleur kerstkaart

Ook Studio Formo maakte al eens een kerstkaart voor MoodKids. Een kerstkaart die je kind kan inkleuren en waar ruimte is voor een persoonlijke kerstgroet. Je kunt de kaart hier gratis downloaden.

4. Strijkkralen kerstboom

Jouw kind dol op spelen met strijkkralen? Of heb je nog heel veel strijkkralen over en heb je geen idee wat je ermee moet? Maak een 3D kerstboom. Een middagje samen knutselen en je hebt een persoonlijke kerstkaart. Omdat je hem makkelijk in en uit elkaar kan halen, kan hij prima in een envelop.

Wat heb je nodig:

  • download strijkkralen kerstboom
  • groene strijkkralen
  • witte strijkkralen
  • gekleurde strijkkralen (willekeurig)
  • strijkkralenplank
  • bakpapier, strijkijzer en strijkplank

Zo maak je het:

Print de download uit. Leg de strijkkralen volgens het patroon op de strijkkralenplank. Strijk de strijkkralen aan één kant. Laat goed afkoelen, haal voorzichtig van de plank af en strijk de andere zijde ook. Doe dit voor beide kerstboompjes. Steek ze in elkaar en klaar is je 3D kerstboom. Ga je ze opsturen? Laat ze dan uit elkaar, zo passen ze makkelijk in een envelop. 

> Lees ook: kerstballen maken van strijkkralen

5. Kerstbelletjes aan een stokje

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way. Geef jinglebells als kerstkaart. Simpel te maken en leuk om te geven. Hebben de kids ook nog wat aan. Totdat jij er knettergek van wordt dan.. 😉

FOTO

Wat heb je nodig:

  • klein stokje/sateprikker
  • chenilledraad/pijpenrager (o.a. Action, Hema, Pipoos)
  • 5 belletjes per stokje (o.a. Zeeman en Pipoos)
  • eventueel kaartje  en washitape om hem op te plakken

Zo maak je ze:

Haal het chenilledraad door de belletjes. Bind het chenilledraad om het stokje. Liever een kaartje erbij? Plak het stokje met een stukje washitape op een kaartje en schrijf er eventueel een leuke, persoonlijke test op.

Easy peasy toch?

 

MoodKids is online ambassadeur van CliniClowns

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, zelf maken, Downloads, DIY

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.