By 20 februari 2016 Read More →

10 tips voor geslaagde wintersport met kleine kinderen

Helaas, het is weer voorbij. Onze heerlijk relaxte wintersportvakantie met onze twee meisjes van zes en drie. Als ik moest kiezen tussen de zomervakantie en de wintersportvakantie kies ik absoluut voor de laatste.

Een stralend blauwe hemel met heerlijk zonnetje, een latte macchiato op het terras met uitzicht op een spierwitte piste en romantische bergen en mijn lief aan mijn zijde. Zonder mijn eigen krijsende koters, terwijl die toch echt mee op wintersport zijn.

Klinkt heerlijk niet waar?! Het is mogelijk, zelfs wanneer je je jonge kids meeneemt. Tenminste als je het goed organiseert. Daarom hierbij een aantal tips.

10 tips voor wintersport met kleine kinderen

1# Bereid je kids mentaal voor

Dat kan heel eenvoudig door een week of twee voor de vakantie voor het slapen gaan te vertellen wat er in chronologische volgorde gaat gebeuren tijdens een skidag. Zo kunnen ze al een beetje wennen aan het idee.

Bijvoorbeeld: we worden wakker en gaan eerst lekker met zijn vieren ontbijten (wat wil jij dan eten?), daarna trekken we de skikleren aan (wat heb je allemaal nodig om te kunnen skieën?) en gaan we met de auto naar de skilift. Dan gaan we naar boven en brengen papa en mama jullie naar de skiles naar jullie eigen groepje (zitten jullie in hetzelfde groepje of bij kindjes die net zo oud zijn als jij?)

’s Middags ga je samen met andere kindjes van je groepje eten (met papa en mama of zonder papa en mama?), als je iets niet lust, kun je dat gewoon tegen de juffrouw zeggen hoor.

Daarna ga je weer skieën, maar als je daar geen zin in hebt mag je ook gaan spelen bij de kinderopvang. Dan komen papa en mama jullie weer ophalen en gaan we met zijn allen weer naar beneden en met de auto naar het appartement.

Na een week konden mijn kids het verhaal dromen en stelde ik ze alleen maar vragen, die ze haarfijn konden beantwoorden. Vonden ze geweldig!

2# Zorg voor een goede skischool/kinderopvang

Als je tijdens de wintersportvakantie serieus wat skikilometers wilt maken,  is het met jonge kids wel handig als er kinderopvang en/of een kinderskischool aanwezig is. Neem van mij aan: skieën met kleine kids is leuk, maar vooral heel hard werken en verrekte weinig skieën.

Een kinderopvang op de piste zelf is het handigste. Je hoeft ’s ochtends niet ergens apart nog naar toe te rijden en mocht er iets zijn, dan ben je zo ter plaatse. De kwaliteit verschilt nogal per kinderopvang, dus bekijk de foto’s en lees recensies voorafgaand aan het boeken.

Vanaf een jaar of drie bieden de meeste skischolen ook skiles aan, evt. in combinatie met kinderopvang. Als je kind nog erg jong is, is het verstandig om altijd een skischool mét kinderopvang te regelen. Op die manier heb je altijd een uitwijkmogelijkheid, mocht je kleine het skieën echt niets vinden.

Zo voorkom je dat jij en je kleine de hele dag ergens in een stube zitten te kijken hoe andere mensen skieën. En dit terwijl je al een klein vermogen aan de skipas en skiles (geen refunds mogelijk) hebt uitgegeven.

3# Boek skiles / kinderopvang / huur materialen voorafgaand aan de vakantie

Je weet zeker dat je kindjes een plekje hebben en bovendien vermijd je lange wachttijden op de dag van aankomst. De meeste skischolen bieden een leuke korting als je online boekt.

Boek ook de materialen (ski’s, skischoenen, skihelm, stokken) bij dezelfde skischool. De meeste skischolen hebben een package deal, waarbij je feitelijk voor het materiaal maar 5 tot 10 euro voor de hele week betaald. Los huren kost een veelvoud. Wij waren vorig jaar voor de oudste 50 euro kwijt, omdat we niet van deze package deal mogelijkheid wisten.

4# Boek de lunch bij de skiles of kinderopvang

Dit is zeker verstandig met kleine kinderen. Het kost circa 10 euro per dag extra voor die drie frietjes die die kleine eet, maar het zorgt er ook voor dat je kleintje niet twee keer per dag afscheid hoeft te nemen van papa en mama.

Bovendien schept dit de mogelijkheid om samen met je lief het skigebied echt te kunnen verkennen, en ja, ook dat te leuke eethuisje boven op de berg.

