By 3 december 2014 Read More →

Officiële Sint Zegel

Hoe kunnen we Sinterklaas nog mooier maken? Net als bij de kerstman zou ik onze Sint ook graag wat romantischer en magischer ook voor de volwassenen over laten komen. Sinterklaas en zijn pietjes schrijven zoals je weet ook brieven en gedichten en toen kwam ik op deze Sinterklaas-zegel. Zo’n zegel van de Sint vind je straks niet alleen op brieven maar ook op kado’s. Ik ontwierp deze makkelijk te maken stempel waarmee je in no time zelf met brooddeeg deze Sint Zegels kunt maken. Doe er daarna een rood verfje over en wat lak voor de afwerking en klaar is kees. Bijna iedereen heeft de spulletjes hiervoor wel in huis. Zo niet, dan heb je het vast snel in huis en voor weinig!

sint zegel zelf maken

Wat heb je nodig:

 • 1 kleine gum
 • 1 zwarte fineliner / stift
 • 1 groot vierkant stuk bakpapier
 • 1 kurk
 • Beetje alleslijm
 • 1 scherp puntig aardappelmesje / stanleymesje
 • 1 portie brooddeeg naar hoeveelheid (verhouding is 3 tot 1= bijvoorbeeld 3 delen -kopjes- bloem, 1 deel -kopje- zout, 1 deel-kopje water – 1 eetlepel olie)
 • Rode plakkaat verf
 • Een kwastje
 • Lak / vernis (ik gebruikte lekker gewoon blanke nagellak 😛 vergeet dan niet wat nagelak remover ^_~)
 • Een oven

Zelf een Sint zegel maken? Zo ga je te werk:

stap voor stap een zegel maken

Stap 1

Pak de gum, 1 klein stukje bakpapier, de zwarte fineliner en het mesje. Schrijf nu op zijn sierlijkst op een klein stukje bakpapier (wat het gladst aanvoelt) de letter S. Let hierbij op de maat van je gum en kurk zodat het mooi zal passen allemaal. Kijk naar het plaatje als voorbeeld, die van mij is plus minus 2 cm. Doe de stift of fineliner er flink dik op, zodat hij af zal geven op de gum als je hem omdraait. Draai het dus om en duw het op de gum, zodat de letter in spiegelbeeld op de gum komt te staan. Zit het er goed op? Begin dan voorzichtig met het uitsnijden van de lijntjes. Maak het ongeveer een halve cm diep, zodat je straks een mooi resultaat in je brooddeeg krijgt. Als dit is gebeurt, snijdt dan je gum zo rond als maar kan. Dat geeft straks een mooie vorm aan de afdruk… Alsof het een echte wax zegel is. Snijdt nu een stukje van de kurk af, zodat je de gum er met een drupje lijm op kunt plakken. Laat dit nu een half uurtje drogen. Je stempel is klaar!

Stap 2

Maak nu alvast het brooddeeg klaar. Ik gebruikte 3 kleine espressokopjes bloem, 1 klein espressokopje zout, 1 (1/4) klein espressokopje water en 1 eetlepel olie (voor de elasticiteit). Dit kneed je tot een samenhangende deegbal. Dan is je brooddeeg klaar.

Stap 3

Giet nu heel voorzichtig in de S van je stempel een beetje olie en draai het stempeltje dan om op een kommetje. Dit doe je zodat je deeg niet erin vast kan blijven zitten. Erg belangrijk dus! Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Maak dan kleine balletjes van ongeveer 1 cm doorsnede en druk er dan de stempel goed in. Het is niet erg als de balletjes ongelijk zijn of niet mooi rond, want dan lijken je afdrukken straks nog meer op een echte wax stempel! Stop tussendoor je stempel nog in de olie. Maak afdrukken tot het brooddeeg op is.

Stap 4

Leg bakpapier op een rooster of bakplaat en doe hier alle zegels op. Bak op een lage temperatuur (160 graden) de zegels af voor ongeveer 60 minuten. Dan zijn ze wel goed uitgehard, kunnen ze lang worden bewaard en gaan ze niet rotten of schimmelen. Als ze klaar zijn, moet je ze goed laten afkoelen.

Stap 5

Nu zijn je zegels klaar om te beschilderen met rode verf, zodat ze helemaal op zo’n ouderwetse wax zegel lijken. Beschilder de boven én onderkant. Laat ze na het beschilderen goed opdrogen. Daarna lak je ze af voor een mooie afwerking. Ik gebruikte hiervoor goedkope. blanke (doorschijnende) nagellak. Als dit helemaal droog is, zijn ze klaar voor gebruik. Plak ze met wat lijm vast aan lint of direct op een brief of op het kadopapier.

sint zegel maken

Ik stop van de week nog even een brief van de Sint in de laarsjes van de kinderen compleet met zegel erop. Dan lijkt het me erg leuk om aan het hoofdkado (het kado waarvan je weet dat dat het meest gewenste kado van je kind is) ook zo’n zegel te hangen of plakken.

*Vier jij Sinterklaas met meerdere mensen en kinderen? Dan is het natuurlijk helemaal leuk (en wel zo geloofwaardig) om dit idee bijtijds door te geven of te delen met de andere ouders zodat het plaatje compleet is.

Heel veel voorpret en alvast hele fijne Sinterklaasdagen en feest toegewenst. ^_~

Liefs, Mijntje.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas

Auteur:

Jasmijn woont samen met haar twee (b)engeltjes van kinderen in het sfeervolle Baarn. Ze is gek op van alles: vintage, rommelmarkten, dansen tot bordspelletjes en computerspelletjes, lezen, reizen en nog veel meer. Jasmijn heeft een passie voor alles wat er in en om de keuken gebeurt, een Foodie in hart en ziel. Als het eten nog niet op is, dan heeft ze het al over het maken van nieuwe dingen.