By 6 december 2017 Read More →

Kiekebox: voor niet-creatieve ouders met creatieve kinderen

Toen ik mijn (nu volwassen) dochter een keer vroeg wat haar beste jeugdherinnering was, zei ze zonder aarzelen: knutselen met mama na schooltijd. Dat vond ik heel leuk om te horen, vooral omdat ik het zelf ook heerlijk vind om iets met mijn handen te doen. Ik zit nog steeds veel achter de naaimachine kleren of knuffels te naaien of maak oorbellen. Met m’n coachkinderen bak ik scones, chocoladetaart of maak rauwkosthapjes, want koken vind ik ook een vorm van knutselen.

Voor kleine kinderen is het belangrijk dat ze lekker met water, zand en modder kunnen spelen: sensopatisch spel, waarbij je de hersenen stimuleert om nuttige verbindingen aan te gaan.

 

Maar voor iedereen is het belangrijk om beide handen gebruiken. Het geeft rust en verbinding, het stimuleert motorische vaardigheden, je krijgt ruimtelijk inzicht en en knutselen is ook gewoon gezellig. De dekbedovertrekken die we bestempelden met aardappelstempels en textielverf zijn nog altijd mooi. En de prachtige keramiek die mijn kinderen maakten op hun cursus staan nog steeds bij ons te pronken. De kopjes die ze ooit kleiden doen al jaren uitstekend dienst als espressokopjes.

Kiekebox: de creatieve knutselbox

Wat nou als je niet veel aanleg of fantasie hebt om te knutselen? Niet getreurd, je kan je abonneren op een creatieve knutselbox: de Kiekebox. Je krijgt dan maandelijks een doos bezorgd met een thema dat je samen met je kinderen kan gaan creëren. Of als ze oud genoeg zijn, kunnen je kids het zelf doen, de uitleg is voor kinderen geschreven.

Ik kreeg de box met het thema: Het Restaurant. Dat sprak me aan, omdat ik jaren het Kinderkookkafé in Amsterdam heb geleid. Ik heb dus heel veel met kinderen gekookt en restaurant ‘gespeeld’.

Ik kreeg meteen zin om te gaan beginnen. De doos is van bruin karton, maar het is de bedoeling dat je kind van die doos een oven gaat maken waar de zelfgeknutselde pizza in kan. Als kok heeft het een koksmuts nodig en een garde en een spatel en die maakt je kind zelf van crêpepapier (muts) en pijpenragers (garde en spatel). Een taart wordt als toetje geknutseld. Als klap op de vuurpijl maakt het een watermeloen van papier maché.

Kiekebox is  meer dan knutselen

Behalve alle materialen, schaar en kwastjes, bevat de Kiekebox ook leuke extra’s. Denk aan een menukaart, een proefspelletje met een zuur matje, een bitterkoekje, suiker en zout en een leuk idee om te oefenen met het eten met stokjes. In het bijbehorende boekje staan interessante weetjes die ik vooral op het niveau basisschoolleeftijd vond. De Kiekebox richt zich niet alleen op knutselen, maar ook op experimenteren en op een speelse manier leren. Op de Kiekebox staat dat hij voor kinderen van 4-8 jaar is. Dit specifieke thema zou ik met kinderen vanaf 6 jaar gaan doen.

En nadat je samen met je kind (of kinderen) het ‘Restaurant’ in elkaar geknutseld hebt, kunnen ze restaurantje gaan spelen. Of nóg leuker: zelf een echte pizza bakken en een echt toetje gaan maken. En dan met het nepgeld (ja dat zit ook in de Kiekebox!) hun diner betalen.

Zo inspireert de Kiekebox tot verder spelen of koken of eten! Een aanrader!

Kijk voor meer informatie op www.kiekebox.com

 

 

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.

Simple Share Buttons