Handige tips en producten tegen voedselverspilling

Vorige week schreef ik een artikel met 10 tips om voedselverspilling tegen te gaan. Op Instagram deelde ik ook een tip en vroeg om nieuwe tips. Super leuk, want die kreeg ik ook van jullie. Ik zet ze hierbij op een rij. Maar eerst nog even de herhaling van mijn eigen tip.

Ik liep tegen het feit aan dat we eigenlijk niet goed bijhielden wat we in de vriezer deden en wanneer. Naamloze maaltijden, die bij ontdooien toch iets ander bleken te zijn. Aten we ineens linzensoep bij de pasta in plaats van tomatensaus. 😉 Braaf plakten we er vervolgens post-its op, maar die bleven in de vriezer niet plakken.  Ik wilde graag onze glazen bakjes blijven gebruiken, omdat ik juist ons plasticverbruik wilde verminderen. Etiketten vond ik echt enorm vervelend, omdat je die er heel lastig af krijgt na verloop van tijd.

Tijdens een rondje neuzen bij Pipoos kwam ik de diepvriesmarker van Edding tegen. Dat leek me nou echt handig. In plaats van etiketten gebruik ik 3M Scotch magic tape, verkrijgbaar bij de boekhandel. Dat verwijder je heel makkelijk en laat geen resten achter. Allebei liggen standaard in onze keukenlade en worden bijna dagelijkse gebruikt. Want inmiddels zet ik het ook op potjes en pakken die ik openmaak en die nog niet leeg zijn. Bij ons staat overal een openingsdatum op.

# Restjesdag op het werk

Eline vertelde op mijn oproep dat ze op haar werk op vrijdag ‘restjesdag’ houden. Iedereen neemt de restjes mee die te klein zijn voor het gezin, maar nog lekker zijn voor de lunch. Alle bakjes worden op tafel gezet en iedereen deelt gewoon. Super leuk idee!

# Too Good To Go app

Via de app Too Good To Go (iOS/ Android) kun je een zogenaamde Magic Box kopen met producten die allemaal de THT-dag hebben bereikt. En zoals ik al eerder schreef, die kun je nog prima eten. In de grotere steden doen diverse winkels, horecagelegenheden en zelfs hotels mee. In ons dorp helaas maar één supermarkt. Ik deed de test en kocht een pakket voor 4,95. De waarde van het pakket was 23,80, dus prima deal. Maar om eerlijk te zijn vond ik dat er vrij veel luxe producten bij zaten, die ik eigenlijk normaal nooit koop. Daarnaast vrij veel vlees, terwijl we juist als gezin willen minderen. De inhoud was ook nogal kcalrijk zal ik maar zeggen en ik miste groente, zodat je er een volwaardige maaltijd van kan maken. Het initiatief vind ik nog steeds mooi, maar twijfel of ik het nog een keer zal doen. Als je zo producten koopt, die je normaal niet koopt, is het dan nog wel écht verspillingsvrij? Food for thought zullen we maar zeggen…

# Food Huggers

Mariska tipte Food Huggers. Ik heb blijkbaar onder een steen gelegen, want had dit dus helemaal gemist. In 2013 werd met een grote crowdfundingsactie op Kickstarter in no-time bijna 84.000 dollar opgehaald. Nu 5 jaar later worden Food Huggers nog steeds verkocht. Food Huggers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vershoudfolie. Ze gaan een leven lang mee. Gemaakt van veilige siliconen en vrij  BPA en ftalaat. De Huggers kunnen in de vaatwasser, diepvriezer en magnetron.

De Food Huggers kun je rechtstreeks op voedsel aanbrengen, maar ook indirect als deksel. Er zijn verschillende maten sets. Op fora lees ik dat de kleinsten het fijnste zijn in Nederland. Alles is groter in Amerika! 😉

In Nederland verkoopt onder ander de eco-bio-fair warenhuis Green Jump ze. Ik heb ze besteld. Benieuwd of de huishoudfolie nu écht meer in de kast blijft liggen!

# hartige taart

Hester, Marjon en Isa kwamen met de tip om hartige taarten te bakken. Daar kunnen alle restjes in. Blijft inderdaad een geweldige tip en wordt hier ook vaak gebruikt. Naast hartige taart kun je denken aan soep of wraps. Een aantal makkelijke recepten voor verspillingsvrije recepten, vind je in dit artikel.

# gember in de diepvries

Ik ben een aardige grootverbruiker van gember. In de thee en in water drink ik het graag. Ook maakte ik laatst een lekkere spinaziesoep met gember. Eigenlijk gaat gember hier wekelijks op. Is dat bij jou niet het geval? Riet gaf een handige tip om gemberwortel in stukjes te snijden en in te vriezen. Zo heb je altijd verse gember en het raspt heel fijn. Slimme tip! Met name dat raspen doe ik voor het water en recepten, dus er ligt inmiddels gember in plakjes in de vriezer en inderdaad het raspt makkelijker!

# Oxo Good Grips

In mijn jacht op Food Huggers (die ze in ons dorp niet hebben) liep ik bij onze lokale kookwinkel tegen OXO Greensavers aan. Groente en fruit produceren etheen (ook wel ethyleen genoemd). Etheen versnelt het rijpingsproces. De Oxo Greensavers absorberen het teveel geproduceerde etheen, houden de lucht rondom het voedsel constant in beweging en controleren de luchtvochtigheid. Oxo maakt gebruik van een (uiteraard) niet giftige koolstoffilter van kokosnotenschil, die het etheengas absorbeert. Het actieve koolstoffilter gaat 3 maanden mee. Een verstelbaar datumschuifje geeft aan wanneer het tijd is om deze te vervangen.

Er zijn vershoudboxen te koop en een vershouder voor in de groentelade. Voor de laatste koos ik. Met behulp van 2 zuignapjes plak je die vast in de groentelade. Oxo claimt dat je groente en fruit zo veel langer vers blijven en je de investering van 9,95 euro voor de houder + 1 koolstoffilter (of 12,95 euro voor 4 navulfilters) in no-time weer terugverdiend. Ik ga het testen! Ik laat het je weten!

# Verzamel je groente-afval

Tip van Ilse, die ze vorig jaar op de blog Koken met Karin had gelezen. Ik vind die tip echt geweldig. Verzamel al je (gewassen!) groente-afval in een plastic ziplock zak in de diepvries. Dus schillen, kontjes, steeltjes van de kruiden. Alles wat je steeds over hebt kan erin. Karin tipt zelfs om de kontjes van de Parmezaanse kaas in het zakje te doen. Zak vol? Zak uit de diepvries halen, in de pan met water en van al die restjes maakt Ilse één keer per maand een lekkere pan groentebouillon. Zo slim!

# Meetmaatje

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Algemeen, Food

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.