Zelf klei maken voor jonge kinderen

Speelt je kind graag met klei? Met dit makkelijke recept kun je veilig en goedkoop zelf klei maken voor (jonge) kinderen. Plus tips voor leuke varianten.

Bij het opruimen van mijn map met foto’s voor artikelen kwam ik deze foto’s tegen van een jonge Job. Ik heb ze (aan Jobs bril te zien) zo’n 6 jaar geleden gemaakt voor een artikel om zelf klei te maken. Alleen is dat artikel dus nooit door mij geschreven… Zonde, want dit recept heb ik veel gebruikt. En zeker nu handig in de coronatijd als er meerdere kinderen (buiten je eigen gezin) mee spelen. Wel zo hygiënisch. 

Er werd hier toen Job jonger was veel met zelfgemaakte klei gespeeld. Als baby en peuter stopte Job bijna alles in zijn mond. Kleien betekende voor ons dus goed opletten of hij dat niet in zijn mond stopte. Op een dag kwam ik bij de kinderopvang en zag ik de pedagogisch medewerkers kleien met een groep baby’s en peuters.

Ik vroeg haar of ze niet bang was dat één van de kinderen wat in de mond stopte. Zij vertelde dat ze zelf klei maakten en als dat dan eens per ongeluk in de mond belandde, het niet zo erg was. (Tenzij je kind een glutenallergie heeft, bedenk ik me nu.) Ik heb direct het recept gevraagd. Toen ik thuis het recept goed bekeek, bedacht ik me dat het gewoon het recept van brooddeeg was. Vroeger eindeloos meegespeeld en ook toen ik juf was regelmatig met de kids gedaan. Het enige verschil is dat je wat citroensap toevoegt, zodat het langer goed blijft. En eventueel een kleurtje.

Recept zelf klei maken

Speelt je kind graag met klei? Met dit makkelijke recept kun je veilige en goedkope klei maken voor (jonge) kinderen. Plus tips voor leuke varianten. Het recept vind je op www.moodkids.nl

Wat heb je nodig:

  • 100 gram bloem
  • 70 gram zout
  • 2 eetl citroensap
  • 125 ml water
  • 1 eetl olie
  • eventueel voedingskleurstof voor gekleurde klei

Hoe maak je het:

Doe de bloem, zout, citroensap en olijfolie in een pan. Voeg beetje bij beetje het water (eventueel met kleurstof) toe. Roer steeds goed door met een lepel tot het gaat indikken en een (droge) klomp (deeg) wordt. Blijf er echt bij, anders verbrand je klei. Haal de bal uit de pan en kneed goed door (pas op: warm!). Goed laten afkoelen en dan is het klaar voor gebruik.

Na het klei maken blijft deze -in een afgesloten, luchtdichte doos- circa een maand goed.

Tips:

  • Wil je graag een kleurtje klei? Doe dan een paar druppels voedingskleurstof in het water. Hoe meer voedingskleurstof, hoe feller de kleuren worden. Met een beetje cacao wordt het bruin.
  • Als je zeker weet dat je kind de klei niet meer in de mond stopt, kun je er ook kleine kraaltjes of glitter in doen. Dan wordt het sensopatisch spelen!
  • Je kunt de klei aan de lucht laten drogen, dan wordt het dus hard. Afbakken kan ook. Leg de kunstwerken op een ovenplaat met bakpapier. Begin altijd met 100 graden Celcius en eindig op 125 graden. Het afbakken doe je eerst een tijd op 100 graden Celsius en daarna op 125 graden. Maak de figuurtjes niet te dik (max. 1,5-2 cm) en bak ze af in circa  1,5- 2 uur.

zelf klei maken, recept klei, klei maken, veilige klei, recept voor jonge kinderen

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.