By 30 oktober 2016 Read More →

Hartige pompoentaartjes voor Halloween

Jasmijn maakt voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Nog een dagje en dan mogen we los. Ik houd van Halloween. Ik heb voor MoodKids al eens zoete spookjes cupcakes gemaakt. Nu ga ik voor een hartige variant!

Jasmijn maakte voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Hartige pompoentaartjes voor Halloween

Dit recept is voor 12 tot 16 taartjes, bereidingstijd 30 min. en 30 min. oventijd.

Ingrediënten voor de hartige vulling

1 eetlepel olijfolie

1 ui, fijngesneden

500 gram rundergehakt

1,5 theelepel oregano

1 theelepel kaneel

zout & peper, naar smaak

500 gram pompoen, in kleine dobbelsteentjes gesneden

1 tomaat, in blokjes

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 paddenstoelen bouillonblokjes (MAGGI)

225 gram doperwten

Ingrediënten voor het hartige taart deeg

500 gram patentbloem

250 gram ongezouten koude roomboter, dus niet op kamertemperatuur!

2 eetlepels ijswater

1,5 theelepel zout

1,5 geklutst ei (LET OP! Bewaar het laatste beetje ei om de taartjes straks mee af te strijken)

Keukenbenodigdheden

cupcake bakvorm van 12 stuks.

1 ronde vorm (glas of uitsteker) die iets groter is dan de cupcakevorm

1 ronde vorm die precies zo groot is als de opening van het cupcakeblik

deegroller (of lege fles)

Bereiding

Eerst maak je het deeg, want dit moet daarna een half uurtje rusten in de koelkast. In de ‘wachttijd’ maak je de vulling voor de taartjes.

Zo maak je het deeg

Vouw het pakje roomboter open en snijd de roomboter in blokjes. Gooi het papiertje van de roomboter niet weg! Hiermee vet je gelijk de cupcake vorm in, als je dat hebt gedaan bestuif je de vorm nog even met wat bloem. Zo kunnen de taartjes niet aan de vorm blijven plakken.

Doe in een grote kom de patentbloem met het zout en de blokjes boter. Maak van je handen een soort van klauwen en zet ze erin, dan pak je telkens wat boter en wrijf je dit met je duimen langs je vingers. Er ontstaat een soort mooi zachtgeel, korrelig zanddeeg. Op dat moment mag je het ijswater en het geklutste eitje toevoegen en er opnieuw doorheen klauwen. (De bedoeling is dat je deeg zo koud mogelijk blijft, en je het deeg zo min mogelijk bewerkt anders als je dit niet doet zal het uiteindelijk heel taai smaken. En dát willen we natuurlijk niet!)

Is het vocht helemaal opgenomen en door je deeg heen geklauwd, dan mag je er nu een soort bal van gaan vormen. Dit doe je door het samen te duwen. Zo zorg je ervoor dat het deeg aan elkaar plakt. Kneed het twee of drie keer samen en duw plat tot een schijf. Stop het deeg in een plastic bakje of zakje en leg het voor een half uurtje weg in de koelkast.

Jasmijn maakte voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Maak de hartige vulling

Zet een grote braadpan op hoog vuur en fruit in een eetlepel olijfolie de uitjes aan. Voeg daaraan het gehakt toe met wat peper, zout, de theelepel kaneel en 1,5 theelepel oregano. Rul het gehakt klein en bruin. Voeg dan de pompoenblokjes, tomaat, knoflook en de bouillonblokjes toe. Zet het vuur lager en bak dit alles tot de pompoen lichtzacht begint te worden(20 á 30 min.). In de oven gaart de pompoen straks  verder. Bak de laatste 5 minuten de doperwten mee Niet eerder doen, anders wordt het namelijk een prutje en dat is zonde. Zet het vuur uit.

Jasmijn maakte voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Maak en vorm de pompoentaartjes

Zet de grote ronde uitsteker klaar. Pak de helft van het taartdeeg uit de koelkast en leg het op je met bloem bestoven aanrecht. Kneed het deeg één keer door, druk plat en rol het deeg met wat kracht uit tot een platte plak van ongeveer een halve cm dik. Steek er dan met de grootste ronde uitsteker 12 grote cirkels uit en druk deze zachtjes in de cupcake vormpjes in het bakblik. Je zult het deeg meerdere malen opnieuw moeten uitrollen om tot 12 te komen. Als je ze in het bakblik hebt zitten, zet je het bakblik even weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak de andere helft van het deeg. Kneed de restjes van net erdoor. Rol uit en steek er met de kleinere ronde uitsteker of glas ook 12 cirkels uit. Maak er nu van die enge pompoen hoofdjes van. Ik deed dit door eerst op vetvrij papier een mondje op maat te tekenen. Dat knipte ik uit en gebruikte ik als malletje voor de monden. De steeltjes sneed ik uit het overgebleven deeg en duwde ik vast bovenaan de pompoen hoofdjes.

Jasmijn maakte voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Heb je er 12? Haal dan nu het bakblik uit de koelkast en vul de vormen met de hartige vulling. Dek ze daarna af met de pompoenhoofdjes. Duw ze een beetje aan bij de randen, zodat ze goed op het taartjes aansluiten. Bestrijk ze lichtjes met het overgebleven geklutste eit. Bak ze 30 minuten in de (op 180 graden voorverwarmde) oven.

Deze hartige pompoentaartjes zijn superleuk en lekker voor op je Halloweenfeest! En smaakt lekker bij een salade, soepje of voor in de lunchtrommel. Enjoy!

Jasmijn maakte voor Halloween hartige pompoentaartjes. Lekker met salade, soepje of in de lunchtrommel. Zo leuk en lekker. Ook na Halloween gaaf om te doen. Met stap voor stap recept met foto's.

Liefs, Mijntje.

P.s. Je houdt zeker wat vulling én deeg over, dit zal genoeg zijn voor nog zo’n 3 á 4 taartjes.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.