Je kind depressief? Zo herken je de symptomen

Is je kind depressief? Zo herken je de symptomen + boekentip

Is je kind depressief? Zo herken je de symptomen + boekentip

De kindertijd is niet voor iedereen alleen maar rozengeur en maneschijn. Is jouw kind depressief? Zo’n 5-7% van de basisschool kinderen krijgt te maken met een depressie. Jongens en meisjes maken evenveel kans, alleen uiten jongens zich vaak anders dan meisjes. Jongens kunnen agressief worden, meisjes trekken zich vaak terug. Daardoor valt het vaak bij jongens eerder op dat er wat aan de hand is.

Laatst kreeg ik in mijn praktijk een stil en teruggetrokken meisje dat elke dag met buikpijn opstond, zich naar school sleepte en dan doodmoe en verdrietig thuis kwam. Daarvoor was ze jaren zonder problemen naar school gegaan, had plezier in het leren en spelen met anderen. Nu was van het vrolijke meisje niets over.

Samen met de ouders besloot ik om te kijken of ik met coaching verandering in haar gevoel en gemoed zou kunnen bewerkstelligen. Daarbij gaf ik wel nadrukkelijk aan dat als ik na een paar keer coachen geen verandering zag, haar dan zou doorverwijzen naar een meer gespecialiseerde therapeut. Want dan zou er sprake zijn van een depressie en die krijg je niet met een paar keer coachen weg.

Is je kind depressief? Zo herken je de symptomen + boekentip

Hoe herken je of je kind depressief is?

Het is niet makkelijk om een depressie te herkennen. Sommige signalen kunnen ook met andere dingen te maken hebben: bijvoorbeeld ADHD of dyscalculie.

Volgens deskundigen heb je een depressie wanneer je verschillende weken lang, zonder onderbreking een trieste bui hebt en minstens vier van de volgende kenmerken hebt.

  • Je vermagert of wordt juist dik.
  • Je krijgt slaapproblemen en dat bijna elke dag.
  • Je voelt je rusteloos of juist sloom en ongemotiveerd en dat ook weer bijna elke dag.
  • Je voelt je bijna elke dag moe. Je hebt geen energie.
  • Met de dag voel je jezelf waardelozer en je geeft jezelf van alles de schuld.
  • Je concentreren, nadenken en beslissingen nemen is moeilijk voor je.
  • Je denkt na over de dood en over een zelfdoding.

Denk je dat je kind een depressie heeft? Zorg dat je kind hulp krijgt! Laat het erover praten met ouders, grootouders, vrienden of school en laat je kind verwijzen naar een psycholoog of psychiater. Laat je kind weten dat door de omgeving in te schakelen, het leven er weer zonnig uit kan komen te zien.

De depressie survivalgids voor kinderen

Het boek ‘De depressie survivalgids‘ is een boek speciaal voor kinderen. Het legt helder uit wat er in het hoofd van je kind gebeurt. Hoe een depressie zich ontwikkelt, hoe je kind zich voelt, dat weerbaarheid belangrijk is om een depressie te bestrijden en hoe het komt dat je kind (tijdelijk) niet weerbaar is. En nog veel meer. Allemaal dingen die je kind meer laten begrijpen over depressie en die je kind handvatten geven om er wat aan te gaan doen.

Vaak ligt stress ten grondslag aan een depressie. Door bijvoorbeeld een te druk leven of alle eisen die de maatschappij aan je kind stelt. Dan zijn rust of sporten, naar buiten gaan en iets doen met  creativiteit goede tips. Maar meestal los je een depressie daar niet mee op en moet je kind echt professionele hulp vragen. Het boek geeft suggesties: individuele therapie of in een groep, wel of niet medicatie. Welke vormen van therapie, bijvoorbeeld speltherapie, gezinstherapie, creatieve therapie. Lastig kiezen? Het boek helpt erbij door helder uit te leggen wat elke therapievorm inhoudt.

Als ’toetje’ krijg je kind een aantal beroemde mensen voorgeschoteld die met depressies kampten of nog steeds kampen. Bijvoorbeeld Woody Allen, Prinses Diana en Demi Lovato een zangeres die een rolmodel wil zijn voor meisjes die problemen hebben. Ze zegt: “Ik ben niet gek, ik heb een ziekte die genezen kan worden”.

Met tips voor ouders en leerkrachten

Het laatste deel van het boek staat vol tips voor ouders en leerkrachten hoe je een depressie herkent en wat je kan doen om een kind daarbij te helpen. Wat kan je zelf doen en bij wie en welke instantie kan je hulp zoeken.

Kortom een fijn en handig boek voor kinderen, ouders en leerkrachten, die willen weten wat een depressie is. Of je ermee te maken hebt en wat je eraan kan doen. Uit de serie Survivalgidsen.

 

De depressie survivalgids – Annick Beyers en Ria van Noyen i.s.m. Dokter Vercruyssen en dokter Wal – Schuyt & Co van Halewyck


(c) Can Stock Photo / halfpoint

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.