Hoe vermaak je je kind in de auto? Tips voor onderweg!

Op vakantie. Daar had ik altijd erg veel zin in. Maar die reis er naar toe was wel iets waar ik tegenop zag. Zeker toen Job nog klein was. Want hoe vermaak je je kind in de auto onderweg naar je vakantiebestemming?

Tegenwoordig gaat dit een stuk gemakkelijker. Ons belangrijkste doel is om er voor te zorgen dat hij niet de hele weg met die tablet bezig is. Want ja, als onze 10-jarige de kans krijgt, dan doet hij dat. In de loop der jaren heb ik heel veel ideetjes verzameld. Die liggen hier in onze zogenaamde ‘vakantiedoos’. Sommige verzonnen dingen gaan al jaren mee, anderen is hij inmiddels ontgroeid. Ik probeer ieder jaar iets nieuws te verzinnen voor onderweg. In ‘zelf gekocht’ ben ik goed, maar zelf maken of beter gezegd zelf bedenken vind ik ook erg leuk.

Verbeeldingskracht

Dat kan met een voorwerp. Zo wordt een pillendoosje met wat stickers een autobingo-spel (zie #1). Maar bedenken kan ook prima ‘in je hoofd’, in je verbeelding. Ooit weleens verstoppertje in je huis gespeeld (zie #3), terwijl je in de auto zit onderweg naar Zuid-Frankrijk? Heb je net ‘zijn we er al bijnaaa?’ gehoord en het volgende moment zitten ze letterlijk met hun hoofd ergens anders. Dat is de kracht van verbeeldingskracht!

Als ambassadeur van CliniClowns weet ik dat verbeeldingskracht ook bij de CliniClowns een belangrijke rol speelt! De clowns sluiten perfect aan bij de belevingswereld van een kind. Met een beetje verbeeldingskracht is een kind niet meer in het ziekenhuis en wordt er daadwerkelijk contact gemaakt met mensen met dementie. Spel ontstaat vanzelf!

En dat is iets wat je op die lange autorit naar het zonnige zuiden ook graag wilt! 😉

10 x zo vermaak je je kind in de auto

1# Zelfgemaakte autobingo

Neem een pillendoosje, stickers en wat te eten en je maakt in 15 minuten dit leuke autobingo-spelletje. Na 4 jaar nog steeds een hit.

alternatieve autobingo, autobingo

2# SMART-games

We kregen het eerste spelletje een aantal jaar geleden van vrienden. Misschien waren Dennis en ik er nog verslaafder aan dan Job. Smart Games zijn leuke, compacte spelletjes die echte breinbrekers zijn.  Inmiddels hebben we er een aantal. Er zijn verschillende varianten. Magnetische boekjes, maar ook spelletjes in een doosje. Die laatste categorie is handig om mee te nemen in de tas. Voor bijvoorbeeld een restaurant. Elk spelletje heeft meerdere spelvarianten (soms zelfs 120). Dus snel uitgespeeld ben je ook niet…

3# Samen fantaseren

Niets zo leuk als samen fantaseren onderweg naar de vakantiebestemming. Deze drie ‘fantasievarianten’ doen het bij ons altijd goed.

  • Bedenk een plek in je huis waar je je gaat verstoppen. De andere spelers moeten vervolgens vragen stellen om er achter te komen waar je verstopt zit.
  • Wat gaan die mensen doen? Er komt een auto volgepakt met mensen en spullen langs. Samen bedenken we wie ze zijn, waar ze heen gaan en wat ze daar gaan doen.
  • Samen een verhaal maken. De eerste persoon begint met ‘er was eens…’, de volgende persoon verzint een nieuwe zin, de volgende weer etc.

 

4# LEGO-doosje

Ook eentje uit de oude doos, maar nog steeds erg leuk: het eigengemaakte LEGO-doosje. Een handig doosje voor onderweg of voor op de plek van bestemming. Kies niet een te groot doosje, dan kan hij namelijk ook makkelijk in je tas. Hoe je het doosje maakt, lees je hier.

