By 2 november 2014 Read More →

Ik voel… Ik voel….

Ik voel… Ik voel…. Met je hand in een zakje en graaien maar! Voelspelletjes – sensopathisch spel – vinden veel kinderen leuk en kunnen vaak even snel tussendoor gespeeld worden. Dat klinkt leuk, maar toch gaat er daar iets mis voor mij. Want je kunt natuurlijk een voeldoos knutselen, maar dat heb ik niet even snel gedaan. Er zijn ook voelzakjes en voeldozen te koop, maar deze vind ik vaak weer duur voor wat je krijgt. Je kunt ook een gewoon stoffen zakje gebruiken, maar vaak is de opening dan zo groot dat kinderen zien wat er in het zakje zit in plaats van dat ze het moeten voelen. Wat nu?

voelzakje maken

Voeldoosje maken

Een tijdje geleden zag ik opeens de oplossing voor dit probleem, met een bekertje en een sok kun je heel gemakkelijk en snel een voeldoosje maken.  Neem hiervoor een plastic beker en een kindersok en trek de sok om de beker heen. Klaar! 
Je hebt nu een voelbakje waar je zelfs als volwassene gemakkelijk met je hand in kunt met een perfect om je hand sluitende opening. Je kind kan niet gluren wat er in het bakje zit en moet echt voelen. Het is direct af en heeft geen kiertjes, randjes, rafels, enz. 
Het is fijn dat het bakje niet zo groot is, zo hoeft je kind niet eerst te zoeken naar het te voelen voorwerp en kun je zelfs hele kleine voorwerpen laten voelen. (In de voeldoos of zak gaan deze vaak ‘kwijt’)

Zo speel je het spel

Als je het bakje gemaakt hebt, wordt het natuurlijk tijd om te spelen! Zoek wat kleine herkenbare spulletjes in huis en stop die even in een bakje met deksel. Je kunt denken aan een paperclip, een stuiterbal, een puzzelstukje, een muntje, een veer, een suikerklontje, een waxinelichtje, een autootje, enz.
Laat je kind dan even de ogen dicht doen en stop dan een van de voorwerpen uit het bakje in het voeldoosje. Vervolgens laat je je kind voelen en raden wat er in het doosje zit en haal je het voorwerp uit het bakje om te kijken of het kind het goed geraden heeft. Simpel, maar erg leuk!

voelspelletje kind

Variatie

Je kunt ook juist hele vreemd aanvoelende dingen in het doosje doen, een nat make-up sponsje of watje, een beetje klei, enkele slierten gekookte spaghetti…

Doordat je niet weet waar je in pakt, wordt het spelletje spannend. Misschien pak je wel in iets ‘vies’! Tijdens het spelen moeten kinderen bedenken hoe dat wat ze voelen, eruit ziet. Vervolgens moeten ze dat ook nog eens verwoorden, heel leerzaam!
Sommige woorden kun je alleen begrijpen door te voelen:  zacht, ruw, hard, enz. Ook hiervoor zijn voelspelletjes heel goed.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Sharon Vleugel is schrijfster, pedagogisch medewerkster kinderafdeling ziekenhuis, leerkracht en blogger op spelspeelspelen.nl. Ze heeft een grote voorliefde voor sensopathisch spel en schrijft al haar ideeën hierover op. Theorie, maar vooral ook veel spelideeën om lekker te spelen, rommelen, knoeien en leren! Spelen met zand, water, klei, verf, scheerschuim en nog veel meer! Sharon woont samen met haar man, peuter (2012) en baby'tje (2014) in Zeeland.