By 24 oktober 2015 Read More →

Kinderen samen op één kamer, zo gaat het goed

Twee kinderen onder de vier opvoeden is superleuk én pittig. Ik noem het altijd zwaarleuk. Wie is er niet stiekem blij als de kinderen ’s avonds op bed liggen? Maar wat als ze op dezelfde kamer liggen en elkaar wakker houden? Dan wordt naar bed brengen een nog grotere uitdaging! En wanneer leg je ze bij elkaar op de kamer? En hoe oud zijn ze als ze meer privacy nodig hebben? 

Samen op één kamer

Een reclame van een heel groot woonwarenhuis ging een tijdje geleden over ‘als je liefde groter is dan je huis’. Dat gaat over mij! Toen ons zoontje geboren werd hebben we hem eerst lekker bij ons op de kamer gehouden. Na een paar maanden wilde ik weer slapen zonder van elk kuchje wakker te worden. En dus verruilden we onze masterbedroom voor de kleine kamer waar de deur nog net van open gaat. En liggen onze kinderen nu gezamenlijk in de oorspronkelijke ouderslaapkamer. En dat samen op één kamer gaat echt niet zonder slag of stoot.

Wil je de kinderen samen op één kamer laten slapen? Dat kan prima, maar lees wel eerst deze tips, do's and dont's! #kinderkamer #delen

> Lees ook: Deze IKEA hack bedhut is briljant als je kinderen op één kamer slapen

Niet alle leeftijden moeten bij elkaar slapen

Vroeger letten ze vast niet op leeftijdsverschillen bij grote gezinnen. Maar er zijn inmiddels wat do’s and don’ts voor het mixen van leeftijden.

  • Kleine baby’tjes die nog veel verzorging nodig hebben ’s nachts kun je beter niet bij broer of zus leggen.
  • En sommige mensen zijn bang om ontdekkende of ondeugende peuters op een kamer te hebben met een kindje onder de één. Omdat de peuter de baby met een deken ‘instopt’ of klein speelgoed in het ledikantje gooit.
  • Met een te groot leeftijdsverschil heb je kans dat het ook niet werkt, door verschillende interesses en slaapbehoeftes.
  • Ook las ik op Ouders van nu dat kinderen dezelfde sekse zouden moeten hebben…alleen dat laatste is hier dus al lastig :-).

Er wordt in ieder geval overal beloofd dat ze een hechte band krijgen door een gezamenlijke slaapkamer. Maar hoe zorg je dat ze ook echt slapen?

Tips voor pret én rust als kinderen een kamer delen

#1 Zorg voor privacy
Plaats de bedden uit elkaar, maak eigen hoekjes, zet er een kamerwand tussen, gebruik een gordijn of een kast als scheiding. Als je elkaar niet ziet, hou je elkaar ook minder wakker. In theorie dan. Ook overdag is het natuurlijk fijn om je even terug te kunnen trekken of samen met een vriendje te spelen.

#2 Zorg voor voldoende opbergruimte
Om goed te kunnen slapen heb je rust nodig. Dus een kamer zonder rondslingerend speelgoed. Berg het speelgoed op achter dichte kasten.

#3 Ga niet te snel kijken
Als één van de twee midden in de nacht wakker wordt hoef je echt niet meteen te gaan kijken. Uitzonderingen zijn er altijd, maar over het algemeen slapen kindjes heel vast. Vooral in het begin van de nacht. En door het samen slapen zijn ze soms ook minder bang.

#4 Bedenk een beloningssysteem in moeilijke periodes
Er zijn altijd periodes dat kindjes moeite hebben met slapen. Als één van de twee erg dwars gaat doen bij het slapen adviseerde een pedagoog ons om te werken met een beloningssysteem. Elke ochtend een sticker na een goede nacht en na drie stickers geef je iets kleins als beloning.

#5 Houd verschillende bed tijden aan
Een kind wil je soms alleen voor zichzelf. Probeer je kinderen daarom apart naar bed te brengen. Kom samen tot rust door een boek voor te lezen en de dag door te nemen. De oudste vindt waarschijnlijk ook dat hij het recht heeft om later naar bed te gaan. Ook al is dit maar tien minuten.

#6 Uiterste redmiddelen
Wat te doen als ze echt niet willen slapen? Een pedagoge raadt aan om je kind in je eigen kamer in te laten slapen. Later leg je hem of haar dan weer terug. Op fora las ik over mensen die kinderen in hetzelfde bed laten slapen. Of wat dacht je van bij ze blijven zitten tot ze slapen?

Uiteraard gelden de tips vast niet voor alle kindjes die samen op één kamer slapen. Dus kijk vooral wat het beste past in jouw situatie, dat doen wij ook. Ik ben in ieder geval blij dat we ons ruimtegebrek zo kunnen oplossen. Tot een jaar of 8 las ik. Dan zien we wel weer verder…

 

Slapen jouw kinderen ook samen op één kamer en heb je leuke ervaringen of tips? Deel ze hieronder of op Facebook!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderkamer

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..