By 9 februari 2015 Read More →

5 redenen waarom zwanger zijn “the bomb is”

Helemaal geschift word je van alle goedbedoelde opmerkingen tijdens je zwangerschap. Persoonlijke ruimte is ineens publiek bezit (ik heb het over ome Kees/de slager op de hoek/de juf van de oudste) want, de buik hoort geaaid te worden.

Tip voor niet zwangeren: Niet doen.

Tip voor zwangeren: Terug aaien.

Vriendin L. aaide haar schoonmoeder ook liefkozend over de buik toen ze haar bij binnenkomst begroette met een aai over de buik en een: “Ah, daar is de drager van mijn kleinkind.” Ze heeft het nooit weer gedaan. En dat is nog maar het begin, elke (voormalig) zwangere kan je verhalen vertellen waarvan je nooit geloofd dat gewone mensen ze maken.

Maar, behalve de hoofdprijs aan het einde van de zwangerschap (je eigenste baby!), heeft zwanger zijn nog een aantal niet te onderschatten voordelen.

Zwanger zijn is The Bomb reden 1: Zwangerschapsvergeetachtigheid

Het bestaat echt. Nadat ik na uren vloeken zoeken mijn autosleutels in de koelkast vond, was ik overtuigd: het was niet best gesteld met mijn geheugen. Guido van Wingen van het UMC st. Radboud heeft onderzoek gedaan dat wetenschappelijk bewijs laat zien voor de geheugen-mankementen bij zwangere vrouwen. Iets met grote concentraties progesteron, ofzoiets. Maar het bestaat dus echt, en je kunt die vergeetachtigheid de schuld geven van bijna alles.

Zwanger zijn is The Bomb reden 2a: Mensen zijn lief

Tenminste, als ze geen domme opmerkingen maken. Glimlachende vreemden in de supermarkt die voor je aan de kant gaan met hun karretje als je langs komt waggelen lopen. Knik ze vriendelijk toe, want als je over 2 jaar je langs dezelfde persoon probeert te worstelen met je gillende peuterpuber in de houdgreep onder je oksels kijken ze vaak iets minder vriendelijk. Mensen houden van zwangere vrouwen en schattige, roze baby’s. Niet van terror-tweejarigen.

Zwanger zijn is The Bomb reden 2b: Mensen bieden je steeds hun zitplaats aan

In Nederland hoef je als vrouw of bejaarde er niet op te rekenen dat mensen voor je opstaan. Niet in het openbaar vervoer, niet bij de dokter, eigenlijk nergens. Doei hoffelijkheid.
Dat verandert allemaal op het moment dat je (zichtbaar) zwanger bent. Tante Mieke die herstellende is van een heupoperatie wordt de stoel uitgejaagd omdat jij (De Zwangere Vrouw) moet zitten. Natuurlijk doe je een verplichte “nee, tante Mieke blijf alsjeblieft zitten” maar stiekem geniet je best van het feit dat je straks niet eerst op handen en knieën hoeft te manoeuvreren om weer op te kunnen staan.

Zwanger zijn is The Bomb reden 3: Je kunt je hormonen de schuld geven van ________ (vul onverklaarbaar gedrag in)

Als jij het niet doet, doet je omgeving het wel. Woest werd ik als een van mijn collega’s mijn verontwaardiging over iets af deed als: “Och jeetje, spelen je hormonen op?” Nee. Eikel. Maar nog zo’n opmerking en dan laat ik je met liefde kennis maken met de toorn van De Zwangere Vrouw.

Sommige vrouwen worden heel lief, zacht en krijgen zo’n aankomende-moederglans. Ik heb dat niet zo. Ik loop 9 maanden bezweet en pissig rond. Waar sommige vrouwen met een halo rond hun hoofd bij de open haard sokjes voor de baby breien, springen andere zwangeren het liefst op de motorkap van de auto die haar afsneed bij het stoplicht om de idioot achter het stuur door het voorraam heen te trekken (nee? Just me then?). Maar goed, als je de neiging hebt om de tafel om te gooien als je lief/parrrrtner/ echtgeno(o)t(e) de laatste Oreo opgegeten heeft (serieus? SERIEUS!) kun je dus gerust je hormonen de schuld geven.

Zwanger zijn is The Bomb reden 4: Je kunt je zwangerschap de schuld geven van je emotionele buien

Ik heb me nog nooit zo zwanger gevoeld als toen ik op het internet grappige meme’s aan het lezen was, en de tranen over mijn wangen liepen van het lachen. Hikkend liet ik ze aan mijn Lief lezen en ook hij vond ze reuze vermakend. Terwijl hij ze aan het lezen was ging mijn lachen over in een hartverscheurende, snot uit je neus met gierende uithalen huilbui. Stomverbaasd zaten we elkaar aan te kijken. Mijn Lief zapt de zielige kindjes reclames als de wiedeweerga weg omdat ik anders of snikkend op de bank zit of overweeg om mijn halve salaris over te maken naar welke stichting dan ook die onfortuinlijke kindjes helpt.

Zwanger zijn is The Bomb reden 5: Je hoeft je buik niet in te houden

Op de baby aan het einde na, is dit voor mij een van de grootste voordelen van zwanger zijn. Broeken die ervoor gemaakt zijn om ruimte te geven aan je buik, hoe te gek is dat? En van mij mag je broeken de laatste vier weken helemaal links laten liggen. Hoezo, zijn leggings niet geschikt als broek? Ik ben 9 maanden zwanger ja, dat bepaal ik zelf wel.

voordelen van zwanger zijn

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby, Thema

Auteur:

Manon de Jong (32) is net bevallen van haar 2e kindje. Ze vindt het heerlijk om te schrijven over haar lieve, stoere dochter, frisse nieuwe baby zoon en lesgeven aan opgeschoten pubers, megahandige pins en niet-zo-handige-pins, pogingen om haar huishouden te organiseren (HA!) en andere leuke dingen die ze tegenkomt.