By 25 november 2016 Read More →

Piet-za! Zelf pizza bakken met je kinderen

De Sinterklaasgekte is ook bij mij echt toegeslagen, want zelfs toen we pizza wilden eten dacht ik “hey, Piet-za!”.

Zelf pizza bakken samen met je kinderen is erg leuk. In de aanloop naar 5 december maak je er dan geen pizza van, maar piet-za. Het recept vind je hier.

Hihi, flauw maar het kwam gewoon gelijk bij mij op en de kinderen waren net zo enthousiast als ik.  Zelf pizza bakken wordt zo lekker gek en op thema! Plus een ideaal moment om weer samen met de kinderen te kokkerellen.

Zelf pizza bakken

“Hoe maak je eigenlijk zelf pizza dan, mam?”, vroeg mijn zoon “Nou met bloem, en weet jij ook hoe het rijst dan?”, stelde ik als wedervraag. “Wat is rijzen mam?” “Dat is als het deeg groeit!” Heerlijk al die vragen  en jong geleerd is… 😉

Piet-za Deeg

Ingrediënten (voor 2 grote pizza’s of 4 kinderpizza’s)

250 gram extra fijne patentbloem

½ zakje droge gist

½ theelepel zout

2 eetlepels olijfolie

150 ml handwarm water

1 theelepel suiker

Maak het zo:

Doe de bloem in een grote kom en meng het met het zout. Maak dan één grote kuil in het midden tot je de bodem van de kom ziet. Giet hierin het handwarme water met het suiker en de gist. Roer het water nu langzaam met je hand door en voeg ook de olijfolie toe. Roer het  vanuit het midden door en pak er van de rand steeds een beetje bloem bij tot alle bloem vermengd is. Kneed het tot een samenhangend deeg. Zodra het een bal is, kneed je het 10 minuten verder op een met bloem bestoven aanrecht of tafel totdat het een soepel deeg is. Maak er opnieuw een bal van. Leg het deeg in een kom onder een vochtige theedoek en zet het voor een uur weg op een warme (tochtvrije!) plek in huis. Nu kan je deeg gaan rijzen, oftewel groeien. In dit uur kun je mooi de rest voorbereiden dat je op de Piet-za wilt doen.

zelf-pizza-bakken-deeg-maken

Piet-za saus maken

Ingrediënten (voor 4 grote of 8-9 kinderpizza’s)

6 trostomaten

1 groene paprika

1 teen knoflook, geperst

1 ui, gesnipperd

1 groentebouillonblokje

1 theelepel Italiaanse kruiden

1 eetlepel olijfolie

eventueel peper & zout

Maak het zo:

Was de tomaten en paprika en snijd ze door. Haal de zaadlijsten eruit en van de tomaat de harde kern. Stop de paprika en tomaat in de blender. Pureer ze helemaal fijn.

Pel de ui en snipper deze. Pers de knoflook. Fruit de ui en knoflook in een pan en giet er de paprika-tomatensaus bij. Voeg de kruiden en het groentebouillonblokje toe, verwarm voor nog zo’n 10 minuutjes en klaar is je verse saus voor de pizzabodem. (Shh! Koud is hij ook heerlijk om bijvoorbeeld taco’s in te dippen ^_~) Vergeet het vuur niet uit te doen en ga de andere producten samen snijden voor op de Piet-za.

Piet-za toppings

Kies wat je lekker lijkt en wat past qua smaak en leuk of sprekend is qua kleur. Voor de Piet-za en het Mijtertje gebruikten we onder andere deze ingrediënten: de zelfgemaakte verse saus als basis, gele en rode paprika, gerookte ham, ananas (die van Fair Trade, is (h)eerlijk zoet), mozzarella, champignons, verse spinazie en oregano.

Piet-za’s maken

Voor een pietje pizza

Maak één grote bal, één kleine en twee nog kleinere. Die leg je in de vorm van een hoofdje met pieten hoedje, dan rol je het uit tot je een beetje de vorm hebt van een pietenhoofdje met hoedje op. Nu kun je hem gaan beleggen zodat hij echt op een pietje zal lijken. Pas op! Gebruik niet teveel saus, anders krijg je een natte kledderpizza.

zelf-pizza-maken-ehm-piet-za

Voor een mijter pizza:

Vorm met je handen het deeg in de vorm van een mijter. Rol hem vervolgens dun uit en tot het de vorm heeft van een mijter. Wij belegden hem voornamelijk met saus, ananas en rode paprika’s.

Zelf pizza bakken

Bak de pizza’s in 10-12 minuten af in een goed voorverwarmde oven op 220 graden. Je checkt makkelijk of de pizza’s gaar zijn door ze even op te wippen en aan de onderkant te kijken. Is de bodem droog en knapperig, dan is hij gaar en klaar!

een-sinterklaas-en-pieten-pizza-zelf-maken

Zelf pizza bakken met je kinderen wordt zo wel een feestje. Veel kookplezier toegewenst!

PS. Heb je Jasmijns leuke & lekkere Sinterklaas smoothie ook al gezien? Met fruit en uiteraard kruidnoten.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.