Bescherm de oren van je kind

Mijn man en ik zijn fervente concert- en festivalbezoekers. Wij dragen al jaren oordoppen ter bescherming van onze oren. Sinds Job’s vierde jaar gaat hij regelmatig met ons mee. Voorafgaand aan het eerste concert, kochten we voor hem een gehoorkap. Je wilt je kind niet blootstellen aan 103 decibel toch? Dat is namelijk het maximum wat is afgesproken door brancheverenigingen. En geloof me, dat maximum wordt regelmatig overschreden.

Vuurwerk benadert zelfs regelmatig 170 decibel. Ook als je niet afsteekt, maar alleen kijkt. Bezoek je weleens een auto- of motorrace, een monstertruckfestival, een muzikale optocht, een carnavalsfeest of een muziekconcert? Ga er maar vanuit dat 100 decibel al snel wordt gehaald.

Is je kind wat ouder? Dan zijn mp3-spelers en uitgaansgelegenheden vaak de boosdoener. De World Health Organization (WHO) heeft richtlijnen uitgegeven waarin gemeld wordt dat je eigenlijk niet langer dan 4 minuten naar hard geluid moet luisteren. Een avondje uitgaan duurt beduidend langer.

Job draagt bij zulke gelegenheden altijd zijn gehoorkappen. Wat ons opvalt? Er zijn maar weinig andere kinderen die ook een gehoorkap/gehoorbescherming dragen. Waarom beschermen ouders de oren van hun kinderen niet? Is dat onwetendheid?

CHECK HIER ONZE LIJST MET FESTIVALS MET HET GEZIN VOOR 2019

1 op de 8 kinderen heeft gehoorschade

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen te vaak worden blootgesteld aan te veel lawaai. Hierdoor loopt 1 op de 8 kinderen gehoorschade op. Gehoorschade loop je snel op. Het National Institute for Occupational Safety and Health in Amerika heeft onderzocht dat 110 decibel al na 1 minuut en 29 seconden gehoorschade kan opleveren. In anderhalve minuut! Laura van Deelen, van de Nederlandse Hoorstichting geeft in een interview met de NOS aan: “Gehoorschade heeft een leven lang impact op het welzijn, de leerprestaties en het arbeidsperspectief van jongeren.”

Wat kun je hier als ouder aan doen?

  1. Het begint natuurlijk bij het voorkomen dat je kind wordt blootgesteld aan harde geluiden. Dat kan door gehoorbescherming te dragen op specifieke momenten, maar ook door thuis de muziek niet te hard te zetten. De tablet, telefoon of mp3-speler van je kind is qua volume eenvoudig te begrenzen. Alle iOS-producten hebben die mogelijkheid. Opvallend genoeg staat die mogelijkheid niet standaard aan! Voor Android-producten kun je bijvoorbeeld de app Volume Limiter gebruiken.
  2. Licht je kinderen in over het gevaar van gehoorschade en het effect van gehoorverlies. Stimuleer en houd toezicht op het gebruik van de juiste volume.
  3. Een enorm cliché, maar: goed voorbeeld doet goed volgen. Draag zelf dus ook gehoorbescherming en zet je eigen muziekinstallatie eveneens niet te hard.

Review Alpine gehoorbescherming kinderen

Van Alpine kregen we  Muffy oorbeschermers en Alpine Pluggies Kids (oordopjes) toegestuurd. Wij gaan regelmatig naar festivals, dus mooie kans om de producten te testen. Job was vooraf heel enthousiast over de Alpine Pluggies Kids (hieronder rechts). Ze lijken op onze oordoppen. 😉

 

gehoorbescherming kinderen

 

De Muffy oorkappen (verkoopprijs € 19,95) zijn er in 3 leuke kleuren, de beugel is verstelbaar (kunnen dus lang mee) en met gestreepte stof omkleed. Grootste voordeel wat mij betreft is dat ze (bijvoorbeeld ten opzichte van de Peltor) heel compact zijn. Na gebruik klap je hem eenvoudig in, waardoor je een klein pakketje hebt. Met de Muffy opbergzak bescherm je de koptelefoon tegen vuil en beschadigingen. En stop je het zo in je eigen (hand)tas.

Hier vind je ons handige overzicht leuke festivals met kinderen 2017. Kindvriendelijke festivals die je met je gezin bezoekt. Kinderen blij, wij blij! ;)

De Alpine Pluggies Kids (verkoopprijs € 12,95) breng je eenvoudig in. De oordopjes vormen zich naar het oor door het speciale materiaal dat Alpine heeft ontwikkeld. Ze zitten dus comfortabel. Dat is mijn ervaring ook met de volwassen versie. Er zitten geen siliconen in en het geeft dus geen allergische reacties. De oordopjes zijn ook handig in bad of bij het zwemmen. De doppen sluiten het oor goed af en houden water uit het oor. Ook werken ze goed tegen oorpijn bij het vliegen. De filters werken als ventiel en zorgen voor een geleidelijk en constant drukevenwicht tussen de buitenwereld en het middenoor. De buis van Eustachius heeft zo voldoende tijd om zich aan te passen aan de drukverschillen.

gehoorbescherming kinderen

Job vond beide Alpine-producten prettig draagbaar. Hij had een lichte voorkeur voor de Pluggies Kids. Die oordoppen zijn wat onopvallender (ook op dit festival was hij één van de weinige kinderen met gehoorbescherming).

Die onopvallendheid vind ik als moeder trouwens juist meer een nadeel. Waar ik bij de Muffy oorkap direct door heb wanneer hij hem, vaak in zijn spel, af heeft gedaan (en hem dus vraag om de oorkappen weer doen), heb je dat bij de Pluggies Kids minder door. Dan moet hij wel echt bij mij in de buurt zijn.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Meer info

[ssba]

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.