By 20 december 2018 Read More →

Grand dessert voor Kerst of Oud & Nieuw

Dit jaar zijn wij aan de beurt met Kerst. Tweede Kerstdag komt mijn schoonfamilie hier eten. Ik houd van koken, maar ook van gezellig eten (met een wijntje…) en kletsen. Het dessert heb ik daarom graag niet te ingewikkeld, maar wel mooi, lekker en het liefst ook origineel. Ik heb gekozen voor een grand dessert voor Kerst.

Dat vind ik namelijk echt het allerleukste. Variatie, het oog wil ook wat, maar écht niet te ingewikkeld. Ik heb nu iets bedacht, waar ik heel blij mee ben. Eentje die je makkelijk kunt voorbereiden, zodat ik op Tweede Kerstdag niet lang in de keuken sta. En er tof uit ziet!

Wil jij een grand dessert maken voor kerst of andere speciale gelegenheid? En moet het qua bereiding niet  te ingewikkeld en veel tijd kosten? Check dan dit recept.

Grand dessert voor Kerst

voor 8 personen

Wat heb je nodig:

  • Dr. Oetker Brownies Choco
  • 50 gram boter
  • 100 ml water
  • één stoofpeer per persoon (en 2 als reserve)
  • halve fles Blue Curacao (De stoofpeertjes kook je 2,5 uur. De alcohol is dan verdampt. Mocht je dat toch niet willen, gebruik dan blauwe kleurstof. Voeg dan ook 200 gram kristalsuiker toe.)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • spa rood
  • één macaron per persoon
  • slagroom

Lees ook: 5 tips voor het versieren van je taart

Zo maak je het grand dessert

Stoof de peren

Kook de dag (of paar dagen) vooraf de stoofpeertjes. Schil de peertjes, laat het steeltje eraan zitten. Snijd de onderkant vlak af, zodat ze straks mooi blijven staan op het bord.  Doe in een pan de Blue Curacao, een zakje vanillesuiker (en eventueel bij gebruik van kleurstof ook de kristalsuiker erbij) en roer dit door. Zet de stoofpeertjes rechtop in de pan (zorg dat ze klem staan, neem dus niet een te grote pan) en vul aan met spa rood totdat ze helemaal onder staan.

Breng de peren aan de kook, zet daarna zachter en doe de deksel op de pan. Stoof de peren in 2-2,5 uur gaar. Laat afkoelen en zet ze (in de vloeistof) koud weg. Hoe langer je ze in de vloeistof laat staan, hoe blauwer ze worden.

Tip: haal de stoofpeertjes op de dag van serveren een paar uur van te voren uit de koelkast, zodat ze wat meer op kamertemperatuur zijn.

Lees ook: Kerst cupcakes met 3 verschillende kerstbomen

Bak de brownies

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Mix de boter tot een romige crème. Voeg de browniemix en het water (100 ml) toe en meng alles met de mixer op de laagste stand goed door elkaar. Mix nog 1 minuut op de middelhoge stand goed door elkaar. Verdeel het beslag gelijkmatig over de (bijgesloten) bakvorm.

Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de brownies gaar in circa 40 minuten. De brownies zijn klaar wanneer de bovenkant mooi glanzend is, het geheel iets ingezakt is en de binnenkant nog licht vochtig. Laat de brownies afkoelen in de vorm, voordat je deze verwijdert.

Tip: Wil je de brownies graag lauwwarm serveren, maak dan ’s ochtends de mix klaar en doe deze in de bakvorm. Dek af met huishoudfolie (buiten de koelkast). Zet de brownies ongeveer 50-60 minuten voordat je ze wil serveren in de oven.

Maak het grand dessert op

Ik scoorde voor weinig leuke langwerpige bordjes bij de Action. Perfect om het grand dessert op te serveren.

Snijd de brownie in vierkantjes en leg op het bordje. Haal de peer (die je inmiddels op kamertemperatuur is) uit de vloeistof en dep droog met keukenrol.  Zet ook deze op het bordje. Spuit een toef slagroom op het bordje en leg daar de macaron op. Klaar! Dat viel reuze mee toch qua stress tijdens het kerstdiner? 😉

Lees ook: 3x kerstboom cupcakes

Meer inspiratie voor bakken met Kerst

Op Bakken.nl vind je nog veel meer bakinspiratie voor Kerst. Je vindt er tevens leuke kerstfiguren, voor op je taart die je hier gratis kunt downloaden.  

Ga je zelf ook bakken voor het kerstdiner op school of Kerst? Deel dan je creatie op social media met #kerstopdetaart. Voeg je ook de #moodkidsnl toe, dan maak je kans op een cadeautje, die wij maandelijks uitdelen aan iemand die zijn post deelt met de #moodkidsnl.

Dit artikel is in samenwerking met Dr. Oetker geschreven.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kerst, Algemeen, Food

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.