By 8 augustus 2015 Read More →

Zo bereid je je kind voor op gezinsuitbreiding

Wanneer een zwangerschap vordert, wordt het steeds spannender voor het oudste kind. Voor hem of haar kan het super spannend zijn, wanneer er straks nog een kindje komt en je oudste niet meer alleen is. Het is best lastig voor een kleintje om te dealen met de grote veranderingen die komen gaan. Hoe bereid je jouw eerste kind voor op een nieuw broertje of zusje? Vijf tips van een moeder.

gezinsuitbreiding oudste kind

1# Vertel het op tijd
Op het moment dat jouw kind erachter komt dat er een geheim is of dat er iets is waar hij of zij niets vanaf weet, dan kan dat al spanning opleveren. Het op een leuke manier vertellen dat jouw zoon of dochter een broertje of zusje krijgt, is daarom best belangrijk. Zo kan hij of zij zich er ook op voorbereiden ook al kan het nog heel lang duren. En zo hoef je ook niet geheimzinnig te doen.

#2 Plan veranderingen op tijd
Ja, er gaat wat veranderen in huis. Wat doe je met de kamer van de baby? Blijft dat de kamer van jouw eerste kind of gaat deze verhuizen naar een andere kamer? Doe dit op tijd zodat hij of zij zich niet weggejaagd voelt uit zijn eigen kamer. Een groot bed, een nieuwe kamer, mee helpen kiezen voor behang of een mooie kleur verf in zijn of haar nieuwe kamer, dat alles kan al heel veel helpen. Een goede overstap zou het moment zijn wanneer de baby 20 weken in je buik zit. Dan zit je als moeder ongeveer op de helft en geeft het jouw eerste kind de ruimte om te wennen aan zijn nieuwe kamer en nieuwe bed. Leg ook uit dat de andere kamer voor de baby wordt en dat je eerste kind een grote kamer krijgt.

#3 Wees eerlijk
Wordt het een broertje of een zusje? Dat is iets wat ook wel spannend is. Je hebt het er waarschijnlijk vaak over met jouw kleine en hij of zij heeft vast en zeker een voorkeur. Maar wat als het dan ineens anders is? Is je kind dan overstuur of niet? Dat is iets wat je niet weet als je het van te voren al vertelt. Daarom is het goed dat je aangeeft dat het of een broertje of zusje kan worden en dat het een verrassing is (ook voor jullie) als je het echt niet weet.

#4 Praat over de baby
Hoe jouw kleine omgaat met de komst van de baby kan heel verschillend zijn. Het ene kind kan heel zorgzaam zijn, de andere wordt baldadig en de derde misschien wel heel erg jaloers. Praat met haar of hem over de komst van baby en leg, door middel van leuke boeken, uit wat er gebeurt in de buik van mama en wat er daarna gebeurt. Leuke boeken hiervoor zijn onder andere ‘Mama, wat zit in je buik?’ en ‘Bobbi wordt grote broer’. Zo kan je kleine mama helpen als het wat zwaarder wordt en kun je aangeven dat tillen niet altijd meer mogelijk is. Laat je eerste kind merken dat het knap is wanneer hij of zij zelf de trap op loopt. Goed en rustig praten is de oplossing, dan begrijpen ze het veel sneller!

#5 Leg contact met je buik
Ook kroelen met de baby is al goed. Laat je eerste kind voelen wat er gebeurt in je buik als de baby beweegt. Vertel dat hij of zij ook mag helpen zodra de baby er is. Een flesje geven, het speentje brengen als de baby verdrietig is, kroelen en knuffelen. En wat ook werkt is dat jouw eerste kind alvast een cadeau mag uitzoeken voor de nieuwe baby. Zodra de baby er is, mag die best een beetje verwend worden door de grote broer of zus.

Afwachten
Uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van afwachten wanneer de baby komt. Want wat er dan gebeurt hangt van jouw kind af en hoe je daar als ouders mee omgaat. Dat is per kind verschillend, maar een goede voorbereiding helpt al voor een heel groot deel om jouw eerste kind te laten wennen aan het idee.

 Esther gastblogger moodkids

Esther Edens

Esther Edens is getrouwd met Wilmer, moeder van Sijmen (2013) en zwanger (augustus uitgerekend).

Ze bakt, maakt smoothies, organiseert en bezoekt graag events en festivals. Schrijven doet ze voor werk en plezier. Ze krijgt er energie van! Daarnaast is ze dol op lezen, haken, eten en grappige uitspraken van kids.

Meer lezen over Esther? Check haar blog www.esth.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!