De paden op, de lanen in… Avondvierdaagse tips!

Liza haakte deze week, speciaal voor de avondvierdaagse, een houder voor je flesje drinken. Ik ben nog niet met de avondvierdaagse bezig. Bij ons is het pas in juni. Hoop dat het weer dan ook wat beter is. Ik benijd de ouders en kinderen die deze week moeten lopen niet.

Job heeft hem vorig jaar voor het eerst gelopen. Het lopen ging prima, het (te) laat naar bed gaan niet. Op vrijdag hadden we een erg mopperig jongetje thuis… Dat was na het ophalen van de medaille overigens over. Apetrots was hij!

Onze avondvierdaagse tips

#  Bedenk van tevoren wat je die dagen gaat eten.

De week van de avondvierdaagse is een snel-snel week. Vaak moet je zelf nog werken, je kinderen ophalen bij de bso en ook nog op tijd bij het startpunt zijn. Na afloop eten is zeker bij jongere kinderen geen goed idee. Dan eet je dus pas om half negen, terwijl ze de volgende ochtend gewoon weer op tijd op school moeten zijn. Bedenk makkelijke gerechten met het liefst wat meer koolhydraten, die geven je kind wat extra energie voor de wandeling. Pasta, pastasalade, soep met broodjes: allemaal prima.

# Trek je kind geen nieuwe schoenen aan.

Klinkt logisch? Je zal echt niet de eerste ouder zijn die (te laat) bedenkt dat een paar stevige (wandel)schoenen wel handig zouden zijn en die op het laatst nog kopen. Nieuwe schoenen staan meestal garant voor blaren. Trek je kind ook niet elke avond dezelfde schoenen aan. Een doosje blarenpleisters is sowieso handig om mee te nemen!

# Neem een paraplu, regenkleding of poncho mee.

Helaas komt een regenbuitje regelmatig voor in ons kikkerlandje. Neem een kleine opklapbare paraplu of regenkleding mee in je rugzak. Of koop voor weinig geld van die plastic (wegwerp)regenponcho’s bij de Wibra, Xenos of Action.

# Neem wat te drinken en eten mee.

Meestal is er onderweg wel een drinkpunt, maar neem ook zelf een flesje drinken mee of laat je kind het zelf dragen in een rugzak of in een strap of heuptasje, die je makkelijk zelf maakt. Snoep is onlosmakelijk verbonden aan de avondvierdaagse, maar fruit of wat rauwkost meenemen kan natuurlijk ook.

Wat ook typisch van de avondvierdaagse is, is een halve sinaasappel met pepermunt in een zakdoek. Snijd een sinaasappel doormidden, leg er een paar pepermuntjes op, bind er een schone, katoenen zakdoek omheen, maak vast aan de onderkant en leg een nachtje in de koelkast. Kinderen sabbelen hier al lopend aan.

Avondvierdaagse

# Hou je kind zeker in het begin enigszins rustig.

Vol enthousiasme beginnen kids vaak aan de avondvierdaagse. Ze kletsen met vriendjes, rennen van hot naar her en maken zo ongemerkt veel meer meters dan eigenlijk hoeft. Vooral jongere kinderen kunnen vaak niet goed overzien wat er in totaal van ze verwacht wordt.

# Maak een wisselschema met ouders uit de klas.

Zie je er zelf als een berg tegenop? Maak dan een wisselschema met (bevriende) ouders. Zeker met oudere kinderen kun je prima zo’n 3 à 4 kinderen onder je hoede houden. Zo hoef je zelf niet elke avond mee.

# Klets lekker bij met andere ouders.

Ben je ’s ochtends vaak alleen maar op school om je kind weg te brengen. De avondvierdaagse is bij uitstek de mogelijkheid om ouders van andere kinderen beter te leren kennen. Klets lekker bij! Maakt de avondvierdaagse voor jou ook leuk!

# Twijfel je of je kind het volhoudt?

Twijfel je of je kind 5 kilometer kan lopen, omdat het normaal na 500 meter al klaagt dat het moe is? De avondvierdaagse geeft vleugels, ook voor de kleintjes. De sfeer en samen met vriendjes en klasgenootjes lopen, trekt kinderen er vaak doorheen. Toch moe? Leid je kind af door bijvoorbeeld liedjes te zingen. En dan het liefst van die lekkere lange. 😉 Potje met vet, Tante uit Marokko, tien kleine visjes: ze komen vaak allemaal langs! Letterspelletjes zijn ook altijd een goede voor onderweg.

# Maak van de laatste avond een feestje

De intocht is hét moment van de avondvierdaagse. De medaille wordt opgehaald en bij ons in het dorp lopen alle scholen één voor één achter de fanfare aan. Eén groot feest dus! Daar hoort natuurlijk een leuke presentje bij. De aankomende week publiceren we nog wat leuke tips. Loop je zelf mee? Trommel dan familie of vrienden op om jullie ‘binnen te halen’. Je zult zien dat je kind het geweldig vindt!

Heb jij nog andere leuke tips? Deel ze met ons, dan zet ik ze erbij!

Meer informatie over de avondvierdaagse in jouw buurt vind je op www.avondvierdaagse.nl

foto: avondvierdaagse Epe 2011 – bron: Media Magneet 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sport & Spel, Spelen, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.