5# Regel een opberglocker op de piste voor al het skimateriaal

Het kost maar een paar euro per dag en scheelt een stel dreinende kinderen, vanwege het lopen op die o, zo niet fijne skischoenen en een hoop gesjouw. (naast je eigen ski’s, stokken en helm de ski’s en helm van je kind, en dan ook een hand proberen vrij te houden om je kind vast te houden)

6# Boek een appartement

Vorig jaar zaten we in een superluxe hotel met acht gangen diners en luxe ontbijtjes. De kids konden nagenoeg gratis mee, dus wij dachten: waarom niet? Dit jaar hadden we beschikking over een bescheiden appartementje waar we het zelf moesten rooien. En ik moet zeggen, ik vond het heerlijk.

Geen optutpraktijken voor het diner ’s avonds nodig en veel meer quality time met de kids. Vorig jaar vielen ze tijdens het diner steevast in slaap op één van die typische Oostenrijkse eettafelbanken.

Maar dit jaar speelden we samen een spelletje memory, angry birds of maakten we een tekening terwijl papa of mama een eenvoudige in 10 minuten klaar maaltijd voorbereidde. De kids in hun lange onderbroek en skipully en mama in haar zwarte huispak, heerlijk! Ik kon mijn andere meegenomen outfitjes weer ongebruikt in de koffer stoppen. Scheelt ook behoorlijk in de was.

 7# Vermijd de skibus

Tja, en dan is ook nog zoiets als een gratis skibus. Klinkt aantrekkelijk, want geen parkeerproblemen  ’s ochtends vroeg onderaan de piste en dat scheelt weer tijd toch? NOT, tenzij je op vijf minuten busafstand van de piste logeert.

Wij zaten op 15 minuten autoreistijd van de piste, maar onze bus deed er 30 minuten over. Als je een zitplekje kunt bemachtigen, gaat het nog wel. Maar als dat niet lukt (een ton met haringen is er niks bij), sta je met kids tussen drommen mensen met ski’s, stokken etc.

De kleintjes kunnen zich alleen vasthouden aan je been, terwijl jij uit alle macht ergens houvast probeert te vinden en probeert om niet door de warmte bevangen te worden.

En dan maar hopen dat je kleintje niet geprikt wordt door een verkeerd geplaatste skistok. Zelfs zonder ski’s en skistokken in je andere hand is dit oprecht de hel.

Hoe dan wel? Laat je lief je samen met de kids recht voor de opstapplaats van de cabinelift afzetten. Kun jij vast met de kids omhoog en de skischoenen en helmen aandoen, terwijl hij op zijn gemak een plekje zoekt.

8#Zorg voor goede skikleding, onderkleding, handschoenen en sneeuwbril

Niets is vervelender dan dat je kind het koud krijgt tijdens de skiles of dat zijn of haar handschoenen niet lekker zitten of dat hij niets ziet met zijn sneeuwbril op. Mijn regel is beter te warm dan te koud. Kleed je kids in laagjes, dan kunnen ze altijd iets uittrekken als ze het te warm krijgen. Het is handig om de handschoenen met een koord in de jas te hangen, zodat ze deze nooit kunnen kwijtraken (en bevroren vingers krijgen, AU)

9# Smeer je kids in met een hoge factor Snow Sun

Zorg dat je kids ’s ochtends goed insmeert met een speciale SNOW SUN creme factor 50 of hoger, zelfs als er geen zonnetje te bespeuren is. De créme beschermt ook tegen kou en wind en zelfs al zie je geen zon, hij is er wel en veel sterker bij grote hoogtes.

Gebruik GEEN gewone zonnebrandcrème, deze zijn gemaakt op basis van water, dat bij koude kan bevriezen! Stop ook altijd een tube Snow Sun in de zak van je kind, zodat hij, zij of de lerares bij kan smeren indien nodig.

10# Doe wat goed voelt voor je kids en jou.

Tijdens een vakantie vind ik het in de eerste plaats belangrijk dat mijn kids het naar de zin hebben. Immers als zij het niet fijn hebben, betekent dit automatisch dat ik het ook niet fijn heb. Een paar traantjes bij het afscheid de eerste dag kon ik handelen, maar als mijn jongste hartverscheurend was blijven huilen, had ik haar daar niet gelaten.

Dan maar in die stube zitten, maar wél met een vrolijk kind op mijn schoot. En ook dan hadden we wel een oplossing gevonden: bijvoorbeeld bij toerbeurt skieën.

Gelukkig begon mijn jongste de tweede dag echt te genieten van het skieën, waardoor ons een echte skivakantie werd gegund. Hopelijk aan jullie ook!

wintersport kids, wintersport met kleine kinderen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

Yvonne is de trotse mama van Evi (7) en Fiene (4). Ze woont samen met Daniël, haar kids en hondje Sammie in Tilburg. Yvonne blogt over werk, gezin en alles wat daarbij komt kijken. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd met een gezonde dosis humor!