10x voedselverspilling voorkomen. Beter voor milieu én je portemonnee
Een enigszins verschrompelde wortel die ietwat zielig overgebleven is in de groentelade. Een restje eten dat net te weinig is voor één persoon. Een verdwaalde halve citroen die ergens achter lag waardoor ik hem over het hoofd heb gezien. Ik beken, ook bij ons thuis lukt het niet altijd om verspilling te voorkomen. Begin maart startte de stichting met de ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij? campagne’. Ik vind dat we thuis nog wel iets meer een steentje kunnen bijdragen.
Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 41 kilo voedsel weg dat nog te redden valt van de afvalbak. Zonde van het eten én van je geld. Maar wist je ook dat de invloed ervan op het milieu enorm is?
Voor de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare (2,5 voetbalveld) aan landbouwgrond nodig om voedsel te produceren, terwijl er op basis van het aantal wereldbewoners 0,9 hectare beschikbaar is. Als elke wereldbewoner een zelfde hoeveelheid grond als de Nederlander gebruikte, dan hadden we twee aardbollen nodig. Ook qua water voor de voedselproductie gebruiken wij Nederlanders veel meer dan er wereldwijd beschikbaar is. De milieubelasting van productie voor Nederlandse voedselconsumptie zou zonder verspilling 14% lager kunnen zijn.
Circulaire economie
Vorige week heb ik een bijeenkomst over duurzaamheid en de circulaire economie gevolgd. Die informatie kwam wel even binnen. Eén van de spreker, klimatoloog (en RTL weerman) Reinier van den Berg vertelde dat er van de 33 gletsjers in de Pyreneeën nog slechts drie (!) over zijn. Dat de ijskap op Groenland in de afgelopen 100 jaar zo veel gesmolten is dat we heel Europa onder een plak ijs van 1 centimeter dik kunnen bedekken. Zulke cijfers drukken me enorm met mijn neus op de feiten. Ik word er verdrietig van en maak me echt oprecht zorgen over de toekomst van mijn kind, van onze kinderen.
Wat doen we er thuis mee?
Ik zat dus nogal vol van dat congres en we hebben het er als gezin in het weekend veel over gehad. Samen hebben we besloten om deze week allemaal twee dingen te bedenken, die we bij ons thuis gaan invoeren en die samen te bespreken. Ik weet de twee punten die ik ga inbrengen al: minder voedsel verspillen en (nog) strikter ons afval scheiden. Ik heb inmiddels al de nodige research gedaan om mijn punten te onderbouwen en om te zetten in actiepunten. Het lijkt me leuk om je hierover mee te nemen de aankomende tijd. Ben ook heel benieuwd wat Dennis en Job gaan bedenken.
Deze eerste blog in de reeks duurzaamheid gaat dus over voedselverspilling. Of beter gezegd: het voorkomen van voedselverspilling.
Zo voorkom je voedselverspilling
1. Plan je maaltijden
Dit is -denk ik- de beste tip en daarom met stip op nummerrrrrrr… 1. Kijk wat je nog in je voorraadkast hebt liggen, wat er in je koelkast en diepvries zit en wat op moet. Kost het teveel tijd? Maak dan een foto. Schrijf op wat én hoeveel je nodig hebt en ga met dat lijstje naar de supermarkt. Het bespaart je geld, tijd omdat je (zoals hier altijd gebeurde) niet meer net voor het eten moet bedenken wat je gaat eten en je verspilt er minder voedsel mee. Wij plannen voor circa 4 dagen vooruit. Lastig om inspiratie te vinden? Dan is dit een gouden tip voor de weekplanning.
2. Bij THT gebruik je je zintuigen
Op verpakkingen moet verplicht staan tot wanneer iets houdbaar is. Er worden twee aanduidingen gehanteerd, namelijk THT (Tenminste Houdbaar TOT) en TGT (Te Gebruiken Tot).
