By 23 juli 2015 Read More →

De onzekerheden (voor, tijdens en na de bevalling) waar iedereen last van heeft

Mijn laatste zwangerschapsyogales zit er op! Dat is jammer, want de groep met yogameiden is ontzettend leuk. We hebben zelfs een gezamenlijke appgroep en daar delen we heel veel op. Het komt er op neer dat veel nieuwe en bestaande moeders het toch wel heel spannend vinden, wat ze te wachten staat.

zwangerschap onzekerheden

 

Als kersverse moeder of moeder-in-wording, is het spannend wat er komen gaat. Je bent straks niet meer met zijn tweeën, nee, je bent met zijn drieën (of misschien wel met zijn vieren).
Daar gaat je vrijheid. Tenminste, dat is wat er wordt gedacht. Ja, er zijn inderdaad dingen waarop je moet inleveren. Een avondje naar de bioscoop of even lekker samen uit eten, is ineens een stuk lastiger geworden.

Ook het uitzicht op de bevalling kan bij vele moeders voor spanning zorgen. Dat is niet heel gek. Door een goede voorbereiding en een goede communicatie met je verloskundige of gynaecoloog kan jouw bevalling goed verlopen. Een andere zorg die moeders hebben? Wat gaat er na de bevalling gebeuren? Wat gebeurt er met jouw lichaam en hoe lang duurt dat? Dat zijn dingen waarover wordt gezwegen. Misschien zijn het onderwerpen die je liever niet deelt. Maar waarom worden ze eigenlijk niet verteld?

Schrijf over het bevallingsproces
Een tip die ik te horen kreeg van één van de moeders tijdens één van de yogalessen? Schrijf op wat er gebeurt tijdens het bevallingsproces. Op zich slim. Jij kunt het naderhand teruglezen en denken: huh, dat weet ik helemaal niet meer! En je partner kan door zijn aantekeningen ook uitleggen wat er toen gebeurde. De impact is er niet alleen voor de moeder, maar ook voor de vader!
Toen ik van Sijmen ging bevallen, begon ik echt heel blanco. Achteraf is het een pittige bevalling geweest. Nu ik 35 weken zwanger ben, loop ik voor controle in het ziekenhuis. Hier blijkt dat ik heel veel eigenlijk niet eens meer wist van 2,5 jaar geleden. Zo zie je maar dat je echt dingen vergeet en dat het natuurlijk ontzettend mooi is, wat je er voor terugkrijgt. Ik sta nu voor een aantal keuzes aangaande mijn volgende bevalling. Die keuzes maken het een stuk lastiger. Was ik nog maar blanco, denk ik nu!

Kraamhulp
Wat ik nog wel weet van de geboorte van Sijmen, is dat wij na drie dagen naar huis mochten. Dan ineens, ben je met zijn drieën en is de kraamhulp niet direct aanwezig. Dat is zó gek! Wat moet je dan? Ineens ben je een gezin. Maar wat zijn de eerste stappen tijdens dat eerste half uur of uren, dagen daarna?
Aan iedere ouder, zowel vader als moeder, wil ik meegeven: lekker op bed gaan liggen, je kindje bij je nemen en hem van top tot teen bewonderen, bekijken, knuffelen, huid-op-huid-contact zoeken en vooral genieten.
Dat de meiden van de yoga (en ook ik), het spannend vinden, is echt niet gek. Dat heeft iedere aanstaande moeder. Door er over te praten, kun je zien dat je niet de enige bent. Daarom raad ik iedereen aan een dergelijke cursus te gaan volgen. Om zo in contact te komen met nieuwe moeders, om ervaringen te delen, maar ook spanningen en meer. Ik leer elke dag weer iets nieuws over het moeder zijn.

 

 Esther gastblogger moodkids

Esther Edens

Esther Edens is getrouwd met Wilmer, moeder van Sijmen (2013) en zwanger (augustus uitgerekend).

Ze bakt, maakt smoothies, organiseert en bezoekt graag events en festivals. Schrijven doet ze voor werk en plezier. Ze krijgt er energie van! Daarnaast is ze dol op lezen, haken, eten en grappige uitspraken van kids.

Meer lezen over Esther? Check haar blog www.esth.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Dit artikel is geschreven door een gastblogger. In het artikel staan een of meerdere links naar de betreffende blogger website. Klik er eens op en laat je inspireren!