Hoe meer kids, hoe groter de rommel in huis

Iedereen die moeder is geworden, zal moeten bekennen dat het moederschap je toch zeker wel veranderd.

Dat zal bij de één meer zijn dan bij de ander, maar die onbekommerde ik is meestal na de ontmoeting met je eerste nakomeling door de achterdeur verdwenen. Je staat zelf niet meer op de eerste plek en dat vind je helemaal prima. Ik vind het ook erg grappig om te zien hoe het AANTAL kinderen een vrouw kan veranderen.

Kinderen en Rommel

Voor mijn werk Prachtige Buiken kom ik veel bij zwangere vrouwen thuis. Dit vind ik trouwens fantastisch. Zo’n intiem kijkje in iemands leefwereld. Als kind beleefde ik er al veel plezier aan, om in de avond met mijn moeder met de hond, te wandelen en dan ongegeneerd bij mensen naar binnen gluren. Heerlijk! Vooral in de winter als iedereen behaaglijk binnen op de bank hangt. Niks leukers dan dat! En nu mag ik zelfs binnenkomen en heerlijk rondkijken.

Nu ik al 5 jaar verschillende dikke zwangere buiken van gips heb voorzien, weet ik inmiddels goed wat voor vlees ik in de kuip heb. Mooi is dat om het verschil te zien van de zwangeren die ik ontmoet. Ik stel ze graag aan je voor:

#1 Mama to be

Zo is er de kersverse zwangere. Zij stapt nieuw binnen in de wereld van zwangeren, baby’s en mama’s en is zeer goed voorbereid op mijn komst. Zij wist al lange tijd voordat ze zelf zwanger was dat zij in de toekomst een gipsafdruk zou laten maken. Zij wacht mij op met koffie en stukjes stof van de gordijntjes die zij op de babykamer krijgt. Ook liggen er kleurstalen klaar van de muren, want haar buik moet matchen met de rest van de babykamer. Zij laat niets aan het toeval over en de buik wordt tot in detail doorgesproken. Het ontwerp zit in haar hoofd en zo MOET de buik worden. En ook graag snel klaar. Voordat de baby er is het liefst. Anders klopt het ideale plaatje op de babykamer niet. De aanstaande papa is ook aanwezig. Hij zit klaar met het fototoestel en mag zich verder nergens mee bemoeien! Mama is in control en regelt hier alles!

#2 Nummertje 2

Dan is er de mama met de tweede op komst. Hier kom ik binnen en staat de hele tafel nog vol met eten. Ze vraagt vervolgens of ik koffie wil. Er springt nog een peuter in een vies rompertje rond. Deze had al lang in bed moeten liggen, maar helaas is dit niet op tijd gelukt. Terwijl ik vraag of ze al een idee heeft over het ontwerp van haar buik wordt de I-pad aangeslingerd. “ Hoe heet je bedrijf ook alweer”? Vraagt ze dan beschaamd. Sorry zegt ze: ‘ik had nog willen kijken, maar het is er niet van gekomen’. Peutertje krijgt geen aandacht en zet het op een krijsen. Papa wordt naar boven gestuurd met de peuter en wij starten met de gipsafdruk. ‘Weet je, doe maar wat jij mooi vindt’, zegt ze. Zo belangrijk is het niet. Ik ga naar huis. De koffie heb ik nooit gekregen. Is ze vergeten. Met deze mama heb ik altijd een beetje te doen. Zij heeft haar nieuwe leven nog niet helemaal geaccepteerd en worstelt nog met het drukke gezinsleven.

#3 Relax mama

En dan heb je de mama met de 3e op komst. Hier kom je eigenlijk al haast niet binnen, want hier ligt de hele gang vol met schoenen, knuffels etc. Hier word ik vriendelijk begroet door twee rondspringende peuters en een grote hond. Hier thuis is het rommelig, maar zeer gezellig! De mama is super relaxed en na het 3e kopje koffie vraag ik voorzichtig of we niet aan de afdruk moeten gaan beginnen. De kindjes gaan gezellig mee. De bedtijden staan hier duidelijk niet vast. Papa komt alleen binnen gewandeld om foto’s te maken en vertrekt weer snel bij het zien van de vele witte voetafdrukjes op zijn eens zo mooie badkamervloer. Het maken van de afdruk is zo gepiept. En onder het gipsen bespreken we het ontwerp. Dit gaat helemaal goed komen. Deze mama maakt zich nergens meer druk om. Pluk de dag. Morgen zien we wel weer….

#4 Oermama

En dan is er nog de mama met de vierde op komst. Haar heb ik nog niet vaak mogen ontmoeten, maar ook bij haar is het een gezellig rommelig huishouden. Overal waar je kijkt ligt speelgoed en overal lopen, springen en rennen kindjes. Deze mama is moe! Gelukkig is papa hier een goede hulp. Hij ontfermt zich over de kindjes, terwijl wij ons terugtrekken op de badkamer. Terwijl ik de gipsafdruk maak, bespreken we het ontwerp. Het moet een buik worden symbool voor alle zwangerschappen, want dit is echt de laatste! Trots praat ze over de kindjes en hoe bijzonder het is om vier gezonde kindjes te mogen krijgen. Deze mama is een oermama. Geen idee of ze koffie in huis heeft, daar staat ze helemaal niet bij stil. Deze mama is onwijs gelukkig. De rommel in huis? Daar is zij zich totaal niet meer bewust van.

Kinderen en rommel: het hoort gewoon bij elkaar…

En dat is toch waar het allemaal om draait. Dat je gelukkig bent en dat je geniet van je kinderen. Word je gelukkig van een schoon en opgeruimd huis, blijf dit vooral doen! Heb je soms geen zin in dat huishouden? Laat de boel de boel. Ga met je kids op de grond zitten en speel. Morgen is weer een dag! Dus of je nu een schoonmaakprinses bent of een grote sloddervos: vergeet niet te genieten. Kindjes worden zo snel groot…

[ssba]

Auteur:

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente. Lees meer >>