By 11 januari 2015 Read More →

7 foodrules om gezond te eten

Een fonkelend nieuwe jaar is alweer twee weken oud. En misschien was het ook één van jouw goede voornemens om dit jaar ook voor je gezin nog wat meer gezonde en bewuste keuzes te gaan maken.

Vaker zelf vers koken bijvoorbeeld. Of beter letten op meer voedzame en gezonde tussendoortjes. Minder suiker, vaker samen eten, minder weggooien. Wat het ook is wat jij graag wilt veranderen dit jaar, met deze 7 Easy Peasy foodrules in je achterhoofd gaat het je zeker lukken!

regels gezond eten

Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon voor je kind(eren) is een uitdaging waar heel veel ouders voor staan. Je wilt het beste voor je gezin, maar waar begin je? Wat doe je wel en wat niet? Om het je gemakkelijker te maken hebben we 7 Easy Peasy foodrules opgesteld. Als houvast en leidraad. Leer ze uit je hoofd, plak ze op je koelkast of kies die rules die bij jou en je gezin passen!

  1. Gun je kind een goede start, jij legt de basis

Lekker en gezond eten gaat niet altijd vanzelf. We hebben het druk en er zijn zoveel keuzes. Je hoeft niet altijd het meest gezonde te kiezen en er mag ruimte zijn voor uitzonderingen. Toch, als ouder ben jij verantwoordelijk. Geef het juiste voorbeeld en maak je keuzes bewust.

  1. Niet vullen maar voeden

Laat de pakjes en zakjes eens wat vaker voor wat ze zijn. Vooral als daar light op staat. Let vooral op de voedzaamheid van dat wat je je kinderen geeft. Een avocado of banaan is misschien een vette fruitsoort, maar het zijn wel de goede vetten bomvol voedingsstoffen.

  1. Kies voor vers, onbewerkt & zo min mogelijk suiker

Ongemerkt krijgen ook je kinderen zoveel geraffineerde suiker(s) binnen. Niet alleen uit een koekje of een snoepje. In heel veel producten zit suiker toegevoegd. Als je één ding doet het komende jaar is dat proberen om ze wat minder geraffineerde suiker te geven.

  1. Green Up!

Groenten zijn zo’n belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Ze zijn zeker bij kinderen niet altijd geliefd. Laat je niet zomaar uit het veld slaan. Blijf het ze aanbieden, het liefst bij iedere hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch, diner). Varieer en experimenteer! Een smoothie waar je wat extra avocado of spinazie in verwerkt bijvoorbeeld. Of een pasta-saus met meerdere soorten groenten. Extra rauwkost met dip bij de avondmaaltijd of als snack. Wat tomaatjes bij de boterham. Maak er een gewoonte van!

  1. Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed voorbereid

Niemand is perfect, dat hoeft ook helemaal niet. Maar met een goed gevulde voorraadkast en vriezer kom je toch al een heel eind en verminder je het risico te moeten uitwijken naar een minder voedzame keuze.

  1. Maak van eten een rustig ritueel: aan tafel

Het lijkt zo simpel maar ongemerkt eten ook de kleintjes veel te vaak met heel veel afleiding. De televisie, een ipad, even snel in de auto of onderweg. Probeer zo vaak het kan wat rust in te bouwen. Eet aan tafel. Of ga in ieder geval even ergens zitten.

  1. Voorkom Emo-eten

Bij tranen geen koekje maar een kus en niet ieder moment hoeft opgevuld te worden met iets te eten. Leer kinderen dat vervelend of je rot voelen erbij hoort.

 

 claire en vera Claire van den Heuvel & Vera van Harenbluebelle.nl is hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van FAMME.nl, de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

meer info: www.bluebelle.nl | www.easypeasykids.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Algemeen, Food

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!