Zie ik daar een kind alleen fietsen?

“Hoi, ik zag je kinderen alleen fietsen naar huis. Klopt dat?”
“Zeg, zag ik je oudste dochter in d’r uppie fietsen? Kan dat wel?”
“Is het wel verantwoord wat je doet, je kind alleen laten fietsen? Dat je dat durft zeg.”

Regelmatig word ik door ouders aangesproken over mijn kinderen in het verkeer. En lang niet altijd is dat op een positieve manier. Mijn oudste dochter van 11 fietst alleen naar school en naar haar sportclub. Beiden op nog geen 10 minuten afstand van ons huis. Wel moet ze twee drukke wegen oversteken. Daarbij wonen we in Amsterdam. Een drukke stad, met veel verkeer en ongeduldige verkeersdeelnemers. Niet zonder gevaren dus.

Dat ik haar alleen laat fietsen, is heus niet zomaar besloten. Als sinds hun zesde fietsen mijn kinderen samen met mij naar school. Ik heb ze geleerd goed op te letten. Als het stoplicht op groen is, alsnog te kijken want ja, in Amsterdam rijden mensen regelmatig door rood. Verkeer van rechts heeft voorrang en als fietser blijf je altijd wachten achter een vrachtwagen, nooit er naast.

Zelfstandig
Vanaf haar tiende begon mijn dochter zelfstandiger te worden en alleen fietsen naar school was een enorme wens van haar. Haar vriendinnen mochten ook alleen naar school en waarom zij dan niet? Haar loslaten was een hel. Heus, de eerste keer dat ze alleen naar school ging heb ik alle doemscenario’s door mijn hoofd laten gaan. Inmiddels ben ik er als moeder aan gewend dat ze zelfstandig deel kan nemen aan het verkeer. Maar mede-ouders en buren zeer zeker nog niet.

Tijd voor wat wetenschap:
Volgens de fietsbond hebben kinderen vanaf 12 jaar pas het vermogen complexere verkeerssituaties in te schatten. Maar het blijft lastig tot hun 16e levensjaar. Tussen de 10 en 12 jaar kunnen kinderen zelfstandig fietsen in veilige leefomgevingen. Iets wat in Amsterdam onmogelijk is, maar daarbuiten juist prima om met kinderen te oefenen.

Uit ander onderzoek van 3vo blijkt dat kinderen vanaf negen jaar zelfstandig kunnen leren fietsen in het verkeer. Hoe eerder je ze als ouder wegwijs maakt, hoe beter het gaat. Maar daarbij geldt natuurlijk wel dat ieder kind anders is. Zo durfde ik mijn oudste dochter alleen te laten fietsen, iets wat ik mijn jongste zoon voorlopig echt niet laat doen. Die is teveel bezig met stunten op zijn fiets in plaats van met het verkeer.

kind alleen fietsen

Wat kan je als ouder doen:

  1. Oefenen, oefenen, oefenen. Veel praktijkervaring opdoen is het belangrijkste middel om een kind te leren omgaan met het verkeer.
  2. Door een kind te trainen van jongs af aan krijgt het de kans om stap voor stap te leren. Bijvoorbeeld verkeerssituaties inschatten en beslissingen nemen in het verkeer.
  3. Let er wel op dat je kind op een andere hoogte door het verkeer gaat dan jij. Ze zitten letterlijk een stuk lager en hebben daardoor ander inzicht in het verkeer.
  4. Leer een kind zelfstandig fietsen. Dat kan al vanaf vier jaar. Ga samen fietsen en vertel aan je kind waar je op moet letten: “Hoe kunnen we hier het beste oversteken?” en “Als je dat bord ziet, wat doe je dan?”
  5. Loslaten: Zelf deelnemen aan het verkeer geeft een kind ruimtelijk inzicht. Laat je kind zelf situaties inschatten. Ben er wel bij, maar monitor en help waar het nodig is.
  6. Laat ze vooral ook op andere weggebruikers letten. Je kan zelf wel de regels volgen, maar je kan er niet zomaar vanuit gaan dat een ander dat ook doet.
  7. Zorg voor een veilige fiets.

En tot slot mijn tip: Veiligheid is het allerbelangrijkst in het verkeer. Maar, je kind kan vaak meer dan je denkt. Geef ze alle tools om veilig deel te nemen aan het verkeer, begeleid ze goed en leg regels uit. En hou er rekening mee: waarschijnlijk zijn je kinderen er eerder aan toe dan jijzelf om zelf naar school te fietsen J.

Meer tips staan op de site van 3vo.nl.

[ssba]
Posted in: Opvoeden

Auteur:

Leonne woont met haar drie opgroeiende kinderen en haar man in Amsterdam. Een van oorsprong dorps meisje in een stad, die in haar opvoeding beide werelden combineert. Want een dorp in de stad kan best: paardrijden op de Hollandsche manege, tuinieren in de schooltuinen en sociale controle in de buurt. Ze kookt dagelijks met de verse producten uit de tuin van haar vader en krijgt een glimlach op haar gezicht van balletles, zwemmen en hardlopen in het park. Leonne is ondernemer en bestiert samen met haar compagnon het pr-bureau De Wolven.