10 tips om je als man nuttig te maken tijdens de bevalling

Natuurlijk is de verloskamer niet jouw natuurlijke habitat. En kun je je op het voetbalveld vast nuttiger maken. Maar omdat je er toch bent en er weinig kans is dat men jou gaat vragen om en epidurale verdoving te geven, volgen hieronder een paar tips om je als man bij de bevalling toch nuttig te maken.

Zodat je geen toeschouwer blijft die aan de zijlijn toekijkt. Overigens kunnen onderstaande tips ook heel goed van pas komen als je partner thuis bevalt!

10 tips voor de man bij de bevalling *

 1. Laat alle overdreven aanmoedigingen maar achterwege. Zet ‘m op! Span je nog even in! Vooruit! Ja, zo gaat het goed!  Het is allemaal geen goed idee. Evenals het doemdenken ‘Je ontspant je te veel!’ of een veel te softe aanpak ‘gaat het wel schatje? Houd je het nog vol? Gaat het ons wel lukken?’
  Jouw hand in haar hand is vaak beter en voldoende om te laten merken dat je er bent.
 2. Het is geen voetbalwedstrijd! Herhaal dus niet alles wat de verloskundige zegt. Enorm irritant!
 3. Een liefdevolle afkoeling vinden sommige vrouwen fijn. Voorhoofd, wangen en nek deppen met een vochtige doek. Voorkom dat je onverwachts een plens water in haar gezicht gooit. Overleg is in deze situatie altijd een goed idee.
 4. Masseer! Tussen twee weeën kun je misschien wat masseren op pijnlijke zones, en daarmee bedoelen we dus de rug!
 5. Maak haar omgeving aangenamer: speel met het licht of zet een lekker muziekje op. Dansen zouden we niet willen aanraden en maak er ook maar geen disco van met flikkerende lichten, maar verder…
 6. Zoek uit hoe je je partner het best hoger of lager kunt leggen als ze dit mocht vragen. Het is een kwestie van haar pijn verlichten. Voorkom echter dat je op rode knoppen drukt!
 7. In de breedste zin: reageer op al haar vragen en wees voor haar de tussenpersoon met het medisch team of de verloskundige. Sta altijd aan haar kant!
 8. Neem een zwembroek mee en neem samen met haar een warm bad! Dat zij daar open en bloot voor iedereen ligt, wil niet zeggen dat jij in je blote snikkel moet rondlopen..
 9. Blijf de hele tijd aan haar zijde zonder dat je noodzakelijk deelneemt aan alle bedrijvigheid: misschien wil zij niets liever dan dat jij er bent en verwacht ze van jou geen tomeloze energie.
 10. Herinner haar zo veel mogelijk aan het resultaat van alles wat ze nu ondergaat: de baby. Het is per slot van rekening de reden dat ze dit alles doorstaat.

 

LEES OOK : Hoe je ook bevalt het is hetzelfde

 

Voor de volledigheid moeten we nog wel even zeggen dat niet iedere vrouw hetzelfde is en dat er ook dingen zijn die je (volgens een man) beter niet kunt doen tijdens de bevalling… Maar hè, jij kunt toch ook wel een beetje afzien?! Succes!

voor het eerste papa

* vrij vertaald naar het boek: Voor het eerst papa – ISBN 978-90-447-3151-4 van uitgeverij Deltas – Alles wat je moet weten over zwangerschap, geboorte en de verzorging van je baby.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Meer info

[ssba]
Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>