Hoeveel beeldschermtijd krijgen de kinderen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldschermen in huis. Naast de televisie zijn er ook smartphones, laptops en vaak ook nog een tablet. Beeldschermen hebben een gigantische aantrekkingskracht op kinderen en het is soms knap lastig om je kind achter het beeldscherm vandaan te kijken. Waar moet je de grens leggen als ouder op het gebied van schermtijd?

Schermtijd niet per se slecht

Het is prima als de kinderen zich af en toe vermaken met een filmpje of een spelletje. Het kan erg handig zijn om de kinderen even achter de televisie te zetten bij ziekte, in de vakantie of als het spitsuur is thuis en je even niet iedereen kunt vermaken. Van een uitgebreid alles in 1 pakket profiteert bij ons thuis het hele gezin. De televisie of tablet kan ontspannend werken en ook kan het educatief en informatief zijn. Oudere kinderen ontwikkelen bijvoorbeeld strategisch inzicht tijdens het gamen of leren langzaam aan Engels door films met ondertiteling te kijken terwijl de kleintjes gebaat zijn bij de herkenning en herhaling van kindershows. Alleen maar naar influencers op YouTube kijken heeft dit effect echter niet.

Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldschermen in huis en die hebben vaak aantrekkingskracht op kinderen. Waar leg je de grens quabeeldschermtijd?

Hoeveel beeldschermtijd?

Er zijn geen harde regels voor beeldschermtijd, want dit hangt onder andere af van de leeftijd en het kind. Kinderen reageren heel verschillend op beeldschermgebruik. Sommige worden heel rustig en sloom terwijl weer anderen overprikkeld worden door alles wat op ze af komt. Dit heeft ook te maken met wat het kind kijkt of wat hij doet. Ga dus altijd uit van jouw kind bij het bepalen van regels omtrent de beeldschermtijd. Wat algemene regels zijn dat kinderen tot 4 jaar het liefst zo min mogelijk op een scherm kijken, maximaal 30 minuten per dag. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar mogen wat langer kijken, maximaal een uur per dag, maar splits dit liever op in meerdere korte momenten. Voor 8 tot 10 jaar is het aangeraden maximum 1 à 1,5 uur per dag, van 10 tot 12 jaar maximaal 2 uur per dag en voor kinderen van 12 jaar of ouder maximaal 3 uur per dag.

Hoe maak je duidelijke regels?

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen opgroeien tot vriendelijke en onafhankelijk personen als de ouders duidelijke regels hanteren, maar daarnaast ook emotioneel ondersteunend en geïnteresseerd zijn. Je wilt dus niet te streng op de regels hameren, maar wel duidelijke afspraken maken met je kinderen over het schermgedrag en deze naleven. Toon daarnaast ook interesse in wat je kind precies op het scherm doet. Wat vindt hij of zij leuk om te kijken en waarom? En als er een half uur schermtijd is per dag, wat wil je kind dan het liefst kijken en op welke momenten? Door je kind te betrekken bij het opstellen van de regels is de kans een stuk groter dat hij zich eraan houdt.

Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten op Facebook!

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.