By 25 december 2018 Read More →

10x wat je vooral niet moet kopen voor de baby-uitzet

Ik ben inmiddels alweer 2,5 jaar uit de baby’s. Hoewel het eerder had gemoeten, ben ik onlangs toch maar eens begonnen met het opruimen van de eerste babyspullen. En toen liep ik daar toch tegen een berg ongebruikte dingen aan…? Tijd dus voor een balans. Lees mee met de 10 dingen die je vooral niet moet kopen voor de baby-uitzet.

Met kinderen lijkt de hoeveelheid troep in huis met rasse schreden te verdrievoudigen. Onze garage puilt uit, de kelderkast kan amper meer dicht en de zolder is al geruime tijd verklaard tot onbegaanbaar gebied. Alles waarvan we denken: ‘wat moeten we daar nou weer mee?’ verdwijnt in één van de spelonken van ons huis.

Vanaf dat ik wist dat ik zwanger was, begon bij mij namelijk de onuitstaanbare drang om spullen te kopen. Van schattige babykleertjes tot aan grootse spullen, waarvan men je doet geloven dat je er écht niet zonder kunt.  Maar heb je het allemaal wel nodig? Nee! Na 2,5 jaar blijken veel van de spullen die ik destijds kocht, onaangeroerd in de kast te zijn blijven liggen. Die baby-uitzetlijstjes mogen wat mij betreft dus behoorlijk op de schop.

Wat je vooral niet moet kopen voor de baby-uitzet

#1 Een wieg

Oh.wat.schattig! Helemaal zo’n gehaakt exemplaar dat aan je plafond hangt. Ik had er bijna één gekocht. Maar mijn uit de kluiten gewassen, oer-Hollandse jongens hebben welgeteld 3 maanden in de kinderwagenbak gepast. Voor je beeldvorming, die is even groot als een wieg. Gelukkig dus dat we het bij een ledikantje hebben gehouden.

#2 Bedzeiltjes

Op aanraden van menig uitzetlijstje heb ik braaf 2 bedzeiltjes aangeschaft. Ik zou er niet zonder kunnen. Maar ooit gebruikt? Nee. Sterker nog, onze kraamhulp adviseerde juist het matras en beddengoed te beschermen met een hydrofielluier. Dat ademt ook beter dan een (plastic) zeiltje. Zit wat in zou je zeggen.

#3 Kruikenzakken

Ik heb drie kruiken in huis. Drie van die ouderwetse, metalen dingen die loeiheet worden. Inclusief bij de babykamer passende kruikenzakken (dat staat immers zo leuk). Wetende dat kruiken tegenwoordig in hydrofielluiers worden gewikkeld, maakt zo’n kruikenzak echt overbodiger dan ooit. Schrap die dus meteen maar van je uitzetlijstje.

#4 Flessenwarmer

Wat leek mij dat handig zeg?! ’s Avonds alvast het flesje nachtvoeding klaar maken en deze dan ’s nachts alleen nog maar even de flessenverwarmer ingooien. Maar de praktijk leerde ons dat je in het geval van flesvoeding net zo snel de warme kraan openzet om je flesje te vullen. Ik weet trouwens niet de laatste stand van zaken op kraamgebied, maar 2,5 jaar geleden mocht dit gewoon nog.

#5 Magnetronsterilisator

Ook weer eentje waarover ik sterk getwijfeld heb of ik dit nodig had. Gelukkig bleek mijn magnetron te klein voor welke magnetronsterilisator dan ook. Ik was dus genoodzaakt de boel heel ouderwets in een pannetje uit te koken. Ik ben daar trouwens geen moment rouwig om geweest. Want onze kast puilde toch al uit van alle babyflessen, poedertorens, tuimelbekers, babycookers en g#d mag weten wat nog meer.

#6 Overslagrompers

Hier denkt iedere moeder vast het hare over, maar ik kreeg echt jeuk van die overslagdingen. Ze zouden zo makkelijk zijn? Nou, ik kan je vertellen, ik kreeg al ruzie bij de eerste paar knoopjes. Want hoe in vredesnaam knoop je dat ding nou om? Doe mij maar een doodeenvoudige gewone romper met duidelijke voor-, achter-, boven- en onderkant.

En ken je dit geheim van de romper al? [RED: Toen we dit artikel in 2016 schreven ging onze website plat. Blijkbaar wist niemand dit.]

#7 Babyschoentjes

Ze zijn zooo cute, maar zooo onpraktisch?! Want baby’s lopen nog niet. Schoentjes zijn dan ook totaal overbodig. Bovendien schijnt stug schoeisel zelfs niet eens goed te zijn voor mollige babyvoetjes. Niet kopen dus.

#8 Babyverzorgingsproducten

Babyolie, babycreme,  babybodylotion, babyzeep, babywasgel, babyshampoo en babyhaarlotion. Ik had het allemaal gekocht wat er ook maar een duimbreed werd aangeraden, keer twee. En als je dan bedenkt dat het ook in menig kraampakket en babydoos zit, lijkt het serieus wel of je er aandelen in hebt. Het meeste van deze producten zijn onaangeroerd op de plank blijven staan.

#9 Babykam

Wij waren gezegend met een baby zonder haar! Nu, 4 jaar later (dit gaat over onze oudste zoon), is daar gelukkig niets meer van te zien. Maar onze kleine wereldburger destijds beschikte niet over de meest weelderige haardos. Die babykam heb ik dan ook nooit begrepen. Want wat in vredesnaam zou er zodanig in de knoop raken dat je het uit zou moeten kammen…? Iemand?

#10 Te veel kleding in maat 50 of 56

Niet te veel is in dit geval veel te moeilijk. Want wie kan die schattige kleine kleertjes nou eigenlijk wel weerstaan?! Ik dus niet. Ik kon wel een babywinkel beginnen met de hoeveelheid kleding in (te) kleine maatjes. Drie weken later was babylief uit maat 56 gegroeid. Met een flinke 3800 gram schoon aan de haak, heeft zoonlief maat 50 niet eens aangeraakt. Zonde dus. In het meeste hing gewoon nog een kaartje.

Wat is jouw meest zinloze aanschaf van de baby-uitzet? Laat het ons weten op Facebook.


(c) Can Stock Photo / ESchweitzer

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.