By 9 juni 2015 Read More →

Hoe ontstaat muzieksmaak bij kinderen?

Job heeft al een tijdje een eigen cd-speler op z’n kamer. Zo wordt z’n muzikale ontwikkeling gestimuleerd, vinden wij. Op zich prima. Ware het niet dat die ontwikkeling tot voor kort ‘stagneerde’ bij Kinderen voor Kinderen, Dirk Scheele en K3. Om die reden heb ik een muziekspel geïntroduceerd: de #kinderkamersoundtrack.

kinderkamersoundtrack

Als vader, annex muziekfreak, strijk ik bij dit spel mijn hand over het hart: Job mag zo eens in de zoveel tijd at random een cd uit mijn lijvige cd-kast kiezen. En het moet gezegd; dit blijken steevast verrassende keuzes. Eén voorwaarde van mijn kant: hij moet het album minstens één keer van a tot z beluisteren.

Natuurlijk kiest een 6-jarig jochie op basis van de hoes. Dat is niet altijd de beste reden. Toch blijkt uiteindelijk dat het desbetreffende album erg vaak meerdere keren op zijn slaapkamer gedraaid wordt. Zo moest en zou Job onlangs ‘die cd met die tand’ luisteren. De dansmuziek van de nationale act Knarsetand (album is getiteld My Escape) beviel uitermate. Er werd gedanst, er werd disco gespeeld, z’n slaapkamer stond compleet op stelten.

Na een ruime week heb ik hem maar eens gevraagd of hij geen nieuwe cd wilde uitzoeken. Zijn wijsvinger ging vrij radicaal naar de ‘rode cd met de vogel’. Die werd in Huize Dekker minder gewaardeerd. Door moeders bedoel ik dan, want Job kon Them Crooked Vultures persoonlijk best wel heel goed hebben. Al hoorde je de muziek maar bar weinig. Mijn echtgenote had in dit specifieke geval bij Job de extra eis neergelegd dat deze cd enkel en alleen met koptelefoon beluisterd kon worden…

Na een week was Job klaar met de freakerige rockmuziek van Josh Homme, Dave Grohl en John Paul Jones. Hij liep naar beneden, zette de cd terug op de juiste (ja: alfabetisch-lexicografisch) plek en zocht naar een nieuw glimmend schijfje voor zijn #slaapkamersoundtrack.

Omdat ik als recensent net de nieuwe plaat (The Magic Whip) van de Engelse formatie blur mocht bespreken, werd ‘die grappige ijsjes-cd’ per direct ingepikt. Na anderhalve week, neuriede Job volop mee met songs als Lonesome Street, Ghost Ship en Ong Ong. Je begrijpt: de muzieksmaak van Job is meer dan ooit in ontwikkeling. Ik ben nu al zeer benieuwd naar z’n nieuwe #kinderkamersoundtrack. Ik hou jullie op de hoogte!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Lifestyle

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.