By 30 april 2015 Read More →

Rapunzel Broodjes

Tijdens het maken van een kransje van Madeliefjes voor mijn dochtertje kreeg ik ineens het idee om deze broodjes te maken. Deze Rapunzel broodjes zijn natuurlijk hartstikke leuk voor op een prinsessenfeestje. Maak ’s ochtends al het deeg. Dan kun je terwijl het deeg rijst naar buiten. Pluk samen met de kindjes een bergje Madeliefjes. Maak kransjes voor in het haar en neem dan de overige bloemetjes mee naar huis om straks saampjes de broodjes mee te versieren. Wist je trouwens dat Madeliefjes vol vitamine C zitten?

samen prinsessenbroodjes maken

Rapunzel Broodjes – Dit recept is goed voor 5 tot 6 broodjes

Ingrediënten voor de broodjes:

 • 500 gram spelt meel
 • 1 zakje gist (7gram)
 • 300ml warm water
 • 1 flinke snuf zout
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 12 rozijntjes (en of nootjes voor de oogjes)

Beleg & versiering:

 • Eetbare bloemetjes (bijvoorbeeld van Bloombites.nl of uit de tuin)
 • Kiemgroenten
 • Beleg naar keuze…zoet of hartig

rapunzelbroodjes maken

Rapunzel broodjes maak je zo:

 • Doe de ingrediënten in een mengkom en mix het door elkaar tot een samenhangend deeg (laat het zout de gist niet raken in het begin..roer bijvoorbeeld eerst alles even door en doe als laatst het zout erbij). Kneed het dan lekker door met je handen.
 • Dek het deeg in de kom af met een schone vochtige theedoek en zet het weg op een warme plek. Laat het deeg ruim een uur rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Nu kun je het deeg gaan verdelen en vormen tot Rapunzel broodjes.

Pak telkens 1 klein bolletje voor het hoofdje en dan drie kleine balletjes voor een vlecht van te maken. Maak de vlecht en leg het gewoon onder het hoofdje vast door het bolletje op het vlechtje te drukken. Knip nu met een schaartje twee knipjes in de bovenkant van het bolletje, dit om een soort pony te maken. Stop nu twee rozijntjes (of nootjes) op de plaats waar je de oogjes wilt en dan zijn ze klaar om af te bakken.

 • Leg de broodjes op bakpapier op de bakplaat en bak ze in ongeveer 10-12 minuutjes af.
 • Check zo of het gaar is: Til voorzichtig 1 broodje op en klop zachtjes op de achterkant van het broodje. Klinkt het hol? Dan zijn ze gaar! Laat ze afkoelen en eet ze dan liefst zo vers als maar kan op!
 • Versier de broodjes naar hartenlust met wat je maar wilt, dit kan zoals in het voorbeeld met eetbare bloemetjes of kiemgroenten maar het kan natuurlijk ook lekker met gekleurde hagelslag of chocola. Maak er maar een lekker feestje van!

Eet smakelijk!

Groetjes en liefs, Mijntje.

P.s. Een kleine waarschuwing als je zelf bloemen plukt om te eten: Deze bloemetjes zijn niet giftig! Maar kijk wel uit wáár je de Madeliefjes plukt. Als het is waar veel honden worden uitgelaten zou ik ze niet plukken bijvoorbeeld! Of als ze uit een berm komen van naast de snelweg ook niet. Pluk ze gewoon uit je tuintje of vanuit een hofje en je zit save! En maak ze natuurlijk ook goed schoon voordat je ze eet!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: prinses, Algemeen, Food

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.