Zo leert een kind echt fietsen

Oefening baart kunst. Met een juiste kinderfiets op maat hebben ze het zo onder de knie. 

De meeste kinderen leren het eerst op een fiets met zijwieltjes. Prima uitvinding, maar daarmee zijn het nog geen volleerde fietsers. Als de kinderfiets zónder zijwieltjes zich aandient, gaan ze pas echt fietservaring opdoen. Kies dan wel voor een kinderfiets in de juiste maat. Dat is noodzakelijk om goed te leren fietsen.

Een fiets ‘op de groei’ kopen is niet verstandig. Een kind te lang door laten fietsen op een te klein exemplaar ook niet. Dat is zelfs gevaarlijk, want de balans is snel zoek als een fiets niet de juiste afmetingen heeft. De voeten moeten de grond kunnen raken als het kind op het zadel zit en stilstaat. De knieën mogen niet te dicht bij het stuur komen.

Fietsen verleer je nooit meer

Goed leren fietsen doe je op een rustig pleintje of fietspad. Het kost wat tijd, maar als een kind het eenmaal onder de knie heeft, verleert het dat fietsen nooit meer. Fietsen is daarmee een diepte-investering, zou je kunnen stellen.

Jongens willen nog wel eens overmoedig op hun nieuwe jongensfiets tekeergaan. Zonder op- of omkijken razen ze het fietspad over, maar dat kan -zeker in het begin- beter nog maar even achterwege blijven. Zorg ervoor dat ze zich concentreren op het fietsen zelf, de handen goed aan het stuur houden en vooral dat ze goed op- en af kunnen stappen.

Meiden zijn daarentegen vaak wat rustiger, maar ook zij willen nog wel eens druk in de weer zijn met accessoires. Een leuk mandje voorop de meisjesfiets is aan hen wel besteed, maar het is niet de bedoeling daar onderweg in te gaan graaien. Ook hier geldt: blik vooruit en handen aan het stuur.

Kind is pas later toe aan fietsen in het verkeer

In het begin is het niet verstandig direct het drukke verkeer in te duiken. Laat kinderen rustig wennen op het pleintje voor het huis of probeer eens samen te fietsen op een rustig fietspad. Pas later is het toe aan het verkeer. Als het kind de totale controle over de fiets heeft. Dan krijgt het oog voor wat er om hem of haar heen gebeurt en is het tijd om ook dan weer langzaam aan het verkeer te wennen. Verkeerslessen via de basisschool helpen, maar in alle gevallen geldt dat ervaring de beste leermeester is.

Laatste tip: het is niet zo gek om het kind, zeker in het begin, een helm te laten dragen. Dat is veilig en ze zijn minder kwetsbaar als ze toch eens op hun snuit gaan. Zo’n helm is er in allerlei kleuren en als ze daar eenmaal aan gewend zijn, fietst dat toch een stuk rustiger. Laat je goed informeren want ook hier geldt dat de helm goed moet passen.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.