5# Spelen met eten

Spelen met eten, dat mag niet. Ik hoor het zo een aantal moeders zeggen. Tenzij spelen met eten functioneel is. Toch? Eerst zijn ze een tijdje bezig met maken en daarna met op eten. Dubbelop plezier!

Wat heb je nodig: een bakje, iets te eten dat je kind makkelijk kan rijgen. Wij gebruikten Kellogg’s fruitloops, maar Cheetos Nibb-it rings zijn ook leuk. Zeker als ze wat kleiner zijn. Makkelijker te rijgen. Verder: een klein ijzeren haakje met schroefdraad, plastic speelgoedbeestje en gekleurd draad/lint.

Draai het haakje in de bovenkant van het plastic speelgoedbeestje. Knip een stuk draad/lint. Stop het draad, het beestje en de rijgbare spulletjes in een bakje. Na het rijgen en eten blijft er zo een leuke dierenketting over voor je kind.

6# Theater onderweg

Een toneelstuk spelen kan ook in de auto. Koop vingerpoppetjes en laat je kind(eren) een voorstelling bedenken. Bied aan dat de kinderen bij de volgende stop een voorstelling mogen geven. Waarschijnlijk kun je de tekst dan woord voor woord meezeggen… Tip: bij Ikea verkopen ze voor 5 euro een leuke vingerpop-set met dieren.

Uitgespeeld en is het LEGO-doosje ook mee? Vraag je kind dan een huis (of bank, stoel, dier) te maken voor het vingerpoppetje.

7# Gratis printables voor onderweg

Je moet er wel twee kinderen voor op de achterbank hebben. Of je doet natuurlijk zelf gezellig mee, maar deze twee spelletjes, spelen wij vaak. Omdat het zo makkelijk is. Je hebt alleen papier of pen nodig. Of als je het helemaal makkelijk wilt doen, deze download.

Boter, kaas en eieren: heeft dit spelletje nog uitleg nodig? De ene speler zet een ‘kruis’ en de andere speler een ‘rondje’. Degene die drie van zijn eigen tekens diagonaal, verticaal of horizontaal, op een rij heeft, wint!

Kamer verhuren: doel is om zoveel mogelijk kamers te verhuren. Als je een hokje hebt gemaakt (met vier muren/streepjes), heb jij de kamer gehuurd. Om de beurt mag je een streepje zetten tussen de stippen. Heb jij het vakje gesloten? Dan zet je je voorletter in het hokje. Degene met de meeste kamers is de winnaar.

Download boter, kaas en eieren of kamertje verhuren hier.

8# Luisterboeken

Ik blijf het een geweldige uitvinding vinden. Zeker ook als je kind niet zo dol op lezen is. Zet de luisterboeken op een MP3-speler, pak je hoofdtelefoon en luisteren maar! Goed voor de taalontwikkeling en het prikkelt ook de fantasie. Dit omdat kinderen het verhaal gaan visualiseren. Job kan zo een hele tijd rustig in de auto zitten en lekker luisteren. Eind juni publiceren we weer een lijst met leuke luisterboeken voor verschillende leeftijden.

9# Laat je kind mee navigeren

Deze tip kreeg ik al een hele tijd terug van lezeres Anouk. Zij schreef voor haar zoon de belangrijkste plaatsen op van de route die ze reden naar het zuiden. Ik heb er een leuke printable bij gemaakt. Print hem uit, zet de belangrijkste plaatsen op een rij en laat je kind meekijken/mee navigeren met de route. Tip: maak hem ook alvast voor de terugweg.

10# Vakantieklets!

Wij zijn groot fan van de producten van uitgeverij Gezinnig. Vakantieklets! is ook weer zo’n gaaf boek van ze. Er zijn inmiddels twee delen. Met allebei 24 opdrachtkaarten voor op reis. Je kiest een kaart, scheurt hem uit en spelen maar. Nummerbordenscrabble, regendruppelrace, zintuigenbingo. Er zitten opdrachten in die je leuk in de auto kan doen en er zijn ook opdrachten voor op de camping of op het strand.

Jij nog tips waarmee je je kind vermaakt onderweg? Deel ze met ons op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.