De TGT datum wordt gebruik op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis en voorgesneden groenten. Dit is de laatste datum waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
Op producten die niet snel bederven staat een THT-datum. Dat kan zowel op gekoeld (denk aan melk bijvoorbeeld) als ongekoelde producten (zoals bijvoorbeeld ongeopende jam) staan. Bij THT garandeert de fabrikant een smaakvol en veilig product. Na deze datum kan de kwaliteit (smaak, geur) van het product achteruit gaan. Wettelijk gezien mogen THT-producten ook nog verkocht worden. Alleen verschuift na die datum de verantwoordelijkheid naar de winkelier. En daarom gaan dergelijke producten dan de winkel uit.
Maar er zijn zoveel producten die na de THT-datum nog gewoon prima zijn. Gewoon je verstand en zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef, dan weet je echt wel of een product nog goed is.
3. Zet je koelkast op 4 graden
Weet jij op welke temperatuur je koelkast staat ingesteld? Het blijkt dat de meest ideale temperatuur voor een koelkast 4 graden is, omdat bacteriën minder snel groeien. Heb je net zoals wij geen temperatuuraanduiding op je koelkast, dan kun je dit makkelijk meten met een koelkastthermometer. De thermometer kun je gratis krijgen bij het Voedingscentrum. Je betaalt alleen de verzendkosten van € 2,45. Maar ze zijn ook verkrijgbaar bij bijvoorbeeld kookwinkels. Je ziet het, mijn koelkast is nog iets te warm. Ik heb hem nu wat hoger gezet.
4. Deel je koelkast en diepvries overzichtelijk in.
Ja, duh. Zeg je misschien. Maar dat was hier nog wel een dingetje. Net zoals in de rest van mijn leven, was ook de koelkast vaak een chaos. En kwam ik dus regelmatig ‘vergeten’ dingen tegen als ik weer eens ging puinruimen. Inmiddels heeft alles een vast plekje. Werken we -dankzij de supermarktbijbaan in de tienerjaren van Dennis- met het FIFO principe. FIFO betekent: First In, First Out en betekent dus dat dingen die het eerst op moeten, voorin de koelkast liggen.
Sindsdien heb ik doorzichtige plastic en glazen bakjes (met deksel) die zowel in de koelkast als in de diepvries kunnen. Bij ons is het dus verboden dingen in aluminiumfolie te verpakken, want dan zie ik het niet en vergeet ik het dus. Restjes eten liggen op een vaste plank in de koelkast. Deze handige koelkastklem werd in februari weggegeven bij een lokale supermarkt. Maar ik viste helaas achter het net. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een plek in de koelkast aanwijzen voor restjes.
Er ligt in de bestekla bij ons standaard een rolletje scotch magic tape en een speciale diepvriesmarker. Ik schrijf de datum van bereiding op het plakbandje, voor hoeveel personen het is en plak het stukje tape op de bakjes. En vervolgens gaan ze dus op een vaste plek in de koelkast of -als het niet binnen twee dagen wordt opgegeten- in de diepvries. Dit plakband is perfect te verwijderen, zonder irritante lijmresten. De marker is ook makkelijk voor plastic zakjes, maar het gebruik daarvan probeer ik te minimaliseren.
6. Weet waar je eten het beste bewaart
Welke groente horen in de koelkast en welke niet? Dat weet ik, omdat ik het ooit heb opgezocht. Wat ik niet wist, is dat je aardappels en uien niet naast elkaar moest bewaren. Omdat uien de vocht van aardappelen opnemen en daardoor beiden sneller rotten. Ook de indeling van de koelkast doe ik ‘verkeerd’ zag ik hier. Dat ga ik binnenkort dus eens omgooien.
LEES OOK: HANDIGE PRODUCTEN OM VOEDSELVERSPILLING TE VOORKOMEN
Overigens hoef je echt niet 10 van die houders te kopen. Zijn de blokjes bevroren, dan doe je ze heel makkelijk in een ziplockzakje. Zet wel even de datum erop, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren.
Heb jij nog handige tips die voedselverspilling voorkomen? Deel ze met me op Facebook. Ik zal ze delen in een volgend artikel over #voedselverspilling.
LEES HIER DE TIPS VAN ONZE LEZERS VIA EEN OPROEP OP INSTAGRAM
Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. , maar volledig door mij geschreven.
[ssba]Auteur: Nicole Gorseling
Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.