By 15 mei 2015 Read More →

Wat moet je eten in een indoor speelparadijs?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar vakantietijd is tijd voor speelparadijzen en pretparken. Indoor óf outdoor, afhankelijk van het weer. Afgelopen zomer toog ik met dochter en kleinkinderen naar een pretpark voor kleintjes, waar wij een teleurstellende ervaring hadden qua eten, drinken en wc-voorziening. Allemaal even smerig, geen hap die neigde naar gezond eten. En dat met huidige gegevens dat in Nederland 13 procent van de kinderen tussen 5 en 16 jaar overgewicht heeft en daarvan 7 procent kinderobesitas ontwikkelt.

Nu is het meivakantie en besloot ik met mijn kleinkinderen (11 maanden en 3 jaar) naar het dichtstbijzijnde indoor speelparadijs te gaan. Mijn vriendin, ook oma, en haar dochter met (klein)kinderen waren eveneens van de partij. Ik sms’te mijn dochter het plan. Ze zei mij, met de ervaring van de zomer in haar hoofd, dat ik mijn eigen (vers gemaakte) fruitjes en hapjes mee moest nemen. Ik hoopte dat er in dit kinderspeelparadijs wel gezonde happen te vinden waren, maar voor de zekerheid gingen wij met babytas vol gezonde lekkernijen op pad.

 

LEES HIER: Indoor Speelparadijs: Walhalla of hel?

 

Bij aankomst stond bij de kassa een groot bord met de tekst ‘Niet toegestaan om zelf meegenomen eten en drinken te nuttigen’ opgesteld. Zie je wel! Die volgepakte babytas was vast voor niets, we hadden gewoon een keer een slechte ervaring gehad in de zomer. We stapten de grote hal binnen en mijn kleindochter keek haar ogen uit: trampolines, autootjes, glijbanen, klimrekken met daarvoor veel lange tafels in rijen opgesteld, zodat je je kind(eren) goed in de gaten kon houden. Dit zou een heerlijke ochtend worden.

Nadat de kinderen moegespeeld waren, hadden ze dorst en trek. Wij togen naar de bar/keuken en wat zag ik? Allerlei fluorescerende flesjes met zoete inhoud, appelsapjes met toegevoegde suiker, vette patat, kleffe witte broodjes kroket, knakworsten, choco-eieren, snoepjes, gevulde koeken en onder andere chips. Verse fruitsalade, amandelmelk? Nee! Speltbrood met humus en rauwkost of bananenpancakes? Niets van dat alles! Dan maar koffie voor de oma’s en appelsap voor de kleintjes. Een keer wat toegevoegde suiker, maakte heus niet zoveel uit. De koffie kwam uit een automaat en niet weg te krijgen. Inmiddels was het lunchtijd, kleinzoon bleek moe en ik besloot maar naar huis te gaan…

Kleindochter: “Oma, alle kindjes eten patat en kokket (kroket). Dat wil ik ook.”
Ik: “Ja, ik zie het, jij krijgt zo iets anders. Ik snap dat je ook trek hebt in patat, dat maak ik later voor je thuis.” (verse zoete aardappelfrites in kokosolie gebakken)
Kleindochter met rood aangelopen hoofd en boos: “Ik wil NU pataaat met mannenaise (mayonaise) en kokket oma!”

Geen haar op mijn hoofd die erover dacht om mijn kleindochter die vette troep te geven. Na een snel toiletbezoek (te goor voor woorden) verlieten wij dit paradijs.

Allebei teleurgesteld, ik door het eten, drinken en de toiletvoorziening en kleindochter door het mislopen van patat. In de auto met een heerlijke bruine speltboterham met humus en avocado draaide ze weer bij. En natuurlijk, beloofd is beloofd, na het middagslaapje, bakte ik de verse patat en smulde madam, weer.
Nederland! Dit kan toch anders en beter?! Wat jullie?

 

LEES HIER: Indoor Speelparadijs: Walhalla of hel?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>