By 10 april 2021 Read More →

Zet in je agenda: gratis familieconcert!

Ik denk dat echt iedereen klaar is met corona en alle beperkingen. Maar met mijn nieuwe motto ‘maak je je niet druk als je er toch geen invloed op hebt’ probeer ik het glas vooral halfvol te zien. Soms biedt corona ook kansen. Om dingen te ervaren, die je anders niet of niet zo snel ervaart. Het gratis familieconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het Concertgebouw valt voor mij ook in die categorie.

Wij zijn thuis alledrie muziekliefhebbers. Mijn ega de grootste en Job de meest hedendaagse. En ik bungel er tussenin. Kan net zo hard meezingen met de Pixies als met McSnelle. En nu hoor ik de stem van mijn zusje in mijn hoofd ‘want tekstvast ben je toch nooit geweest’. Klopt (zeg ik met een dikke grijns), ik ben de master herself in het verzinnen van teksten.  Ik houd van alle muziek. Maar ik beken: klassieke muziek vind ik wel wat lastig.

Ik ‘snap’ klassieke muziek niet

Ik ben niet opgegroeid met klassieke muziek en heb nooit een instrument gespeeld. Of beter gezegd: nooit serieus gespeeld, want het vak ‘muziek’ op de pabo heb ik vooral frauderend gehaald. En ik merk dat klassieke muziek soms wat awkward voor me is. Ik moet er voor mijn gevoel wat van vinden, maar ik kom eigenlijk niet verder dan ‘mooi’ of ‘niet mooi’. Ik luister wel naar klassieke muziek. Zondagochtend met krant of op mijn koptelefoon als ik alleen aan het wandelen ben.

Een hele lange inleiding, maar ik werd getriggerd door het persbericht van het Philharmonisch Orkest en Het Concertgebouw. Zij organiseren op zondag 11 april ‘Welkom bij het concert’, een familieconcert. Met een symfonieconcert dus. Op het programma staat de mooiste muziek zoals Smetana’s Moldau, Rimski-Korsakovs Flight of the Bumblebee en natuurlijk Star Wars. Dat laatste zegt me dan wel wat. De rest niet. 🙂

Persbericht gratis familieconcert

Dat was overigens ook niet hetgeen me triggerde, maar de rest van het persbericht wel. ‘Altijd al willen weten hoe een groot symfonieorkest nu eigenlijk live klinkt? Wat voor instrumenten er allemaal zijn en hoe tachtig muzikanten perfect samen kunnen spelen? Dat ga je bij het familieconcert (6+) Welkom bij het orkest allemaal ontdekken. Krijg kippenvel van de indrukwekkende klanken van de strijkers, voel in je buik hoe machtig het koper en het slagwerk klinken en hoe rustig je wordt van de tokkelende harp in haar eentje. Natuurlijk kun je zelf ook meedoen. Je mag meezingen, meeklappen, meestampen en mee dirigeren!

Eva Cleven, bekend van Het Klokhuis en Expeditie Robinson, neemt je via een vlog mee in de wondere wereld van het orkest. Zij laat je kennismaken met alle instrumenten en laat horen hoe verschillend ze kunnen klinken. Dirigent Stijn Berkouwer dirigeert het orkest. Op het afwisselende programma staan niet alleen delen uit prachtige werken van de componisten Brahms, Bruckner, Grieg, Monteverdi, Mozart, Rimski-Korsakov, Sjostakovitsj, Smetana, Johann Strauss jr en Wagenaar, maar ook Star WarsSamba Fantastico, het Taptoe signaal, het Universal Theme en het lied Op zijn allerbest.’

Kijk, en zo snapt deze moeder het straks dus ook. Bij ons staat de livestream van het concert op zondag 11 april 11.00 uur in de agenda. Wij gaan kijken!

Het gratis familieconcert is van zondag 11 april 11.00 uur t/m zondag 18 april gratis te bekijken en beluisteren via www.orkest.nl

Nog veel meer muziek tijdens de Kinder Muziekweek

Mocht je mijn enthousiasme over het symfonieconcert niet delen. Kijk dan wél even op www.kindermuziekweek.nl. Van 9 t/m 18 april vind je hier een online programma met inspirerende livestreams, interactieve lessen en lezingen, en (hopelijk) live activiteiten zoals concerten, muzieklessen, workshops en singalongs. Alle kinderen tot twaalf jaar (en alle ouders en grootouders) kunnen tijdens de week genieten van alle mogelijke soorten muziek. Van hiphop tot klassiek. Om te luisteren of om zelf te maken. Er is voor iedereen wat. Echt de moeite waard om even rond te neuzen. Ik zag bijvoorbeeld een zoomconcert met Dirk Scheele staan. Job was als peuter echt idolaat van Dirk.  Maar wat dacht je bijvoorbeeld van piano spelen zonder piano. Of een muzikale escaperoom. Kortom, even rondkijken is een aanrader en de data meteen in je agenda zetten.

Gratis familieconcert in de klas

En juffen en meesters opgelet: ook leuk voor in de klas! Zoals gezegd is het gratis familieconcert online te bekijken t/m 18 april 2021. Ook het programma van de Kinder Muziekweek is de moeite waard/ Er zitten bij verschillende voorstellingen lesbrieven of materiaal. Van het concert ‘Welkom bij het orkest’ wordt ook een online schoolproject gemaakt.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Trend, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.