By 27 februari 2016 0 Comments Read More →

Heeft jouw kind een poepprobleem? Dit helpt!

Het is zover! Jij hebt genoeg van de luiers en vindt je dreumes of peuter groot genoeg om te plassen en poepen op het potje of wc. Je twijfelt wanneer welke stap te gaan zetten. Of jij bent al een tijdje bezig je (bijna-)kleuter proberen te bewegen om te gaan poepen op de wc. Bidden, smeken, belonen, boos worden straffen, niets helpt.

Of jouw kind heeft een poepprobleem; last van verstopping en/of vieze broeken en je weet niet hoe het tij te keren. Jaarlijks hebben meer dan 100.000 kinderen last van een poepprobleem. Nu kunnen kinderen en ouders samen aan de slag op een moderne, ontspannen manier.

Wat?

Het is belangrijk dat je kind, hoe klein of groot ook, begrijpt wat er in zijn/haar lichaam gebeurt. Eerst snappen dat eten nodig is om gezond en sterk te worden en blijven. Dan ontdekken dat ons lichaam zelf de dingen die goed voor ons zijn uit het eten haalt en wat overblijft het lichaam moet verlaten. En dat dit verlaten poepen is en je lichaam een seintje geeft, wanneer de prullenbak vol is en dat het handig is om daar op tijd naar te luisteren.

Vaak vragen ouders mij wanneer en hoe ze moeten beginnen en wat de beste manier is. Lieve ouders, daar kan ik kort over zijn; de beste manier is díe manier die bij jou als ouder, bij jouw kind en in jullie leven en tempo past. Want jouw kind is uniek. Jij als ouder, bent dé beste kenner van je eigen kind. Hou dat voor ogen.

superpoeper artikel, poepprobleem kind

Omstandigheden die poepprobleem kunnen beïnvloeden

Er is wel een aantal omstandigheden die het gemakkelijk poepen kunnen beïnvloeden. Het is handig om die te weten voordat je aan de slag gaat. Dit om frustraties bij jou als ouder, maar vooral bij je kind te voorkomen.

#De rijping van het lichaam van je kind. Werkt alles zoals het moet? Voelt en herkent je kind de aandrang, herken jij dit bij je kind en kan je kind plas en poep even ophouden? Twijfel je of er een medisch probleem is? Dan naar de dokter.

#Het karakter van je kind. Elk kind is uniek, het ene kind kan gemakkelijk loslaten, werkt mee en past zich aan. Het andere kind houdt angstvallig vast, is koppig en wil alles op eigen tempo doen. Jij als ouder kent je kind het beste.

#De wil. Dat jij het wil, is wel duidelijk. Stoppen met hoge kosten, gedoe van luiers, vieze broeken uitwassen en de schoolgang. Maar of je kind wil, hangt af van jouw uitleg, duidelijkheid, geduld, begrip en positiviteit.

#Het geduld, begrip en tijd van jou. Heb jij geduld en tijd voor het tempo van jouw kind? Realiseer je je, dat bij een kleintje de eerste weken ongelukjes de normaalste zaak van de wereld zijn? Ze moeten nog leren hoe de baas over de buik en billen te worden. Bij grotere kinderen kunnen ook ongelukjes gebeuren, maar dat hoeft zeker niet. Vaak gaat het dan om gedrag dat moet veranderen en/of herstel van de darmfunctie na een tijdlang verstopping. Het kost tijd, energie, aandacht en structuur en soms hulp van laxeermiddelen, om dit nieuwe gedrag aan te leren.

#Structuur en grenzen door jou. Wees je bewust dat bij elk kind, groot of klein, duidelijke afspraken nodig zijn en dat vooral jij als ouder je aan gemaakte afspraken moet houden. Goed voorbeeld doet volgen.

Superpoeper worden met een app

Computers, apps, tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken uit het huidige leven van het (jonge) kind. Helemaal niet gek dus om kinderen via de SuperPoeper app informatie aan te bieden over een -soms moeilijk bespreekbaar- onderwerp, poepen en poepproblemen. Op een moderne en voor de meeste kinderen een vertrouwde manier, kan je kind samen met jou op een gemakkelijke manier met humor, van alles te weten komen over poeppraat, poeppret en poepproblemen om uiteindelijk zelf een superpoeper te worden met een poepplan.

Digitale werkboek SuperPoeper voor ouders

Daarbij is er dan nu eindelijk het werkboek SuperPoeper verschenen. In de meer dan 10 jaar praktijkervaring, hebben ouders mij steeds weer gevraagd of ze de stappen op papier konden krijgen. In dit werkboek worden achtergrondinformatie, voorbeelden en tips gegeven aan ouders, net als welke stappen handig zijn om te nemen om jouw kind snel een superpoeper te laten worden. Twee vliegen in één klap; je kind leert en speelt de app en jij leest en leert uit het werkboek.

Ondersteuning aan en motivatie bij ouders én kind
Ik ben een voorstander om ouders te motiveren en ondersteuning te bieden, hoe te handelen naar hun kind én omgeving, zoals familie, (ouders van) vriendjes en school/opvang. Met als doel het bevorderen van de autonomie bij je kind. Ik geloof ook in de autonomie van ouders en daarom heb ik het werkboek gemaakt.

De aansporing en ondersteuning van jou als ouder zijn nodig bij je kind, om te leren om uit zichzelf op tijd naar de wc te gaan om te poepen. Je kan je kind uitleggen wat er speelt, samen de app doen, je kind ontschuldigen (je kind doet het niet met opzet) en afspraken maken. Zo raakt je kind gemotiveerd om mee te werken. Je kind kan dan zelf de baas worden over buik en poep. Er ontstaat letterlijk en figuurlijk beweging en verandering op de lange termijn en niemand zo trots als jouw kind (en natuurlijk jij als ouder) dat hij of zij dit voor elkaar heeft gekregen.

Heb je meer hulp nodig dan het werkboek en de app? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met mij of een afspraak maken voor een skype/facetime consult.

[ssba]

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>