Bereid je zwangerschap goed voor

De meeste kinderen worden geboren na een geplande zwangerschap. Jonge stellen praten met elkaar over hun kinderwens en komen op een bepaald moment tot de beslissing om de wens tot uitvoering te brengen. Vaak wordt er wel gedacht wat praktisch is, zaken zoals werken en wonen worden besproken. Maar veel zaken worden pas bedacht op het moment dat de zwangerschap al gestart is.

Terwijl het soms veel makkelijker is om bepaalde zaken al te regelen voordat je zwanger bent. Wanneer je goed voorbereid de zwangerschap ingaat, scheelt dit later veel regelwerk

Heb zicht op wat een kind kost

Geld speelt misschien geen rol bij je kinderwens, maar voor je eigen planning en eventuele keuzes die je in de toekomst wil maken, is het wel handig om overzichtelijk te hebben wat een kind kost. Veel ouders vergissen zich hier namelijk wel in. De kosten beginnen al bij de zwangerschap, zoals het kopen van extra kleding voor zowel jezelf als voor de baby. En er moeten natuurlijk een heleboel spullen aangeschaft worden voor de baby, zoals een kinderwagen bijvoorbeeld. Maar het echte werk begint pas als de kleine er is. Met name de kinderopvang is een grote kostenpost. Volgens Nibud kost een baby het eerste jaar €2000. Houd er ook rekening mee dat de water- en energiekosten omhoog zullen gaan met de gezinsuitbreiding.

Pas je zorgverzekering zo nodig aan

Wanneer je plannen hebt om het komende jaar zwanger te worden, dan is het handig om alvast je zorgverzekering onder de loep te nemen. Veel kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, zoals twee echo’s, thuisbevalling of ziekenhuisbevalling met medische noodzaak en kraamzorg. Bij kraamzorg dient wel een eigen bijdrage betaald te worden. Soms kan het voordeliger zijn om ook een aanvullende verzekering af te sluiten, als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak of je wilt geen eigen bijdrage betalen voor de kraamzorg. Kijk er goed naar wat voor jou de meest voordelige optie is.

Ga gezond je zwangerschap in

Een zwangerschap is essentieel van belang voor de ontwikkeling van je baby. Heb je een gezonde levensstijl en wil je zwanger worden, dan vergroot je niet alleen de kans om zwanger te worden, maar ook de gezondheid van de baby. Zorg dus voor een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet, weinig tot geen alcohol (tijdens de zwangerschap helemaal niet natuurlijk), stop met roken en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Start voor de zwangerschap al met slikken van foliumzuur om de groei van de baby in de eerste weken te stimuleren en om de kans te verkleinen op een aangeboren afwijking. Ook tijdens de zwangerschap is het verstandig om dit te blijven innemen.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.