By 4 februari 2017 Read More →

Griezelorkest: een spannende familievoorstelling

Muziek speelt in ons gezin een grote rol. Job krijgt het met de paplepel ingegoten. Hij gaat regelmatig mee naar concertjes en festivals. En thuis draaien we eigenlijk altijd wel muziek.

We draaien van alles. Ook klassieke muziek komt regelmatig langs. Toch waren we nog nooit met Job naar een klassiek concert geweest. Tot twee weken geleden. Dennis was gevraagd om foto’s te maken van een voorstelling van het Haydn Jeugd Strijkorkest in ons dorp. We mochten als gezin mee. Ik was erg benieuwd wat Job ervan zou vinden.

Deze eerste kennismaking was een succes! Ik vroeg me direct af waarom we niet eerder naar een klassiek concert met hem zijn geweest. Job heeft echt een uur stil gezeten en bijna ademloos geluisterd. Maar stelde ook veel vragen. Waarom staat die meneer (dirigent) voor het orkest? Wat doet hij dan? Wat is dat voor instrument?  Na afloop vroeg hij of we volgend jaar weer mogen. 😉 Dat smaakt dus naar meer klassieke muziek! 

Afgelopen week kreeg ik een persbericht, dat perfect aansluit op mijn voornemen voor meer klassieke muziek concerten in ons gezin. Op zondag 12 februari brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest speciaal voor kinderen van zes jaar en ouder de familievoorstelling ‘Griezelorkest’

Klassieke muziek voor kinderen

Met Jobs vragen in mijn achterhoofd bel ik met Katinka Reinders, van de afdeling educatie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ik vraag haar naar het doel van de familievoorstellingen en hoe je je kind kunt voorbereiden op een voorstelling. Katinka vertelt dat de familievoorstellingen altijd bestaan uit combinaties van kunsten. Muziek vertelt een verhaal. Voor de meeste kinderen is het bijna onmogelijk om twee uur naar alleen een orkest te luisteren en het verhaal ook nog te begrijpen. Kinderen worden door een andere kunstdiscipline (acteurs, dans of visueel beeld) eigenlijk aan de hand genomen door het verhaal heen. Tekst of beeld versterkt dus de muziek. Voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest is de belangrijkste reden om deze familievoorstellingen te organiseren om kinderen in aanraking te laten komen met klassieke muziek. Om het vuurtje aan te wakkeren. 

De meeste grote Nederlandse orkesten organiseren familievoorstellingen, waarvoor vaak apart ook voorstellingen voor scholen worden gehouden. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest biedt lesmateriaal aan, dat de leerkracht ter voorbereiding kan behandelen. Dit materiaal kun je ook prima thuis gebruiken om je kind voor te bereiden. Voor het Griezelorkest vind je hier het lesmateriaal

Ook erg leuk om te bekijken is de website www.orenopen.nl. Een educatieve en interactieve website waarbij kinderen spelenderwijs verschillende muzikale onderdelen doorlopen. De onderdelen variëren van dirigent tot rapper. De dirigent van het orkest legt bijvoorbeeld uit wie hij is, wat hij doet en kinderen kunnen hun eigen baton maken. 

Griezelorkest: een spannende familievoorstelling

Acteur Remko Vrijdag (bekend van onder andere Het Klokhuis en Dolfje Weerwolfje) speelt op 12 februari in het Griezelorkest de rol van Archibald. Het manusje-van-alles dat ervoor moet zorgen dat alles voor het orkest goed geregeld is. Als er iets fout gaat, is het zijn schuld. En vandaag is het goed mis: de dirigent is zoek! Archibald begint een zoektocht door het hele gebouw, dat plotseling betoverd lijkt. Zo zijn de wc’s veranderd in een immense ijsvlakte en is de muziekbibliotheek ineens een spookachtig moeras. Lukt het Archibald om de dirigent op tijd te vinden?

Met het voltallige orkest op het podium en de bekende muziek van The young person’s guide to the orchestra van Benjamin Britten belooft het een voorstelling te worden waar kinderen oren en ogen tekort zullen komen. Dat wordt griezelen in de grote zaal van de Doelen!

Kinderprogramma

Bij alle familievoorstellingen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is er vanaf 13.00 uur een uitgebreid randprogramma: kinderen mogen knutselen in de doehoek, zelf instrumenten uitproberen en er zijn verschillende kinderoptredens.

De voorstelling start om 14.15 uur (kinderprogramma vanaf 13.00). Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 22 euro, jongeren tot 27 jaar betalen 10 euro.

Meer informatie over de voorstelling ‘Griezelorkest’

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.