By 1 september 2016 Read More →

Raadgedicht: lekker spelen met poëzie

Binnenkort gaat Raadgedicht voor de tweede maal van start. Officieel is de jeugdeditie voor kinderen vanaf 10 jaar, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk.

Tien weken lang verschijnt er op de website elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. Iedereen mag raden welk woord dit is en kan via de website de oplossing insturen. Kinderen kunnen individueel meedoen of met de klas (dus groep 6, 7, 8 en brugklas). Elke vrijdag verschijnt de oplossing in de vorm van een woordwolk.

Download je de app (iOS of Android) dan krijg je wekelijks automatisch een berichtje als het nieuwe gedicht live staat of als de oplossing wordt gepubliceerd.

Raadgedicht is een leuke gratis wedstrijd waar kinderen 10 weken lang wekelijks een verborgen woord uit een gedicht raden. Spelen met poëzie. Doe je mee?

In de huid van de dichter

Hoewel het simpel lijkt om een ontbrekend woord in te vullen, is het in de praktijk nog niet zo eenvoudig. De lezer moet in de huid van de dichter kruipen en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen. Dit spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.

Leuke aanleiding toch om thuis of als je leerkracht bent, bezig te zijn met poëzie?  Hieronder publiceren we een stukje van het Raadgedicht van Iris Boter. Krijg je beetje idee hoe het werkt. Op de website vind je nog meer voorbeelden én oplossingen van eerdere raadgedichten.

raadgedicht voorbeeld

 

> Lees ook: Van vragen stellen word je slimmer! Leer creatief denken.

Raadgedicht: poëzie voor kinderen in spelvorm

Raadgedicht start op 5 september 2016 en duurt tot 11 november 2016. Deelname is gratis. Alle raadgedichten zullen dit jaar ook in Kidsweek verschijnen. Heb je daarop een abonnement? Dan kun je vier dagen langer nadenken, want het gedicht verschijnt elke donderdag alvast in Kidsweek!

 

Raadgedicht werkt vanaf 2016 nauw samen met Het Poëziepaleis. Raadgedicht wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, het Nederlands Letterenfonds en de Poëzieweek.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.