By 27 januari 2015 Read More →

Kinderverjaardag 1980 vs 2015

In 1980 vierde ik mijn derde verjaardag. Mijn dochter werd begin januari 2015 drie jaar. Hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd, dezelfde ontwikkeling en toch zijn er enorme verschillen tussen onze derde verjaardagen!

Kinderfeestje thuis vieren: 1980 versus 2015

 • Taart 1980 – Mijn moeder bestelde een taart bij de bakker: een vruchtentaart in de vorm van een 3. Heel vooruitstrevend was ze!
 • Taart 2015 – Mijn dochter kreeg een speciaal voor haar gemaakte Hello Kitty-taart. Die wilde ze zo graag.

kinderfeestje 1980 2015

 • Traktatie 1980 – Ik trakteerde appeltjes op de peuterspeelzaal.
 • Traktatie 2015 -Ze trakteerde op cakejes: roze prinsessencakejes. Roze is namelijk haar lievelingskleur.
 • Kleding 1980 – Mijn verjaardagsoutfit was mijn beste jurk die nog in de kast hing. (de enige jurk waar ik geen gaten was gevallen!)
 • Kleding 2015 – Haar verjaardagsoutfit was de nieuwe roze jurk die al een aantal weken in de kast hangt. Ze had hem nog nooit aangehad, want ik was bang dat hij vies of kapot zou zijn op haar speciale dag.
 • Cadeau’s 1980 – Van mijn ouders kreeg ik een “poppenhuis”: het was van hout, had een groen houten dak en mijn kleine speelgoedbeertjes konden hier fijn wonen. Het was vrij antroposofisch, zoals de meeste poppenhuizen uit die tijd.
 • Cadeau’s 2015 – Van ons en haar broers kreeg ze een Elsa verkleedjurk, een Frozenpuzzel, een Hello Kittyknuffel, een roze stempelsetje en Lego Friends. Wij kunnen er ook niets aan doen dat ze van roze en Disney houdt!
 • Nog meer cadeau’s 1980 – Van mijn familie kreeg ik Duplo. Er bestonden nog geen Duplo prinsessenkastelen en dergelijke, maar ik was hartstikke blij met mijn autootjes die mijn vader voor me bouwde.
 • Nog meer cadeau’s 2015 – Verder is ze schandalig verwend met verschillende Barbies, het Lego Frozenkasteel, nog meer prinsessen-Lego, poppenkleertjes voor haar zeven poppen, Minnie Mouse-puzzels en een hoop prinsessenspul. Aan het einde van de dag wist ze niet meer wat ze allemaal gekregen had.
 • En nog meer 1980 – De rest van mijn buit bestond uit een bal (groen, voor zowel jongens als meisjes), een dokterskoffertje van Fisher Price, een houten oranje poppenbedje en een pop. Wat een goede vangst!
 • En nog meer 2015 – Zeg die kinderen worden tegenwoordig al hartstikke verwend hoor, genoeg is genoeg!
 • Hapjes 1980 – Na de taart kwamen de hapjes voor de volwassenen op tafel: rauwe bloemkool, nootjes en grote-mensen-chips. Voor de kinderen waren er Nibbits en blij dat we er mee waren!
 • Hapjes 2015 – Na de Hello Kitty-taart kwamen de hapjes voor de volwassenen op tafel: gehaktballetjes, humus, peppadews, verschillende Franse kazen, verschillende soorten stokbroden en olijven. Voor de kinderen hadden we een speciale kindertafel gemaakt met Smarties in een schaal, stokbroodjes met kruidenboter, olijven, chips en twee kannen met twee soorten limonade. Uiteraard paste alles perfect bij elkaar!
 • Drank 1980 – De volwassenen gingen rond vier uur aan de sherry (de vrouwen) en het bier (de mannen). De kleintjes scharrelden tussen de gevulde glaasjes met sigaretten, asbakken en de drank door en niemand die dat gek vond.
 • Drank 2015 – De volwassenen gingen rond een uurtje of vijf aan de wijn (vrouwen) en het bier (mannen). De paar verdwaalde rokers stonden buiten en iedereen keek daar met opgetrokken wenkbrauwen naar.
 • Eten 1980 – Voor iedereen die bleef eten was er soep met broodjes.
 • Eten 2015 – Voor iedereen die wilde blijven eten bestelden we pizza’s. Het is zo ongemakkelijk om op een verjaardag in de keuken te gaan staan!

Er is veel veranderd in 35 jaar. En ook weer helemaal niet!

Welke verschillen mis jij? Of komen je herkenbaar voor. Laat het ons hier weten!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Kinderfeestjes, Thema

Auteur:

Eva van Kreuningen is sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben ze vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Het is in dit gezin en huis dus zeker niet saai! Het leven als moeder van veel geeft behoorlijk wat inspiratie om over te schrijven. Eva's verhalen lees je terug hier op moodkids.nl en natuurlijk ook op haar eigen website eefschrijft.nl !